Connect with us

DÜNYA

Cenevre’de her kafadan ayrı ses

Published

on

BBC'ye konuşan önde gelen Suriyeli muhaliflerden Ulusal Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Abdulazim, Şam rejimi karşıtı çok sayıda grubun görüşmeler için Cenevre'ye gittiğini söyledi.
Hasan Abdulazim, muhaliflerden sadece küçük bir grubun Cenevre'ye gitmeyi reddettiğini, bu grubun “bölgesel bir gücün” baskısı altında olduğunu belirtti.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanan Suriyeli muhalifler daha önce, sivillerin bombalanmasına yönelik bir anlaşmaya varılmadan görüşmelere katılmayacaklarını açıklamıştı.
Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar; açıklamayı yapan ve geçen ay kurulan Yüksek Müzakere Komitesi'ne destek veriyor.
Cenevre'de Türkiye'yi, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu Dairesi Genel Müdürü Can Dizdar temsil edecek.
BM Sözcüsü ise görüşmelerin planlandığı gibi bugün başlayacağını söylese de ilerleyen saatlerde toplantının 2 Şubat'a ertelendiği açıklandı.
BM: Başarısız olmamalıyız
Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Stefan De Mistura görüşmeler öncesi Suriye halkına yönelik bir video mesajı yayımladı.
Stefan De Mistura, görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmaması gerektiğini söyledi.
De Mistura, Suriye rejimi ve muhalifler arasında dolaylı müzakerelerin başlatılmasını talep ediyor.
Son günlerde başta Lazkiye olmak üzere Suriye'nin batısında ve güneyinde ilerleyen Esad yönetimi, müzakerelere hazır olduğunu açıklamıştı.
BBC BM muhabiri Nick Bryant, görüşmelerin başlaması halinde 6 ay sürmesinin beklendiğini, BM yetkililerinin ayrı odalarda oturacak delegasyonlar arasında mekik dokuyacaklarını bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi'nin geçen ay onayladığı kararla paralel şekilde yapılacak görüşmelerde öncelikler; kapsamlı bir ateşkese varılması, insani yardımların teslimi ve IŞİD tehdidi ile mücadele olacak.
Nihai hedef ise Suriye'de seçimlerle son bulacak bir geçiş dönemini de içeren bir barış anlaşmasına varılması.
250 binden fazla ölü

Suriye'de yaklaşık beş yıl önce isyan zamanla iç savaşa dönüştü.
Savaşta 250 binden fazla kişi öldü, ülke nüfusunun yaklaşık yarısı (11 milyon kişi) da evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Suriye'de halen 1 milyondan fazla kişi gıda ve tıbbi yardım malzemelerine ihtiyaç duyuyor.
İç savaşı sona erdirmeye yönelik son görüşmeler yine Cenevre'de yapıldı ancak Şubat 2014'te iki turun ardından kesilmişti.
BM o dönem muhalefetin istifa talebine yanaşmayan Esad yönetimini suçlamıştı.
Tarafların pozisyonunda fazla bir değişiklik olmamasına rağmen, ABD ve Rusya IŞİD'in yükselişi nedeniyle , savaşan tarafları müzakere masasına oturtma çabalarına hız vermişti.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir