Connect with us

DÜNYA

Kürt Yönetimi’nden PKK’ya: Irak’ı terket

Published

on

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Güçleri Sincar Cephesi Sorumlusu Serbest Lezgin, terör örgütü PKK'ya Irak'ı terk et çağrısında bulunarak, “PKK bizim için bir sorun ve kriz çıkarmadan Şengal (Sincar), Kandil, Süleymaniye, Kerkük, Mahmur ve diğer tüm bölgeleri terk etmelidir. PKK sadece Şengal için değil tüm Kürdistan bölgesi için tehdittir.” dedi.
Lezgin, yaptığı açıklamada, Musul'a bağlı Sincar ilçesi  ile diğer bölgelerdeki PKK varlığından rahatsız olduklarını belirtti.
 
PKK'nın, IKBY'nin içişlerine müdahale etmekten vazgeçmesini ve tüm  bölgelerden çıkması gerektiğini vurgulayan Lezgin, şunları söyledi:
 
“Sınırlarımız bellidir. Zaten yeterince problem ve krizle boğuşuyoruz.  PKK, bizim için bir sorun ve kriz çıkarmadan Şengal, Kandil, Süleymaniye, Kerkük,  Mahmur ve diğer tüm bölgeleri terk etmelidir. PKK sadece Şengal için değil tüm  Kürdistan bölgesi için tehdittir. Bu sorun yıllardır devam ediyor. PKK'nın,  Kürdistan bölgesinin içişlerine müdahalesi yeni değildir. Doğrusu örgütün varlığı  bizim için büyük bir problem ve baş ağrısının kaynağıdır.”
 
Lezgin, terör örgütü PKK'nın, YPG, YBŞ ve daha birçok farklı isimlerle  Sincar'da varlık gösterdiğini aktararak, “Tüm bu örgütlerin, PKK olduğunu  biliyoruz. Hangi adı alırlarsa alsınlar bunlar PKK'dır. Bunların varlığı bölge  halkı üzerinde ciddi bir tehdittir. Gelecekte neye kalkışacaklarını  kestiremiyoruz. Şengal halkı sürekli olarak bu emellerin kurbanı olmaktan  korkuyor. PKK'nın buradaki varlığı nedeniyle yeni bir trajedi yaşamak istemiyor.”  değerlendirmesinde bulundu.
 
PKK’nın Sincar'da Ezidi çocuklarını kullandığını anlatan Lezgin,   “Mesela PKK, 8 ila 10 yaşındaki erkek ve kız çocuklarını götürüp ideolojik eğitim  verdikten sonra onları silah altına alıyor. Bu çokça yaşanan bir hadisedir.”  dedi.
 
Sincar'ın batısının Suriye ile sınır olması nedeniyle PKK  militanlarının diledikleri zaman gidip geldiklerini, Şii milislerden oluşan Haşdi  Şabi'nin de PKK'ya benzer bir amacının ve projesinin olduğunu ileri süren Lezgin,  şunları kaydetti.
 
“Haşdi Şabi'nin içindeki bazı grupların, PKK ile işbirliği içinde  olduğuna dair bilgimiz var. Bunlar, bölgede PKK'ya para ve silah yardımında  bulunuyor. Burada Irak hükümetinin ne çıkarı olduğunu merak ediyorum. PKK'ya  yardım edilmesinin Irak'ın çıkarına olmayacağına inanıyorum. PKK ile ilişki kuran  ve işbirliğini geliştiren Haşdi Şabi gruplarının da Şengal'de bazı projelerin  peşinde olduğunu düşünüyorum. Çünkü Şengal Dağı ve bölgesi stratejik açıdan büyük  öneme sahiptir. O nedenle Haşdi Şabi burayı Suriye ve Irak'taki Şii grupların ana  üssü haline getirmek, aynı zamanda irtibat ve koordinasyon merkezi şeklinde  kullanmak istiyor. PKK ile geliştirdikleri işbirliğinin de bu amaç doğrultusunda  olduğu kanaatindeyim.”
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir