DÜNYA
Yiğit Bulut’tan Güneş Motel önerisi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başekonomi Danışmanı Yiğit Bulut, seçim sonuçlarına göre AKP'nin tek başına hükümet kurabileceğini iddia ederek, partilileri sakin olmaya çağırdı.
Yiğit Bulut seçim sonucuna göre hükümet olasılığı için şunları söyledi:
“Buradan bir hükümet çıkıyor, tek parti hükümeti… Meclis'teki oylama sırasında diğer partilerden de oy alabilir hükümet. CHP, MHP ve HDP'yi tek blok olarak düşünüp AKP'ye karşı hükümet kurmaları söz konusu değil. Başkanlık sistemini konuşacağız. Henüz yorum yapmak için erken. Net bir başkanlık işareti çıkıyor. Parlamenter sistem üzerindeki tartışmayı daha belirgin bir hale getirmiştir. Sadece görünene aldanmamak gerekiyor. Manipülasyonlara asla aldanmayın. Bu bir istikrarsızlık tablosu değildir. Tam tersi vatandaşın bir uyarısıdır. Sistemi bir yukarı taşı mesajı veriyor vatandaş… Herkesin sakin bir şekilde durması gerekiyor.”
GÜNEŞ MOTEL MODELİ Mİ?
CHP, MHP ve HDP'nin blok halinde bir hükümet kurmasına ihtimal vermeyen Yiğit Bulut'un bu hesabına göre, AKP'nin hükümet kurmak için milletvekili transferine yönelme ihtimali ön plana çıkıyor. Bu ihtimal da akla Güneş motel modelini getiriyor.
GÜNEŞ MOTEL OLAYI NEDİR?
Güneş Motel Olayı adını, 1977'de CHP lideri Bülent Ecevit'in zayıf haldeki II. Milliyetçi Cephe hükümetini yıkarak, Adalet Partisi'nden (AP) istifa etmiş milletvekillerinin desteğiyle hükümet kurmasıyla sonuçlanan görüşmelerin yapıldığı İstanbul, Florya'daki Güneş Motel'den almıştır.
CHP 5 Haziran 1977 Genel Seçimleri'nde birinci parti olmasına rağmen kazandığı 213 milletvekilliği hükümet kurmasına yetmeyince Adalet Partisi (AP) lideri Süleyman Demirel, AP ile Milli Selamet Partisi (MSP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) katılımıyla II. Milliyetçi Cephe hükümetini kurdu. 11 Aralık 1977'de yapılan yerel seçimleri yine CHP kazandı. Ardından gelen istifalar MC hükümetini TBMM'de azınlığa düşürdü.
Bu fırsattan yararlanmak isteyen CHP, AP'den istifa edenlerle temasa başladı. Ecevit ile 12 eski AP'li (Tuncay Mataracı, Şerafettin Elçi, Mete Tan, Hilmi İşgüzar, Orhan Alp, Fethi Acar, Oğuz Atalay, Cemalettin İnkaya, Ali Rıza Septioğlu, Enver Akova, Ahmet Karaaslan ve Güneş Öngüt) arasındaki görüşmelerin ilki 22 Aralık tarihinde Darıca'ya bağlı Bayramoğlu'nda bir otelde gerçekleştirildi. Ancak görüşmelerin gizli tutulmasına rağmen basına sızması üzerine görüşmelerin başka bir ortamda gerçekleştirilmesine karar verildi. Görüşmelerin devamı dönemin CHP'li İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil'in organizasyonunda belediyeye ait Florya'daki Güneş Motel'de yapıldı.
Ecevit 11 bağımsız milletvekiline, kuracağı hükümete destek karşılığında bakanlık önerdi, 10'u kabul etti. Konya Milletvekili Orhan Atalay bakanlık teklifini kabul etmedi. CHP'nin gensorusu ile 31 Aralık 1977'de Süleyman Demirel başkanlığındaki II. MC Hükümeti devrildi. 12'ler içinde olan ve daha sonra tarihe 11'ler olayı olarak geçecek bu gensoru görüşmesine Balıkesir Milletvekili Cemalettin İnkaya eski partisinden aldığı aşırı baskı nedeniyle katılmadı. Böylece 12'ler grubu gensoru görüşmeleri sırasında 11'e düştü ve öyle anılmaya başlandı. Ardından Ecevit hükümeti güvenoyu aldı. 11'lerden Orhan Atalay dışındaki 10 milletvekili yeni kurulan hükümette bakan oldu.