Connect with us

DÜNYA

ABD IŞİD’e karşı savaş ilan etti

Published

on

Ashton Carter, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen  “Orta Doğu'da askeri strateji” adlı oturumda senatörlerin sorularını yanıtladı. 
 
Carter, Senato karşısında yaptığı konuşmada, IŞİD'e karşı verilen  mücadelede bazı yeni yaklaşımlara gitmek suretiyle saldırıların artırılacağını  söyledi. ABD ve koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı yapacağı saldırıların daha da  şiddetleneceğinin altını çizen Carter, özellikle Rakka, Enbar ve Ramadi  şehirlerinde saldırıların artırılacağını belirtti. 
 
IŞİD'in elinde bulunan Rakka kentine yoğunlaşacaklarını bildiren  Carter, bu konuda ılımlı Suriyeli muhalifleri desteklemeye devam edeceklerini, bu  güçlerin bir kısmının Rakka'ya 50 kilometre kadar yaklaştıklarını söyledi. 
 
Carter, geçen hafta Irak'ın Havice bölgesinde Peşmerge güçleriyle  düzenlenen ve bir Amerikalı askerin ölümüne yol açan rehine kurtarma operasyonunu  hatırlatarak, “IŞİD'e karşı yeterli, ortaklarımızın saldırılarını desteklemekten  veya bu tür görevleri, hava saldırıları ya da karada doğrudan eylem yoluyla  kendimiz yapmaktan çekinmeyeceğiz” dedi. 
 
Güney'de ise Ürdün ile işbirliğini güçlendirmeyi planladıklarını  açıklayan Carter, IŞİD'e ait daha kıymetli hedeflere ve IŞİD'in önemli finansal  kaynakları olan petrol işletmelerine saldıracaklarını kaydetti. ABD'nin ve IŞİD  karşıtı koalisyonun hava saldırılarını artıracaklarının altını çizen Carter,  “Yeni donatma yaklaşımımızla güçlendirmeyi planladığımız Suriye-Arap koalisyonu  diğer IŞİD karşıtı diğer Suriyeli güçlerle Rakka'ya ilerlemek için çalışacak”  ifadesini kullandı. 
 
Carter, IŞİD'e karşı verilecek mücadele kapsamında Irak hükümetine  destek olarak Irak ordusunun güçlenmesine de yardım edeceklerini belirtti.  Carter, “Fakat Irak hükümeti ve güvenlik güçleri daha net adımlar atarak  ilerlemede bulunmaları gerekiyor” diye konuştu. 
 
McCain Orta Doğu stratejisini eleştirdi 
 
Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Parti Arizona  Senatörü John McCain de yaptığı açılış konuşmasında, Barack Obama yönetimin Orta  Doğu stratejisini sert bir dille eleştirdi. 
 
Obama yönetiminin “mantıklı” bir Orta Doğu stratejisi bulunmadığını  savunan McCain, Obama'nın Suriyeli muhalif grupları yalnız bırakmak suretiyle  aldattığını belirtti. 
 
Özellikle “uçuşa yasak bölge” konusunda Obama yönetiminin hata  yaptığını söyleyen Mccain, Rusya'nın Suriye'de operasyonlar gerçekleştirmesiyle  ABD'nin Suriye'yi Rusya'ya teslim ettiğini savundu. 
 
McCain, ayrıca Savunma Bakanı Carter'a ısrarla ABD'nin Rus ordusunun  saldırılarına maruz kalan Suriyeli muhalifleri savunup savunmayacağını sordu.  Carter ise bu soruları cevapsız bıraktı.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir