Connect with us

Sinema

Sinemanın Kırgız Kraliçesi

Published

on

Oscar yarışı iyice kızışmaya başladı. “En İyi Yabancı Film” kategorisindeki aday ülkelere, Kırgızistan ve Çin’de dahil oldu. Çin’in ilk kez Fransa’yla ortak yapımı olan “The Nightingale”, Oscar için ülkenin en güçlü adayı olarak belirlendi. Yaşlı bir dedenin, torunuyla birlikte çıktıkları yolculuğu anlatan ve Çin’in kırsal bölgelerinden görüntülere yer veren filmin yönetmenliğini Fransız rejisör Philippe Muyl üstleniyor. “The Nightingale” aynı zamanda, yönetmen Muyl’un 2002’de çektiği “The Butterfly”‘ın yeni versiyonu.

GOLDEN GLOBE İÇİN DE YARIŞACAK

Kırgızistan, “Kurmanjan Datka Queen of the Mountains” filmiyle sadece Oscar’a değil, 2014 Golden Globe “En İyi Yabancı Film” kategorisinde de yarışacak. Yönetmenliğini ve senaristliğini Sadyk Sher-Niyaz’ın üstlendiği film, 1.5 milyon dolar maliyetiyle, ülkenin en yüksek bütçeli filmi olarak gösteriliyor. Kırgızistan’ı, Rusya’nın işgalinden başarılı bir diplomasiyle kurtarmayı başaran Kraliçe Datka’yı konu alan film, açılışını Montreal Dünya Festivali’nde yapmıştı.


15 OCAK’TA BELLİ OLACAK

“En İyi Yabancı Film” dalında yarışacak Oscar adaylarının son başvuru tarihi 1 Ocak. Oscar komitesi, başvuruları değerlendirdikten sonra yarı finale kalan dokuz aday ülke belirlenecek ve bu rakam beşe düşürülerek 15 Ocak’ta kamuoyuyla paylaşılacak.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir