Connect with us

GÜNDEM

AKP, ihraç için itirafçıya bakıyor

AKP hükümeti, OHAL süresini 3 ay uzattı. Ancak kripto FETÖ’cülerin belirlenip ihracında zorlanan hükümet, itirafçıların verdiği bilgiye göre ihraç edilecekleri belirlemeye çalışıyor.

Published

on

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lerle 111 bin 240 kamu çalışanını ihraç eden AKP hükümeti, 15 Temmuz’un ardından belirlenen ByLock kullanımı, sendika ve dernek üyeliği ve Bank Asya’da hesap bulunması gibi kriterlere FETÖ ile bağı belirlenen kişi ve kurumlarla ilgili tüm adımlarını attı. Ancak bu kriterlerin hiçbirini karşılamayan kripto FETÖ üyelerinin belirlenmesinde sıkıntı çekildiği belirtiliyor. Hükümet, bu kriterlerin dışında istihbarat raporları ve itirafçıların verdiği bilgiye göre ihraç edilecek kişileri belirlemeye çalışıyor. Son çıkan KHK ile ihraç edilen 7 bin 400 kişinin çoğunun itirafçıların verdiği bilgiye dayandırıldığı belirtiliyor.

‘Üyeleri tespit kolay değil’

15 Temmuz darbe girişiminin ardından OHAL ilan eden AKP hükümeti, 1 yıllık süreçte çıkarılan KHK’lerle 111 bin 240 kamu görevlisini ihraç ederken, örgütle bağı olduğu gerekçesiyle binlerce dernek, vakıf ve okulu kapattı. Bu ihraçlarda ByLock kullanımı, sendika ve dernek üyeliği ve Bank Asya’da hesap bulunması başta olmak üzere bir dizi kriter esas alındı. Ancak bu kriterlerle ihraç işlemlerinin tamamlandığı, hükümetin kendini gizlemiş, bu kriterlere uymayan ve kripto olarak nitelendirilen FETÖ üyelerinin belirlenmesinde sıkıntı yaşadığı kaydediliyor. AKP kaynakları, “Bugüne kadar çıkarılan KHK’lerle yapılan ihraç işlemleriyle 15 Temmuz’un ardından belirlenen kriterlere uyanların ihracı yapıldı. Ancak örgüt öyle bir hücre yapılanmasına gitmiş ki, kendini gizlemiş üyelerin tespiti kolay değil. Hücre yapılanması olduğu için 20-30 kişilik bir hücrenin üyeleri diğer hücre üyelerini tanımıyor. Bu nedenle de kamuda hâlâ ihraç edilen sayıdan belki daha fazla kripto olduğunu biliyoruz” görüşünü dile getirdi.

Yeni dayanak itiraflar

Hükümet, ihraç işlemlerinde söz konusu kriterler bitince çıkarılması planlanan ihraç KHK’leri için yeni formül arayışına girdi. Bunun için ağırlıklı olarak itirafçı olan FETÖ sanıklarının verdiği bilgileri ihraç için dayanak olarak kullanılıyor. Bunun ilk örneğinin son KHK ile ihraç edilen 7 bin 400 kişide uygulandığı kaydediliyor. Son ihraçların büyük bölümünün itirafçıların verdiği bilgiye göre istihbarat çalışmasıyla yapıldığı belirtiliyor. AKP kaynakları, “İtirafçıların verdiği bilgiler üzerinde çok titiz bir çalışma yapılıyor. Doğruluğu belirlenirse ihraç işlemi için adım atılıyor” görüşünü dile getirdi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir