Connect with us

MAGAZİN

Kıvırıyor…

Published

on

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Ermenek'te 3 gün önce aynen şu açıklamayı yaptı:

“Bu acı çekilecek gibi değil. Ocağı kapatacağımız zaman İŞVEREN 50 kişiyi devreye sokuyor. Sorumluluk hepimizde can önemliyse kapatırız. Ancak ‘Tehlike geliyor’ diyecek olan buradakilerdir. İŞVERENLER ‘İşçiye 3 kuruş ödeyeceğiz’ diye işçiden 5 kuruşu kesiyor. Biz o parayı kesilsin diye vermedik. Buradaki talihsizlik yasanın yeni yürürlüğe girmesi. Keşke kayıpsız aklımız başımıza gelse.”

Bu tarihi itirafın ardından muhalefetin “istifa et” ve “O 50 kişiyi açıkla” çağrıları üzerine sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade eden Bakan Faruk Çelik, bu kez açıklamayı kendisine soru yöneltmeyen televizyon kameralarına yaptı.

Bakan Çelik şunları söyledi:

“CHP'li milletvekili arkadaşlarımız gelmişlerdi, onlarla ayaküstü sohbet ederken Soma'dan, diğer madenlerden değerlendirmeler yaparken dedik ki 'Şimdi geldiğimiz yerde çok yakın, birinci derece akrabaları şu anda yerin altında olan aileler, maden ocaklarının kapatılmamasıyla ilgili talepte bulunuyorlar. Ne olur kapatmayın, çünkü bizim gerek Ermenek Havzası'nda gerekse Zonguldak gibi yerlerde madenden başka geçim kaynağımız yok' ifadelerinde bulunuyorlar.

Kim bunlar? Burada çalışanlar, buradan geçimini temin edenler. Bir taraftan da madenciliğin yapısal sorunları var. Bu yapısal sorunlar gereği kapatma işlemleri, birçok şey oluyor. Vatandaş da diyor ki 'Geçim kaynağımız bu, bundan başka bir şey yok' şeklinde taleplerini ortaya koyuyor.

Bu çerçevede dedim ki 'İşçisiyle, işvereniyle, o ilin tüm dinamikleriyle, sivil toplum örgütleriyle herkes bir taraftan bu madenlerin işletilmesi konusunda bir tavır ortaya koyuyorlar'. Şu anda Ermenek'te de olduğu gibi. 50 kişi dediğimiz bu. Yani izafi olarak işçisi, işvereni, sivil toplum örgütleri, yöredeki tüm dinamikler, 50 kişi diyor ki 'bu madenler açık olsun.' Bunu getirip '50 kişi baskı yapıyor, 50 kişi kimdir' noktasına getirme gibi bir bahtsızlığı, talihsiz değerlendirmeyi bu acı olayları yaşadığımız ortamda kim yapıyor doğrusu bunu anlamakta zorlanıyorum.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir