Connect with us

Güncel

Başbakan Merkel’le konuştuklarını açıkladı

Published

on

Başbakan Binali Yıldırım, Rakka  Operasyonu'na ilişkin, “Amerika'nın her halükarda bir operasyon planı var. Bu  planın nasıl uygulanacağını konuşuyoruz.” dedi. Yıldırım, ABD'nin, YPG ile  Rakka'ya girmesi halinde Türkiye'nin tutumunun ne olacağı sorusu üzerine, “Ümit  ediyoruz öyle bir karar vermezler. Olursa ABD ile ilişkilerde ciddi sorun olur.”  değerlendirmesinde bulundu. 
 
Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı görüşmesinin nasıl  geçtiğine yönelik bir soru üzerine Yıldırım, görüşmede ikili, bölgesel ve  uluslararası konuların ele alındığını belirtti.
 
Başbakan Yıldırım, Almanya'daki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği'nin  (DİTİB) camilerinde görev yapan imamlarla ilgili yaşananların konuşulup,  konuşulmadığı sorusuna karşılık, “Konuştuk. Bu meselenin tırmandırılmaması  gerektiğini düşünüyorum. Bir yanlış anlama var ve ortaya çıktı. Bizim açımızdan  konu kapandı. Sürdürülmemesi gerekiyor bu meselenin. DİTİB aşırı akımları  önleyen, İslam dinini dünyaya doğru anlatan, Türkiye Cumhuriyeti resmi  imamlarının görev yaptığı çok prestijli bir kuruluş. 'Casusluk' gibi bir suçla  itham edilmesi doğru bir yaklaşım değil. Münferit hatalar olduysa da zaten  düzeltilir.” değerlendirmesinde bulundu.
 
Almanya Başbakanı Merkel'in, buna karşılık ne söylediğinin sorulması  üzerine de Başbakan Yıldırım, “Merkel, Türkiye'nin iç meselelerinin, referandum  süreci dahil, genel olarak Almanya'ya taşınmaması hususunda hassas. Bizim de  zaten öyle bir amacımız yok. Hiç olmadı, gerek de yok zaten. Ben de bu durumun  iki taraf için de Türkiye için de Almanya için de geçerli olduğunu söyledim.  Birtakım bölücü örgüt taraftarları rahatlıkla burada propaganda yapıyor. Türkiye  aleyhine referandum hakkında acımasız paylaşımlarda bulunuyor. Bunu hoş  göremeyeceğimizi Merkel'e söyledim.” yanıtını verdi.
 
Başbakan Binali Yıldırım, referandum sürecinde yapılacak mitingler  hakkında bir sıkıntı yaşanıp yaşanmadığına ilişkin soruyu da “Yok. Önceden  yetkili birimlere bilgi vereceğiz. Sandık mahalleriyle ilgili de iki ülke yakın  çalışma yapacak.” diye yanıtladı.
 
“Bu, dostluğa sığmaz”
 
“Merkel ile Suriye konusunda ne konuştunuz? ABD Başkan Yardımcısı Mike  Pence ile bir araya geleceksiniz, Rakka konusu gündemde. Bu bağlamda hangi  konuları ele aldınız?” sorusu üzerine Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:
 
“Merkel'e, Fırat Kalkanı faaliyetlerimizin hangi noktaya geldiğini  anlattık. El Bab'dan sonra Rakka'nın DEAŞ'tan kurtarılması konusunda bir  teklifimiz oldu, biliyorsunuz. PKK'nın uzantısı PYD-YPG ile hareket etmelerinin  doğru olmadığını, bir terör örgütünün başka bir terör örgütüne karşı  kullanılamayacağını söyledik. Bu, dostluğa sığmaz. ABD'nin yeni yönetimi bu  değerlendirmeleri zannediyorum dikkate alacak. Pence'e yeniden bunu söyleyeceğim.  Merkel'e de Almanya'yı da bu operasyona dahil edebileceğimizi söyledim.”
 
 “Bu planın nasıl uygulanacağını konuşuyoruz”
 
Yıldırım, “Türkiye'nin Rakka'daki rolü ne olacak? El Bab modeli mi  işletilecek? TSK, sahada olacak mı?” sorusu üzerine, “Amerika-Türkiye ile  birlikte yerel güçlerle, sivil direnişçilerle, ÖSO ile ve diğer milislerle bir  olarak, onlar önde, biz de arkada… Askeri varlığı olacak ABD'nin de Türkiye'nin  de. Doğrudan operasyona girmeyeceğiz, taktik destek vereceğiz, prensipte  anlaşılırsa tabii. İmkan ve kabiliyetler gözden geçiriliyor.” diye konuştu.
 
Amerika'nın, Rakka'da operasyona girmemesi durumunda ne olacağına  ilişkin soruya ise Başbakan Yıldırım, “Amerika'nın her halükarda bir operasyon  planı var. Bu planın nasıl uygulanacağını konuşuyoruz.” karşılığını verdi.
 
Yıldırım, ABD'nin, YPG ile Rakka'ya girmesi halinde Türkiye'nin  tutumunun ne olacağı sorusu üzerine de “Ümit ediyoruz öyle bir karar vermezler.  Olursa ABD ile ilişkilerde ciddi sorun olur.” ifadesini kullandı.
 
“En büyük bedeli Türkiye ödedi”
 
Almanya'daki firari FETÖ mensupları konusunu Merkel ile konuşup  konuşmadığına ilişkin soru üzerine Yıldırım, “Biz, zaten talebimizi yapmıştık,  tavrımızı ortaya koyduk. Bölücülerin buradaki faaliyetleriyle ilgili gerekli  hassasiyetleri ve dosyaları zaten iletmiştik.” diye konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, “İlk kez Suriye'de tünelin  ucunda ışık göründü” sözleri anımsatılarak, kendisinin de Suriye'deki iç savaşın  sona ermesiyle ilgili bir öngörüsünün bulunup bulunmadığının sorulması üzerine  Başbakan Yıldırım, “Türkiye, Rusya ve İran'ın girişimiyle ateşkes başlatıldı.  Olayı Cenevre'ye taşıyıp, makul tarafları bir araya getirerek kalıcı siyasi  durumu sağlamak gerekiyor. Ancak bu, bugünden yarına bitecek bir iş değil. Barış  için istek var, bu iyi bir şey.  Bu konuda Almanya da daha fazla sorumluluk  alabilir. En büyük bedeli, ölen insanlardan sonra Türkiye ödedi. 911 kilometre  sınırı var, mültecilere ev sahipliği yapıyor.” değerlendirmesini yaptı.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir