Connect with us

DÜNYA

Kuş gribi dünyayı sarıyor

Published

on

Yaz sonunda Rusya'da ortaya çıkan kuş gribi, iki kıtada birden yayılıyor. Uzak Doğu'da Güney Kore'nin de yer aldığı birçok ülkede görülen salgın, son olarak Japonya'da yüksek bulaşıcı riskiyle ortaya çıktı. Jopan sağlık yetkilileri, Niigata'daki çiftliklerde tespit edilen H5 virüsünün 40 tavuğu öldürmesi üzerine 310 hayvan itlaf edilmek üzere ayrıldı. Aomori'de ise ördeklerde kuş gribine rastlandı, 165 bin hayvan itlaf edilecek.
Kyodo Haber Ajansı, Niagata'daki çiftliklerin dezenfekte görüntülerini dünya ile paylaştı. Fotoğraflarda, özel giysileriyle çiftlikleri ilaçlayan ve incelemeler yapan onlarca görevli yer alıyor.

FRANSA'YA SIÇRADI
Avrupa'da ise salgın kıtanın en büyük kanatlı hayvan üreticisi Fransa'ya sıçradı. Fransa Tarım Bakanlığı, ülkenin kuzeyinde H5N8 virüsünün tespit edildiğini açıkladı.
Pas-de-Calais bölgesinde su kuşlarının avlanmasında yararlanılan 20 yaban ördeğinde ortaya çıkan virüs, daha sonra kümes hayvanlarına bulaştı.
Bakanlık, “Bu gözardı edemeyeceğimiz bir risk. Bu yüzden de tüm çiftçiler virüsün yabani hayvanlardan çiftlik hayvanlarımıza geçmesini önlemek için gerekli önlemleri alıyor” açıklamasını yaptı.
Rusya'dan Avrupa'ya yayılan kuş gribi, son birkaç ayda Hırvatistan, Almanya, Hollanda, Danimarka, Avusturya, İsviçre, Polonya, İsveç ve Macaristan'da görüldü.

İRAN VE İSRAİL'DE GÖRÜLMÜŞTÜ
Türkiye'nin doğu komşusu İran'da da geçen hafta virüse rastlanmıştı. Ortadoğu ülkelerinden İsrail'de de benzer vakalar tespit edilmişti.
2003 ila 2007 yılları arasında 167 kişinin ölümüne yol açan kuş gribi, Dünya sağlık Örgütü verilerine göre yabani kuşlardan yerli kanatlılara bulaşıyor.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir