Connect with us

EKONOMİ

Yabancı yatırımcıların konut alımları hızla artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan 2017 Mayıs konut satış istatistiklerine göre, yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına oranla yüzde 10.1’lik bir artış gösterdi. Bu artışta, KDV muafiyeti, yatırım yapanlara vatandaşlık hakkının verilmesi, Afganistan, İran ve özellikle Azerbaycan gibi ülkelerden gelen konut yatırımcıları etkili oldu. Mayıs ayında en çok konut alan ülke vatandaşları ise Suudiler oldu

Published

on

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 Mayıs ayındaki konut satış istatisiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları 2017 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.5 oranında artarak 116 bin oldu. İstatistiklere göre, yabancılara yapılan konut satışları da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.1 artarak bin 775 oldu. Yabancıya konut satışında Suudi Arabistan vatandaşları 285 adet konut satın alarak ilk sırada yer aldı.Gayrimenkul sektöründeki bu hareketliliği, Ağaoğlu Grup CEO’su Hasan Rahvalı, Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ve Aşçıoğlu Grubu Satış ve Pazarlama Müdürü Emrah Kahraman haberturk.com’a değerlendirdi.

“YÜKSELİŞ DEVAM EDECEK”

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, konut satışlarındaki artışın ekim ve kasım aylarına kadar yükselişle devam edeceğini belirtti. Yabancıya konut satışı hakkında “Yüzde 10’luk yükseliş önemli bir husus fakat Türkiye potansiyelinin sadece 1/3’ünü kullanıyor. Geçmiş yıllarda Antalya ilk sırada yer alırken şimdilerde İstanbul’u görüyoruz. Hem kendi satışlarımız bazında baktığımızda hem de yabancı aracı şirketleri incelediğimizde, yabancıların yoğun bir şekilde geldiğinin farkındayız. Ülkesi dışında başka bir yerde gayrimenkul sahibi olmak isteyen kişiler çok fazla. Mesela Ortadoğu, İstanbul’u kendisine yakın hissediyor” dedi.

“TÜRKİYE’NİN GİDECEĞİ ÇOK YER VAR”

Yabancıya konut satışının daha da artması için kıyısal planlama yapılması gerektiğini vurgulayan Timur, “Türkiye’nin gideceği çok yer var. Türk sahilini, güneyi ve ege sahini bu ile tamamen açabildiğimiz vakit, kıyısal planlama ile birlikte batı ve farklı ülkeleri de çekebiliriz. Türkiye, coğrafya ve kültür olarak birçok yere yakın. Fiyat olarak da oldukça avantajlı. Hem Avrupa’daki yaşlı turist potansiyeli de çok yüksek. Onları çekebileceğimiz kıyısal planlamalar ile yabancıya konut satışımızdaki bu artışları daha da ileri bir seviyeye götürebiliriz” dedi.

“3-4 YIL SONRA 12-15 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ RAKAMLARI YAKALANABİLİR”

DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, yabancı konut satışındaki artış hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Ülkemizde istikrarın devam etmesi ve hükümetimizin yabancılara yönelik iyileştirmeleri sonucu yaşanan bu olumlu hava şüphesiz gayrimenkul sektörü dışında diğer sektörlere de moral veriyor. Bu veriler, gayrimenkul sektörünün potansiyelini net bir biçimde ortaya koyuyor. Türkiye, her anlamda gelişen ve büyüyen bir ülke. Ülkemizin her bölgesi farklı güzelliklere sahip. Tarih, kültür, sanat, doğal güzellikler anlamında hiçbir ülkeden geri kalır bir yanımız yok. Açıkcası potansiyelimizin daha fazla olduğunu düşünüyorum.

  Devletin himayesinde, özel sektörün de katılımıyla çok daha büyük satış rakamlarına ulaşmak mümkün. Bunu, milli bir politika haline getirmek gerekiyor. Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ortak fonuyla, TOKİ ve Emlak Konut GYO’nun katılımlarıyla oluşacak büyük bir yapıya önemli proje geliştirici şirketler de dahil olarak güç birliğine gidilse, yurt çapında bir kampanya organize edilebilir. 30-40 ülkede ülkemizi tanıtan, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye’yi tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkaran lobi çalışmaları yapılsa, 3-4 yıl sonra 12-15 milyar dolarlık satış rakamları yakalanabilir. Bu para, kentsel dönüşüm için önemli bir kaynak oluşturabilir”

VATANDAŞLIK VE KDV MUAFİYETİ YABANCI YATIRIMCILARI ÇEKİYOR

Aşçıoğlu Grubu Satış ve Pazarlama Müdürü Emrah Kahraman, mayıs ayında yabancıya satışlarda yüzde 10’luk artış ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:”Yabancıların konut edinmesindeki artışta, yabancılara yönelik yapılan hukuki düzenlemelerin bu konuda olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Öncelikle, Türkiye’de yatırım yapan yabancılara Türk Vatandaşlığı verilmesi kanunu ve sonrasında çıkarılan KDV muafiyeti, yabancıların Türkiye’de yatırım yapmasında en büyük etken. . Haziran Ayı içerisinde “1 milyon Dolar tutarında gayrimenkul alan yabancılara verilen vatandaşlık” kanunu hakkında bir düzenleme yapıldı ve bu tutarın sadece tek bir gayrimenkul için değil, birden fazla gayrimenkul alarak toplamda 1 milyon dolar tutarında yatırım yapan kişilere de verileceği açıklığa kavuşturulunca, bundan sonraki dönemde de yabancıların ilgisi devam edecek”

“RUS YATIRIMCILARLA BİRLİKTE, KATAR’DAN DAHA FAZLA YATIRIMCI GELECEK”Kahraman, körfezde yaşanan karışıklıkların yabancıya konut satışındaki etkileri ile iglili olarak da şöyle konuştu:”Bu karışıklıkta Türkiye’nin Katar’ın yanında pozisyon alması, Suudi yönetiminin tavrını ve dolayısıyla Suudi vatandaşlarının Türkiye yatırımlarını olumsuz yönde etkilemesi muhtemel görünüyor. Rus yatırımcılarla birlikte muhtemelen bu önümüzdeki dönemde Katar’dan daha fazla yatırımcı geleceği ve gerek gayrimenkul gerekse ticari yatırımlar yapacakları kanısındayım”

DÖNEM SATIN ALMALAR YENİ YENİ TAPUYA YANSIMAYA BAŞLADI”

Ağaoğlu Grup CEO’su Hasan Rahvalı, yabancıya konut satışındaki yüzde 10’luk artışı “Yabancıya olan konut satışlarında daha önce yapılan satışların, prosedürler dolayısıyla tapuya geç yansıması durumu var. Aslında bu satışlar yatay seviyelerde devam ediyor. Yani, daha önceki dönemlerde yapılan fakat tapuya geçmeyen satışların, tapuya yansıma durumu söz konusu” şeklinde değerlendirdi.

Rahvalı, yaşanan bu artışla ilgili olarak, “Yeni pazarlardan gelişler var. Mesela son dönemlerde Afganistan, İran ve özellikle Azerbaycan gibi ülkeler dikkat çekiyor. Bu bölgelerden satın almalar arttı. Körfez bölgelerindeki satın alma durumu yatay seviyelerde görülüyor. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri yatay seviyelerde. Yabancıya konut satışlarının artması, Körfez bölgelerindeki son gelişmelerin düzelmesine bağlı” dedi.

“TEMKİNLİ YAKLAŞIYORLAR”

Mayıs ayındaki yabancıya konut satışındaki yüzde 10’luk seviyeyi değerlendiren Ağaoğlu Grup CEO’su Hasan Rahvalı, ilginin devam ettiğini dile getirdi. Körfezde yaşanan krizlerin Türkiye’deki kontu satışlarını ne düzeyde etkileyeceği hakkında da açıklamalarda bulunan Rahvalı, “İlgi devam ediyor. Oradaki vatandaşlar açısından, farklı bir ülkede konut satın almanın risk olabilme ihtimalini seziyoruz. Özetle, temkinli bir yaklaşım söz konusu. Bu negatif bir durum iken, herhangi bir kaosun olması ihtimali ile beraber farklı bir ülkeden, özellikle güvenli bir liman olarak düşündükleri Türkiye’den konut sahibi olmak gibi talep de var. Bu da pozitif etkisi olarak değerlendirebiliriz” dedi.

“İHTİYAÇ SAHİPLERİ KONUT ALMAYA BAŞLADI”

Türkiye’deki konut satışlarında yaşanan yüzde 1.5’luk artışa da değinen Ağaoğlu Grup CEO’su Hasan Rahvalı, “Türklerde her zaman konut alma isteği devam ediyor. Fakat son dönemlerde yatırımcılardan çok ihtiyaç sahipleri konut satın alıyor” açıklamalarında bulundu.

 

 

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ! 2000 YORUMLAR 0 Kalan karakter : 2000 BU KONU İLE İLGİLİ HABERLER EMLAK

Ulaşım projelerini planlayacak

EMLAK

Dev ihalede milyarlar havada uçuştu

EMLAK

Havacılar kendi evlerini yapıyor

EMLAK

Yaklaşık 800 daire sahibi mağdur

TOKİ yüzde 20 indirimi Eylül'de getiriyor EMLAK

TOKİ’den konut ya da işyeri sahibi olanlara müjde

EMLAK

Konutta yüzde 1’in altında son günler

SOSYAL MEDYA HT EKONOMİ’yi sosyal medyada takip edin! FACEBOOK TWITTER var otherRelatedNews = {“link”:”/ekonomi/emlak/haber/1540644-yabanci-yatirimcilarin-konut-alimlari-hizla-artiyor”,”title”:”u0130u015eTE Tu00dcRKu0130YE’DEN EN u00c7OK KONUT ALAN u00dcLKE”,”image”:”http://im.haberturk.com/2017/06/23/ver1498225203/1540644_300x169.jpg”,”seoTitle”:”Yabancu0131 yatu0131ru0131mcu0131laru0131n konut alu0131mlaru0131 hu0131zla artu0131yor”,”spot”:”Tu00fcrkiye u0130statistik Kurumu tarafu0131ndan au00e7u0131klanan 2017 Mayu0131s konut satu0131u015f…”,”category”:”Emlak”,”categoryLink”:”/ekonomi/emlak”}; EMLAK

İKİ GÜNDE KASAYA 890 MİLYON TL ATTI

EMLAK

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE CİRO AZALDI

EMLAK

DÜNYANIN EN PAHALI OTOPARKI

Galatasaray'ın Riva arazisi ihalesi sonuçlandı EMLAK

GALATASARAY’IN RİVA ARAZİSİ İHALESİ SONUÇLANDI

İstanbul Yeni Havalimanı'nda asansör ve körüklerin montajı başladı EMLAK

YARISINDAN FAZLASI TAMAMLANDI

EMLAK

92 MİLYON LİRALIK KUPA

$(document).ready(function () { HTGlobal.SidebarRelatedNews.check(1540644, otherRelatedNews); }); function canliBorsaFrame() { $(‘#canli-borsa-frame’).slideToggle(400); } “Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini her sabah e-postanızdan takip etmek için Habertürk bültene üye olun.” Magazin Haberleri Güncel Haberler Son Dakika Haberleri Dünya Haberleri Yayın Akışı Yerel Haberler Yeni Medya Sanat Haberleri Köşe Yazarları Ekonomi Haberleri Borsa Haberleri Altın Haberleri Spor Haberleri Futbol Haberleri Süper Lig Haberleri Basketbol Haberleri İddaa Programı Canlı Maç Sonuçları Tenis Haberleri Voleybol Haberleri Teknoloji Haberleri Bilim Haberleri Akıllı Telefonlar İnternet Haberleri Kullanım Koşulları Oyun Haberleri Sağlık Haberleri Cinsel Sağlık Sağlıklı Beslenme Anne Bebek Saatlik Hava Durumu Gizlilik Sözleşmesi Döviz Hamilelik Diziler Piyasalar Künye İZLEYİCİ HATTI:
(0212) 313 60 00 PBX Bizi takip edin!

www.haberturk.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Haberturk Gazetecilik A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

Copyright © 2017 – Tüm hakları saklıdır. Habertürk Gazetecilik A.Ş.

Üretim ve Tasarım Bilgi Grubu

var recaptchaPublicKey = ‘6LfVBRcUAAAAAFxEtB3fvCAtJHAbFABN2siwfUgK’; HTGlobal.Search.onKeyPressSearchText(‘header-search’); HTGlobal.Search.onKeyPressSearchText(‘footer-search’); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘403404103380078’); fbq(‘track’, ‘PageView’);