Connect with us

DÜNYA

Tahran’dan Riyad’a: Umarım aramızda doğrudan bir savaş çıkmaz

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Yemen’deki savaşın Suudi Arabistan’la doğrudan bir çatışmayı ateşlememesini umduğunu söyledi.

Published

on

Yemen’de Körfez’in Sünni bloğunun lideri Riyad’la vekâlet savaşındaki İran’ın Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’ten “umarım aramızda doğrudan bir savaş çıkmaz” mesajı geldi.

ABD’nin New York kentinde Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma temalı toplantılarına katılmak üzere temaslarda bulunan Zarif, önceki gün düşünce kuruluşu Dış İlişkiler Konseyi’ndeki panele de katıldı. Gündeminde ise el yakıcı konular Suriye, Yemen, Irak ve Katar’a ilişkin gelişmelerin yanı sıra Washington’la ilişkiler vardı.

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun 2015’te Yemen’de Hadi yönetimi yanlısı tutum alıp Tahran destekli Husilere yönelik operasyonlara başlamasıyla birlikte halihazırda yüksek tansiyonlu Riyad-Tahran hattı daha da gerilmişti. Zarif’in New York’taki konuşmasında “Yemen’deki savaşın İran ile Suudi Arabistan arasında doğrudan bir çatışmayı ateşlememesini umduğu” yönündeki ifadeleri dikkat çekti. Zarif diğer yandan da diyalog kapısını açık bırakarak Riyad’la birlikte Yemen ve Suriye’de çatışmaları sona erdirebilecek şekilde çalışabileceklerini savundu. Katılımcılardan birinin Ortadoğu coğrafyası da dahil vekâlet savaşlarına işaretle “Tahran ve Riyad doğrudan karşı karşıya gelebilir mi” yönündeki sorusuna Zarif, “Umarım olmaz. Savaşmak zorunda değiliz. Ortadoğu’da birimizden birini dışlama çabasına girmeye gerek yok” yanıtını verdi.

‘Referanduma karşıyız’

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin 25 Eylül’de bağımsızlık referandumuna gitme adımına da tepki gösteren Zarif, “Bunun etkisi Irak ve bölge güvenliği üzerinde facia olacaktır. Biz onlara bunun yanlış bir seçim olduğunu söyledik ve sanırım tüm bölge ülkeleri bu konuda hemfikir” ifadesini kullandı.

ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile bir iletişiminin olmadığını ancak bunun ileride olmayacak anlamına gelmediğini de kaydetti. İran’la uluslararası toplumun vardığı tarihi nükleer anlaşma ve bölgesel politikalar çerçevesinde ABD’li yetkililer tarafından Tahran karşıtı çıkışlara da değinen Zarif, “Füzelerimiz savunma amaçlıdır” dedi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir