Connect with us

GÜNDEM

Başbakan: Velev ki kriz çıktı…

Başbakan Binali Yıldırım başkanlık sisteminde Cumhurbaşkanı ve Meclis arasında krizlerin olabileceğini vurgulayarak, “İcranın ihtiyacı olan bütün imkanlar yetkiler verildi. Bu da yetmez, yasamaya ve yürütmeye aynı güç verildi. Diyelim ki bir kriz oldu yürütmede seçim kartı var, yasamanın da seçim kartı var. Krizlerde sistemin kilitlenmesi değil uzlaşmanın önünü açıyoruz. Sistem tamamen Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre kurgulanmış ve yıllardan beri yaşadığımız sorunları ortadan kaldıracak bir anlayışa göre planlanmıştır” dedi.

Published

on

Başbakan Yıldırım, ATO Congresium’da düzenlenen iftar yemeğinde 22, 23, 24, 25 ve 26. dönem AK Parti milletvekilleri ile bir araya geldi. TBMM eski Başkanı Bülent Arınç’ın ve Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılmadığı yemeğin ardından Başbakan Yıldırım bir konuşma yaptı. AK Parti’nin 2002’den bu yana ortaya koyduğu faaliyetleri hatırlatan Yıldırım, “Özel yetkili mahkemeleri de kurduk kapattık. Yanlışa düştüler kapattık. İyi niyetlerle kurduk ama gördük ki yanlış işler yapıyorlar onu da kapattık” dedi.

“15 TEMMUZ EN ZOR SINAVIMIZDI”

22 Mayıs 2016’da AK Parti Genel Başkanlığı’nı Ahmet Davutoğlu’ndan alıp, 21 Mayıs 2017’de Recep Tayyip Erdoğan’a devrettiğini söyleyen Başbakan Yıldırım, “Bir yıllık bir süre kısa olabilir ama bu bir yıl Türkiye’nin yakın tarihinde çok konuşulacak bir yıl olacak. Gelecek nesiller bu bir yılı okurken Türkiye’nin ne kadar zor şartlardan geçtiğini mutlaka en iyi şekilde idrak edecek. 65. Hükümeti kurduktan kısa bir süre sonra 15 Temmuz alçak Darbe Girişimi ile karşı karşıya kaldık. Bu bizim ilk sınavımız ve belki de en zor sınavımızdı. Allah’a şükür mahcup olmadık, milletimizin bize verdiği emaneti yere düşürmedik” diye konuştu.

“NE YAPARSA YAPSINLAR BEYHUDEDİR”

Türkiye’nin aynı anda üç terör örgütü ile mücadele ettiğini belirten Başbakan Yıldırım, “Yurdun her köşesinde otorite devletin elindedir. Terör örgütü ayakta kalmak için dış unsurları, üst akılları devreye sokma gayreti içerisine girmiştir. Ne yaparsa yapsınlar beyhudedir. Türkiye’nin her karış toprağını bu şer odaklarından, alçak terör örgütünden temizleyeceğiz” dedi.

“BU SİSTEMLE ÜNİTER YAPI DAHA DA GÜÇLENİYOR”

Başkanlık sistemi ile sürekli istikrarın yakalanacağının altını çizen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu sistemle Türkiye’nin bölünme riski tamamen ortadan kalktı. Çünkü bu sisteme göre yüzde elli artı bir oy almayan hiç kimse iktidar olamıyor. Yüzde elli artı bir oy almak da Türkiye’nin her köşesinden destek almakla mümkün. Belirli bölgelerden oy alarak iktidar olma şansı yok. Yani o kampanya dönemindeki iddiaların aksine bu sistemle üniter yapı daha da güçleniyor. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkesi tamamen geçerli hale geliyor. Zaten şimdi tüzüğümüze de bunu koyduk.

“SİSTEMİN KİLİTLENMESİ DEĞİL UZLAŞMANIN ÖNÜNÜ AÇIYORUZ”

Bu değişiklikle birlikte artık yönetim krizi de bitiyor. Kriz olabilir. Olur ki Meclis farklı bir kompozisyonda, Cumhurbaşkanı farklı bir irade. Kriz ihtimali var mı? Var. Ama krizden asgari etkilenecek düzenlemeler yapıldı. İcranın ihtiyacı olan bütün imkanlar yetkiler verildi. Bu da yetmez, yasamaya ve yürütmeye aynı güç verildi. Diyelim ki bir kriz oldu yürütmede seçim kartı var, yasamanın da seçim kartı var. Krizlerde sistemin kilitlenmesi değil uzlaşmanın önünü açıyoruz. Sistem tamamen Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre kurgulanmış ve yıllardan beri yaşadığımız sorunları ortadan kaldıracak bir anlayışa göre planlanmıştır. Getirdiğimiz bu değişiklikle öngördüğümüz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bir başka ülkeden kopya edilmiş bir sistem değildir. O başka ülkelerden iyi çalışan yönler alınmış, çalışmayan yönleriyle de biz kendi değerlerimizle, tecrübelerimizle değişiklik yaparak bu sistemi getirdik. Bu sistem 3 Kasım 2019’da yapılacak Meclis yenileme ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile tamamen yürürlüğe girmiş olacak.”

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir