Connect with us

Güncel

NATO ve AB’den flaş açıklama

Published

on

Reuters'ın haberine göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, tansiyonun düşürülmesi için Türkiye ve Hollanda'ya çağrıda bulundu.
“Güçlü münazaralar demokrasilerimizin özündedir fakat karşılıklı saygı da öyle” diyen Stoltenberg, “Bütün müttefikleri karşılıklı saygı göstermeye, sakin olmaya ve ölçülü yaklaşım göstermeye çağırıyorum” ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri, “Gerilimin azaltılması ve ortamın sakinleştirilmesi adına artık bizi birleştiren şeylere yoğunlaşmamız önemli” dedi.
DHA’nın haberine göre Stoltenberg, Hollanda’nın İstanbul'daki Başkonsolosluğu'ndaki bayrağın indirilmesi hakkında bir soru yönelten muhabire ise, “Türk ve Hollanda hükümetleriyle iletişim halindeyim, bu görüşmelerin detaylarına girmek durumunda değilim ama şunu söyleyebilirim, mesajım her iki tarafa da aynı. Güçlü münazaralar, demokrasilerimizin kalbidir ama aynı zamanda saygı da öyle. Tüm müttefiklerimizi karşılıklı saygıya, sakinliğe davet ediyorum ve ölçülü davranışlar konusunda cesaretlendirmek istiyorum. Şu anda bizi birleştiren şeylere odaklanmalıyız. Sakinliğin korunması ve gerginliğin azaltılması, tansiyonun düşürülmesi önemlidir ve benim mesajım aynı olacak. Müttefiklerimize dışarıdan gelen tehditlere karşı odaklanmalıyız” yanıtını verdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile telefonda görüşmüştü.
AB'DEN ÇAĞRI
NATO açıklamasından birkaç dakika sonra ise Avrupa Birliği bir açıklama yayımladı.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikalarından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn tarafından yapılan ortak açıklamada, Türkiye “durumu daha da kötüye götürme riski doğuran, aşırı açıklamalar ve eylemlerden sakınmaya” çağrıldı.
Açıklamada, “Türkiye ve bazı AB üyesi ülkeler arasında son günlerde yaşanan tansiyonun ardından, konunun daha fazla tırmandırılmasından kaçınmak ve durumun sakinleşmesi için yollar bulmak gerekmektedir” denildi.
AB, sorunlu konuların ancak açık ve doğrudan iletişim kanalları yoluyla çözülebilebileceğini belirtti.
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir