Connect with us

Güncel

Soru önergesi iade edildi

Published

on

Geçtiğimiz Mayıs ayı sonunda, özelleştirmeye karşı uzun süredir yürüttükleri eylemlerin bir parçası olarak, Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmaları yasaklanan Yatağan, Yeniköy, Kemerköy Termik Santral emekçileri,  kendilerini Enerji Bakanlığı önünde zincirleyince polis emekçilere müdahale etmiş, yerlerde sürüklemiş ve tartaklamıştı.

Bu olaylar üzerine İçişleri Bakanı'nın yanıtlaması istemi ile Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi veren CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, aradan 2 ay geçtikten sonra gelen yanıtla şaşkına döndü.

6 maddelik soru önergesine TBMM Başkanı Cemil ÇİÇEK imzasıyla gelen yanıtta,  önergenin 2, 3, 4 ve 6'ıncı sorularının içtüzük hükümlerine aykırı olduğu gerekçesiyle işleme konmadığı bildirildi.

İŞTE LEVENT GÖK'ÜN VERDİĞİ SORU ÖNERGESİ

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Efkan ALA tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince arz ederim. 31.05.2014
                                                                                                                                                                                                                                      Levent GÖK
                                                                             Ankara Milletvekili
                                                              İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi

 

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin özelleştirlmesine karşı yürüttükleri eylemin bir parçası olarak yaklaşık 50 gündür Özelleştirme İdaresi Başkanlığının karşısındaki Kurtuluş parkında Özelleştirme kararından dönülmesini sağlamaya çalışan Yatağan-Yeniköy ve Kemerköy emekçileri adına bir grup emekçi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde bir basın açıklaması yapmak istemişlerdir.

Yüzlerce Çevik Kuvvet görevlisi polisin engellemesiyle Enerji Bakanlığı önünde eylem yapan emekçiler kendilerini zincirleyerek seslerini duyurmak istemişlerdir.

“Afşin, Elbistan ve Soma’da Öldürdünüz, Özelleştirmeyle Nasıl Olsa Öldüreceksiniz, Şimdi Öldürün, Soma’da Yandık, Yatağan ve Milas’ta Yanmayacağız, Soma’nın Hesabı Sorulacak” sloganları atan emekçilere polis müdahale ederek eylemcileri yerde sürüklemiş, tartaklamıştır.

Polis, “Polis müdahale ederse karşı koymayın” diye bağıran eylemcinin burnunu sıkarak konuşmasını engellemiştir.

Taşeron Cinayetlerinin önleneceğine dair söz verilmesini bekliyoruz diyen maden emekçileri darp edilmiş, susturulmuştur.

Soma’nın Hesabının Sorulması sözü verilinceye kadar buradan ayrılmayacağız diyen eylemcilere derhal gaz sıkılmaya başlanmış ve fiziki müdahalede bulunulmuştur.

Bu bağlamda;

1-İşçilerin dile getirdikleri taleplerin hangisi suçtur ki, polis tarafından konuşmalarına müdahale edilmiştir?

2-Polis “Siyasal İktidarın iş cinayetlerini önleme sözü vermeyeceğine dair bir bilgiye sahip midir? Bu nedenle eylemin sona erdirilmeyeceğine inandığı için mi müdahale etmiştir?

3-“Somanın hesabının sorulması konusunda siyasal iktidar tarafından söz verilinceye kadar buradan ayrılmayacağız” diyen emekçilere  müdahale ederek Siyasal iktidarın böyle bir söz vermesi mümkün değil, siyasal iktidarın sonuna kadar eylem  sürdürmenize izin veremeyiz mi denilmek istenmiştir?

4-“Polis müdahale ederse karşı koymayın” diye bağıran eylemcinin burnu provokasyona engel olduğu için mi sıkılmış, eylemci susturulmak istenmiştir…

5-Konuşarak eylem yapmak nasıl bir suçtur? Ceza yasasındaki karşılığı nedir? Konuşan eylemcinin burnu sıkılmak suretiyle konuşmasına engel olmak biçimindeki infazın dayanağı hangi yasa ve yönetmeliktedir?

6-Soma’nın hesabının sorulmasından yana iseniz, Taşeronlaşmanın, özelleştirmelerin iş cinayetlerine kapı açtığının acı örneklerini görmezden gelmiyorsanız bu konularda aynı düşünceleri dile getiren Yatağan emekçilerine saldıran polisler hakkında bir soruşturma açacak mısınız?


BU ÖNERGEYE TBMM BAŞKANI CEMİL ÇİÇEK'TEN GELEN YANIT DA ŞÖYLE:

karısık

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir