Connect with us

Sinema

Altın Koza’ya bir kala…

Published

on

Bu yıl 21’incisi düzenlenen Adana Altın Koza Uluslararası Film Festivali, Türk Sinemasının 100’üncü yılı şerefi nedeniyle kutlamalarla başladı. Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Hüseyin Sözlü’nün, festivalin adından Altın Koza’nın çıkartılıp sadece Adana Film Festivali olarak yoluna devam etme önerisi ise konuklar tarafından tepkiyle karşılandı.

Sinemaseverler, ödüllerin açıklanmasına bir gün kala yedisi ilk film olmak üzere toplam 12 film izledi. “Altın Koza Seyirci Ödülü” belirlenebilmesi için, sinemaseverler ellerindeki pusulalardan filmlere puanlar vererek, sonuçları sandıklara attılar. Festivalin “Ulusal Yarışma” bölümü, Görkem Şarkan’ın ilk uzun metrajlı filmi, Nergis Hanım’la başladı. Film, Alzheimer’lı annesiyle aynı evde yaşayan orta yaşlı bir adamın öyküsünü anlatıyor.

Kenan Korkmaz’ın, Gittiler: Sair ve Meçhul, Türkiye’de azınlık dahi sayılmayan Süryanilerin dramına ışık tutuyor. Yönetmenliğini Nisan Dağ ve Esra Saydam’ın yaptığı Deniz Seviyesi ise “Bağımsız Film” estetiğiyle bir büyüyememe hâlini ve aşkı harmanlıyor. Filmin başrolünde yer alan Damla Sönmez başarılı performansıyla, festivalin favori kadın oyuncusu olarak gösteriliyor. En İyi Erkek Oyuncu dalında en güçlü aday olarak Neden Tarkovski Olamıyorum? filminde rol alan Tansu Biçer’in ismi geçiyor. Tansu Biçer ayrıca, Nesimi Yedik’in Toz Ruhu filminin de başrol oyuncularından biri. Öte yandan Mahur Özmen’in ikinci uzun metrajlı filmi Beni Sen Anlat, Halil Özer’in ilk filmi Firak ve Evren Erdem’in ilk filmi Yola Çıkmak da festivalde prömiyerini yapan diğer filmler…

Sinemaseverlerden en çok övgü alan yönetmen Ozan Açıktan’ın Silsile filmi oldu. Yönetmen filmde, bir geceye aşk, ihanet ve kentsel dönüşüm meselelerini başarılı bir şekilde sığdırıyor. Çernobil faciasının mağdurlarından sanatçı Kazım Koyuncu’nun hayatının anlatıldığı Yağmur- Kıyamet Çiçeği, Onur Aydın’ın kitabından yine kendisi tarafından başarılı bir şekilde beyazperdeye uyarlanmış.

Festivalin en deneyimli yönetmeni olan Derviş Zaim de, Sanem Çelik’e ikinci kez başrol verdiği Balık filmi ile izleyici karşısına çıkıyor. Yönetmen Ertan Velimatti Alagöz’ün ikinci filmi İçimdeki Balık, Marmaris Bozburun beldesinden şahane görseller sunuyor. Usta yönetmen Reha Erdem başkanlığındaki jüri, yarın akşam düzenlenecek törende ödüllerin sahiplerini belirleyecek. En İyi Film seçilecek eser, 350 bin para ödülü kazanacak.

Taraf- İzge Ege

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir