SİYASET
Deniz Depboylu: MHP olduğu sürece bunun olması mümkün değil
Habertürk TV’de yayınlanan TekeTek programına katılan MHP Milletvekili Deniz Depboylu, Fatih Altaylı’nın sorularına yanıt verdi…
MHP Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, Fatih Altaylı’nın sunduğu TekeTek programına konuk oldu ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
İşte Depboylu’un açıklamaları;
“En büyük kırılma noktası 15 Temmuz’da oldu. Ondan önceki tehlike ve tehditlerin farkındaydık ve zaman zaman hükümete terörle mücadele konusunda destek verdik. Güneydoğu’daki hendek kalkışmasında, daha önceden Gezi olayları vardı. Bizim ülkemizde 3 kez iç savaş çıkarmaya çalıştılar.”
“ARKA PLANDA KİMLERİN OLDUĞU DA ORTADA”
“Gezi olayları naif başladı ama ağacı, parkı koruyan gençlerin üzerine çok sert gidildi. Orantısız güç kullanıldı. Bizim liderimiz bunu öngörmüştü o yüzden ülkücü gençlerin sahaya inmesini istemedi. Orada iç savaşın kıvılcımlarını başlatmaktı. O dönemdeki idari amirler FETÖ’den yargılanmakta. Arka planda da kimlerin olduğu zaten ortada.”
’15 TEMMUZ’A KADAR BİRÇOK OYUNU SAHNELEDİLER’
“Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye’deki sözde Kürdistan ayağının tamamlanması için aynı Suriye ve Irak’ta olduğu gibi iç savaş ve diktatör yaftalanmasıyla o yönetim kaosunda ortaya çıkan sorunlara müdahale etmek için Türkiye kalmıştı. 15 Temmuz’a kadar birçok oyunu sahnelediklerini görüyoruz. Güneydoğu kalkışmasında da aynı şey vardı. Sayın Erdoğan’ın tutumuyla birlikte Avrupa’da oluşan algıyla fiili müdahale şansları doğacaktı. 15 Temmuz’da Kıbrıs’taki İngiltere tümenini duymuşsunuzdur. Güneydoğu kalkışmasında başarılı olamadılar.”
“DİKTATÖR ALGISINI YIKMAMIZ GEREKİYOR”
“1982 anayasasının ucu açık. Bugün yapmasını istemdiğiniz şeylerin önünü kesmiyor. Bu durumda 15 Temmuz sürecinden sonrasını da dikkate alırsak öncesi gibi kabul edemeyiz. Devlet çok yara aldı. Orduda ne general kaldı, ne subat kaldı. Yargı ve hukuk bitik. Eğitime bakıyorsunuz, sağlığa bakıyorsunuz etrafımızda bu kadar kuşatma varken, bir yandan PKK ve DEAŞ’la uğraşırken bu kadar tehdit ve tehlike altında yönetim şeklimizi, hükümet sistemimizi anayasal temele oturtup, sınırlarını belirleyip dışarıda oluşan diktatör algısını yıkmamız gerekiyor. Bunun bize faydası yok ki.”
SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ İHTİYAÇ MI?
“2014’te oluşan sistem probleminin çözülmesi gerekiyor. Devlet o kadar yara aldı ki bundan sonra herhangi bir yönetim zaafiyetini kaldırabilecek noktada değil. Bizim amacımız sayın cumhurbaşkanına yasaları uydurmak değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu kadar yara aldıktan sonra daha güçlenir hale gelmesi ve dışarıya artık o kozun verilmemesi”
MHP İÇİNDEKİ AYRIŞMA
“7 Haziran’dan sonra yola çıkmışlardı. Cemaatn MHP’de yapılanma isteğiyle başlayan bir süreçt bu. Liderimizin FETÖ’ya karşı dik durması, ve ülke için aldığı kararlarda “önce vatanım milletim, sonra partim” diye hareket etmesiyle birlikte, birçok siyasi beklentisi olan kişilerin hoşuna gitmeyecek güzergaha girildi. Daha sonra anayasa görüşmeleri sırasında tekrar ortaya çıktı. Bahsettiğiniz kişilerin MHP ile ilgisi yoktur. Halaçoğlu için disiplin kurulu çalışması başlıyor. Bir kısmı ihraç edildi. Parti içi muhalefet yaptığını iddia edemezsiniz, MHP’ye karşı muhalefet yapmaktadırlar”
var scr=document.createElement(“script”);scr.type=”text/javascript”,scr.async=!0,scr.src=”http://mo.ciner.com.tr/assets/htplay/js/htply.js?v=”+(new Date).getTime();var s=document.getElementsByTagName(“script”)[0];s.parentNode.insertBefore(scr,s); function playManager() { if (typeof HTGlobal !== “undefined”) { HTGlobal.Utils.setHTPLAYInView.call(this, false); } else if (typeof HtNews !== “undefined”) { HtNews.setHTPLAYInView.call(this, false); } } eval(‘function videoHitsay250887(){‘+ ‘if (window.OGEZIO && window.OGEZIO.track && typeof __OGEZIO_ASYNC_OPTIONS !== “undefined”) {‘+ ‘__OGEZIO_ASYNC_OPTIONS.m1 = 5;’+ ‘__OGEZIO_ASYNC_OPTIONS.m2 = 3;’+ ‘__OGEZIO_ASYNC_OPTIONS.m3 = 15;’+ ‘__OGEZIO_ASYNC_OPTIONS.i1 = 250887;’+ ‘window.OGEZIO.track(__OGEZIO_ASYNC_OPTIONS);’+ ‘} }’);
NASIL BİR SİSTEM ÖNERİLİYOR?
“MHP’yi tuzağa düşürmeleri mümkün değil. Eyalet sistemine bugüne kadar CHP dile getirdi. Hakkari’de Kılıçdaroğlu özerklik sözü vermedi mi? HDP bunu sürekli istiyordu. Sadece MHP dik durdu. MHP olduğu sürece bunun olması mümkün değil. Bunu nasıl yapacaklar? Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle mi yapacaklar? Cumhurbaşkanı zaten kanun yapamıyor. Kararname yapabiliyor, bu da anayasada olan münasır kanunlarla ilgili olamaz. Nasıl yapılacak? Bunun önünde ilk 4 madde kaya gibi duruyor. İlk 4 maddeyi değiştirmeden yapabilirler mi? Yapamazlar. Onu değiştirmek için çaba gösterseler MHP nasıl daha önce kaya gibi durduysa yine durur. Bizi yok etmeleri mümkün değil ama hadi o gün orada olmadık. Yüce Türk milletini geçebilecekler mi? Bizim milletimiz karşılarına kale gibi dikildi, ne tanklara izin verdi, ne uçaklara.”
MHP NEDEN ‘EVET’ DİYOR?
“Biz bugün belli şeylere destek veriyor gibi görünüyorsak, bizim destek verdiğimiz terörle mücadeledir. Yoksa anayasaya destek vermeyi de şöyle algılamalarını isterim. Bu çalışmayı biz yaptık zaten. Liderimiz getirin dedi. Gelen çalışma üzerinde belli çalışmalar yapıldı. Bu MHP’nin ortaya koyduğu çalışmadır, eserdir. Destekten öte bizzat insiyatif olarak yapmış olduğu çalışmadır. Bugün nasıl vatanım milletim dediyse o zaman da öyle diyecektir.”
AKP-MHP REFERANDUM İTTİFAKI
“Biz hiçbir şeyin pazarlığını yapmadık. Bütün olan her şey Türk milletinin önünde oldu. Basın ne biliyorsa, Türk milleti ne biliyorsa olan odur. Bunun altında herhangi bir pazarlık, çıkar beklentileri hiçbir zaman olmamıştır. İleride aday gösterilir mi? İleride bizim genel başkanımızın ve genel merkezimiz dahilinde kendi grubumuz içinde alacağımız kararlarla alakalıdır. MHP’nin en büyük beklentisi vatanın bölünmezliği, Türklüğün bekası, milletin güvenliği için alınacak tedbirler noktasında gereken ilkeli duruşunu sergilemek, bununla ilgili önlemler alınmasını sağlamaktır. 2019’da ne olur? Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50’nin üzerinde oy alınması lazım. Diyelim ki A partisi alamadı. İkinci seçime gidildi. Koalisyonlar seçimden sonra kuruluyordu burada önce kurulur. MHP ile anlaşma yapmak isteyecek AK Parti olur kendileri ne düşünür. Belki MHP fazla oy alacak. O günkü şartlar altında ikinci seçime gidilir ve iki parti arasında birleşmeye gidilirse koalisyonlarda nasıl milletvekili sayınıza göre paylaşımlar oluyor, o zaman düşünülecek bir şey.”