Connect with us

EKONOMİ

Yılda 150 ton solucan gübresi satıyor

Zonguldak’ta kanser hastalığı sırasında tanıştığı ve sağlık durumunun iyiye gitmesinde büyük faydasını gördüğü solucan gübresinin üretimini yapan Caner Altuntaş, üretimi artırarak daha çok kişiye istihdam sağlamayı hedefliyor

Published

on

1 / 27

Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) maden işçiliği de yapan 35 yaşındaki girişimci Caner Altuntaş, 2013 yılında seminom (testis) kanserine yakalandı. Doktorların tedavi sürecinde organik ürünlerle beslenmesinin önemine dikkat çektiği Altuntaş, solucan gübresiyle üretilen sebze, meyve ve yeşilliklerin doğal olabileceğini öğrenmesi üzerine Antalya’dan organik ürünler sipariş etmeye başladı.

2 / 27

Zaman içerisinde sağlık durumu iyiye giden fakat ürünleri almakta maddi açıdan zorlanmaya başlayan Altuntaş, “madem solucan gübresi bu kadar yararlı, ben niye bu işi yapmayayım” diyerek, solucanla organik gübre üretmeye başladı.Yaklaşık 3 yıldır solucan gübresi üreten ve iki kişiye de istihdam sağlayan Altuntaş, “sihirli bir değnek” olarak tanımladığı solucan gübresiyle üretilen doğal ürünlerle hem insanlara faydalı olmayı hem de işlerini büyüterek daha çok kişiye istihdam sağlamayı amaçlıyor.

3 / 27

“YOĞUN TALEP OLDU”

Caner Altuntaş, “Doğal besinler yiyip içmeye başladım. Doktor raporlarında da hücrelerin yenilendiğini, kanserojen hücrelerin yok olduğunu, tedavinin hızlı gittiğini, yediğimiz gıdaların epey yararlı olduğunu doktorlarım bana söyledi. Bununla birlikte ben de bu işe başlamaya karar verdim.” dedi.

 

4 / 27

Altuntaş, sağlığının düzelmesinde solucan gübresiyle yetiştirilen organik ürünlerin etkisini fark ettiğinde üretim yapmaya karar verdiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

 

5 / 27

“Doğal ürünleri almak epey külfetliydi. Organik olduğu için 3 kilo domatese 50 lira veriyordum. Ben de ‘Solucan gübresi madem bu kadar insanlara faydası var, biz niye bu işi yapmayalım?’ dedim. Böylece merkez ilçeye bağlı Eceler köyünde üretime başladık. Öncelikle tanıdıklarımızdan başladık. Başlangıçta hatır için aldılar. ‘Senin hatırın için alıyoruz. Daha tanımıyoruz. Serada zarar olursa karşılar mısın?’ diye değişik sorular geldi. Kullanan insanlar memnuniyetlerini 2-3 ay kadar kısa bir sürede bana ifade ettiler. Sonra yoğun bir talep oldu. Bir sene sonraki gübreyi 6 ay önceden sipariş etmeye başladılar. Çok şükür şimdi Türkiye genelinde ve yurt dışına sipariş veriyoruz.”

6 / 27

“SOLUCAN GÜBRESİ ‘SİHİRLİ DEĞNEK’ GİBİ”

Organik beslenmenin hastalıklarla mücadele etmede önemli bir rolü olduğunu vurgulayan Altuntaş, organik beslenmenin faydalarını her fırsatta çevresine anlatmaya çalıştığını ifade etti. Altuntaş, solucanla gübre üretiminin külfetli bir iş olmadığını anlatarak, “Çok yoğun çalışma istemez. Bu vesileyle 2 kişiye istihdam sağlamış olduk. Onlar da bu konuyla alakalı ekmeklerini kazanmış oluyorlar.” diye konuştu.

 

7 / 27

“Solucan gübresinin değdiği her şey sihirli bir değnek” diyen Altuntaş, “Tamamiyle toprağı, doğayı, insanları ve hayvanları kendi sağlığına kavuşturucu sihirli, mucizevi bir gübre olduğu kanısındayız. En büyük hedefimiz kendi ürünümüzü kendimiz yetiştirmek, doğal şekilde insanlığa faydalı olmak. Her şerde bir hayır olduğu gibi bu rahatsızlıkta da bir hayır oldu. Solucan gübresiyle tanıştım. Doğaya, insanlığı katkıda bulundum ve bu işin gelişmesi için elimden gelen her şeyi yapacağım. İnşallah ömrüm vefa ettikçe devam edeceğim” açıklamalarında bulundu.

8 / 27

Organik gübrenin tarım için önemi, Türkiye’de yeni yeni kavranmaya başladı. Başta meyve ve bahçe tarımı yapanlar olmak üzere çiftçiler, kimyevi gübrelerin yerine toprağa daha yararlı olan organik gübreyi tercih etmeye başladı.

9 / 27

Altuntaş, yılda 150 ton solucan gübresi satışı yaptığını kaydederek, bu işe gönül veren her kişiye kapısının açık olduğunu ve herkese elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağını sözlerine ekledi.

10 / 27

VERİM YÜZDE 40-60 ARASINDA SAĞLANIYOR

Organik gübre denilince de ilk akla gelen madde solucan gübresi. Kırmızı Kaliforniya cinsi solucanların ürettiği organik gübrenin, normal gübreye oranla yüzde 40 ile yüzde 60 fazla verim elde edilmesine imkan tanıdığı biliniyor.

11 / 27

Atıldığı toprağa herhangi bir zarar vermeyen solucan gübresi, kaliteli ve lezzeti daha yüksek ürün elde edilmesinde ana faktörlerden biri olarak görülüyor.

12 / 27

Bu ilginç yatırım fikrini Elbistan’da hayata geçirmek isteyen 23 yaşındaki Yusuf General isimli genç, internetten yaptığı araştırma ve uzmanlardan aldığı bilgiler ışığında ilçeye bağlı Kışla Mahallesi’nde solucan gübresi üretim tesisi kurdu.

13 / 27

Mahalledeki boş bir besi ahırını, solucan üretim çiftliğine çeviren General, 200 bin solucanla girdiği sektörde emin adımlarla ilerleyip, bölgenin organik gübre ihtiyacını karşılayacak bir tesise sahip olmak istediğini belirtti.

14 / 27

Genç yaşına rağmen kendi işini kurmak için yola çıktığını ve yaptığı araştırmanın ardından ilçede daha önce hiç kimsenin yapmadığı solucan gübresi üretimi işine girmeye karar verdiğini belirten genç girişimci Yusuf General, şu açıklamalarda bulundu:

15 / 27

Kendi işimi kurmaya karar verdikten sonra çeşitli sektörlerle ilgili olarak araştırmalar yaptım. İnternette yaptığım araştırmalarda bu sektörde Elbistan’da faaliyet gösterilmediğini öğrendim.

16 / 27

Diğer illerde bu işi yapanlarla görüştüm ve uzmanlardan da bilgi aldım.

17 / 27

Elbistan’ın da bir tarım havzası olmasından dolayı, solucan gübresi tesisi kurmaya karar verdim. 200 bin adet Kırmızı Kaliforniya cinsi solucan alarak, bu sektöre ilk adımımı attım. Solucanlar çok çabuk üreyen bir hayvan türü olduğu için yaklaşık 1 yıl içerisinde sayıları 2 milyona ulaşacak

 

18 / 27

Solucanların özel bir bakıma ihtiyaç duyduğunu kaydeden General, mama olarak da büyükbaş hayvan çiftliklerinden aldıkları hayvan gübrelerini ve diğer hayvansal atıkları kullandıklarını ifade ederek, şu bilgileri aktardı:

19 / 27

Solucanlar oldukça nazik ve hassas hayvanlardır. Mamasından ve bulunduğu ortamın özelliklerinden çok fazla etkileniyor. Bu sektörde en fazla dikkat edilmesi gereken nokta mama dediğimiz kompostun iyi hazırlanmış olması.

 

 

20 / 27

Mama için bölgemizdeki besi çiftliklerinden aldığımız yanmış hayvan gübrelerini ve diğer organik atıkları kullanıyoruz.

21 / 27

Tabi bu maddeler, direk olarak değil de bir fermantasyon işlemine tabii tutulduktan sonra solucanlara veriliyor.

22 / 27

Fermantasyon işlemine tabii tuttuktan sonra solucanın yiyebileceği bir düzeye gelmesini sağlıyoruz.

23 / 27

Gerekli kontrolleri yaptıktan sonra da solucanları tuttuğumuz havuzlara bu mamayı aktarıyoruz. Solucanlar, bu mama içerisindeki enzimleri, bünyelerinden geçirdikten sonra gübrenin içine bırakıyor. Yaklaşık 6 ayın sonucunda yüzde 100 oranında doğal ve organik gübre elde etmiş oluyoruz.

24 / 27

Ayda 3 ton katı ve sıvı solucan gübresi ürettiklerini ve iç pazara hitap ettikleri kaydeden Yusuf General, açıklamalarına şöyle devam etti:

25 / 27

Şu anda aylık 3 ton organik gübre üretiyoruz. Hem katı hem de sıvı olarak çeşitli ebatlarda Adnan Menderes Bulvarı üzerindeki işyerimizde kullanıma hazır olarak iç piyasaya satıyoruz. Solucan gübresi genel olarak canlı olan bütün bitkilerde kullanılıyor.

26 / 27

İnorganik maddeleri organik maddeye çevirerek toprağın yapısını düzenliyor ve yumuşatıyor. Kimyasal kullanmadan toprağı daha verimli hale getiriyor. Toprağın kalitesini arttırdığı için bitkinin yanmasını önlüyor.

27 / 27

Bu gübrenin kullanıldığı meyve ağaçları diğer bitkilerden daha erken ürün veriyor. Bitkinin aromasını, lezzetini arttırıyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir