Connect with us

GÜNDEM

Kılıçdaroğlu bugün Gandi’nin rekorunu kıracak

Şimdiye kadar yaklaşık 425 kilometre kat eden ve 590 bin adım atan Kılıçdaroğlu bugün (07.07.2017) Gandi’nin 600 bin adım rekorunu da kırmış olacak. Kılıçdaroğlu 10 bin adım daha attıktan sonra (yaklaşık 8 buçuk kilometre) Tuz Yürüyüşü rekorunu kırarak tarihe geçecek.

Published

on

Gandi “Tuz yürüyüşünü”, 1930 yılında,Hindistan’ın İngiltere’den bağımsızlık kazanmasının ardından, İngilizlerden kalan ve Hintliler’e ayrımcılık yapan yasaları protesto etmek için başlatmıştı. Gandi ve 78 yoldaşı o dönemde İngiliz sömürge döneminden kalan ve Hintliler’e tuz üretimini yasaklayan yasayı protesto için yürüyüşe başlamışlardı.

Hindistan’ın Gujarat Eyaleti’nin başkenti Ahmedabad yakınlarındaki Sabarmati Aşram’dan başlayan yürüyüşe yolda binlerce kişi katıldı. Hint Okyanusu kıyısındaki Dandi köyüne kadar ki 388 kilometrelik mesafeyi çıplak ayakla 24 günde kat eden, o dönemde 61 yaşında olan Gandhi, 6 Nisan sabahı İngiliz polislerinin şaşkın bakışları arasında denize yürüdü ve çamura karışmış bir topak tuzu avuçlarına alarak tatlı suda yıkayarak ufaladı.

Böylece bir Hindu’nun tuz çıkaramayacağına dair Tuz Yasası’nı ihlal etti. Ardından Gandhi’nin çağrısına uyan binlerce köylü deniz kıyılarına akın ederek tuz çıkarmaya başladılar. Gandhi ve 60 bin eylemci hapse atıldı ancak yasa da işlemez hale getirildi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir