Connect with us

DÜNYA

Barzani’yi önce şımarttık şimdi ayar veriyoruz!

Barzani’nin son Türkiye ziyaretinde Kürdistan bayrağını kendi elleri ile havaalanları ve protokol görüşmelerinin yapıldığı salonlara asan Türkiye, bundan yüz bularak Kerkük’ü de Kürdistan ilan etme cesareti bulan Kürt yönetimi, Irak merkez yönetimine de başkaldırınca Ankara, öteden beri şımarttığı muhattabına karşı sesini yükseltmeye başladı. Başbakan Binali Yıldırım Kürt bayrağı krizinin ve bağımsızlık referandumunun bölgeyi ateş çemberine çevireceğini söyledi.

Published

on

Başbakan Binali Yıldırım, Mesut Barzani liderliğindeki Kürt Bölgesel Yönetimi ile Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (IKYB) “bağımsızlık referandumu” için buluşmasına sert tepki verdi.

Yıldırım böyle bir referandumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.Bağımsızlık referandumunun yanısıra Irak’ın petrol zengini kenti Kerkük’te Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağının kamu binalarına çekilme kararıyla yaşanan kritik süreçte, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Lideri Erşat Salihi Ankara’ya geldi. Salihi, başkentte üst düzey kabul görerek Başbakan Yıldırım’la dün geç saatlerde Başbakanlık Resmi Konutu’nda biraraya geldi.

Yıldırım, Salihi’yi kabulünde, Kerkük’e ilişkin emrivakilerin arttığı, “sözde bağımsızlık referandumları yapılabileceği” yönünde kabul edilemez açıklamaların yapıldığı kritik dönemde, Türkiye’nin bölgedeki soydaşların yanında yer almaya kararlılıkla devam edileceğini vurguladı.

Yıldırım, Iraklı Türkmenlerden, mezhep farkı gözetmeden kendi aralarında dayanışma içerisinde olmalarını ve bölgedeki oldu bittilere karşı ortak bir duruş sergilemelerini istedi. Salihi de Türkiye’nin Iraklı Türkmenlere daimi desteği için Yıldırım’a teşekkür ederek, eşgüdüm ve iş birliğinin gelecek dönemde de artarak devam edeceğini kaydetti.

BÖLGE ATEŞ ÇEMBERİNE DÖNER

Gelişmeleri yakından izleyen Ankara’nın, bağımsızlık referandumu ve bayrak konusunu birçok kez Kürt Bölgesel Yönetimi ile konuştuğu ve konuşmaya devam ettiği, gereken uyarıların yapıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre değişik seviyelerde yapılan temaslarda, Ortadoğu’da yaşanan sorunlara yeni bir sorun eklenmesinin bölgeyi daha da içinden çıkılmaz hale getireceği vurgulandı.

Bölgede öncelik DEAŞ’la mücadeleye verilmişken, Irak’ta etnik ve mezhep farklılığa dayalı bir ayrışmanın sadece Irak’la kalmayacağı, böyle bir girişimin faturasını tüm bölgenin ödeyeceği uyarısı yapıldı. Ankara temaslarda, Kürt yönetiminin bölgenin hassasiyetlerini dikkate alarak daha gerçekçi bir tutum sergilemesini talep etti ve “Bağımsızlık temalı toplantı ve girişimleri doğru bulmuyoruz. Böyle bir girişim ateşe körükle gitmek demektir. Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğünün korunmasında hassastır” mesajı verdi.

KARADA ASKERİ HAREKETLİLİK YOK

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi sınırları içinde Türk Özel Kuvvetleri bulunuyor. Askeri olarak bölgede kara unsurlarının şu an için bir hareketliliği söz konusu değil. Havadan ise Türk savaş uçakları Kuzey Irak’ta başta Kandil olmak üzere bölücü terör örgütü PKK hedeflerine yönelik harekatlarını sürdürüyor. Türk savaş uçakları dün de Avaşin ve Basyan’daki PKK hedeflerini vurdu. Bir yetkili, “Bu (bağımsızlık referandumu) şu aşamada askeri bir mesele değil. Tepkinin cinsine siyasi irade karar verir. Bizlik (askeri) bir şey olursa uygularız” dedi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir