Connect with us

EKONOMİ

Bütçede rekor açık

Referandum öncesinde yapılan düzenlemelerin bütçeye olumsuz etkisi, haziranda da devam etti. Geçen ayki bütçe açığı 13.7 milyar TL’yi buldu. Örtülü ödenekten altı ayda 1.1 milyar TL harcandı. Bütçe, bu yıl şimdiden 25.2 milyar TL açık verdi.

Published

on

Bütçe yılın ilk 6 ayında birçoğu referandum öncesinde yapılan düzenlemeler nedeniyle 25.2 milyar lira açık verdi. Hükümetin, “ekonomiyi canlandırma” gerekçesiyle aldığı tedbirlerin bütçeye maliyeti 11.9 milyar lira olurken, uygulamaya konulan harcama programları ile ilave destekler bütçe harcamaları üzerinde 15.8 milyar lira artış yarattı. Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın dün açıkladığı “Ekonomik Gelişmeler ve Ocak-Haziran 2017 Dönemi Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri” rakamları şu şekilde gerçekleşti:

* Bütçe haziran ayında 13.7 milyar lira açık verdi. Ocak-haziran döneminde de açık 25.2 milyar lira oldu. Ocak-haziran döneminde bütçe giderleri 324.4 milyar lira, faiz hariç giderler 297.4 milyar lira, faiz giderleri 27 milyar lira, bütçe gelirleri 299.2 milyar lira, vergi gelirleri ise 246.1 milyar lira olarak gerçekleşti.

* SGK ocak, şubat ve mart ayları sosyal güvenlik prim alacaklarını ekim, kasım ve aralık ayına ertelemişti. Bu kapsamdaki alacakların toplamı 9 milyar lira. Ağbal’ın değerlendirmesine göre, bu düzenleme yapılmasaydı 25.2 milyar liralık açık 16 milyar lira olacaktı.

121 milyar lira yapılandırıldı

* Ekonomik tedbirlerin bütçeye toplam maliyeti 11.9 milyar lira oldu. 275 bin firmaya 193 milyar lira kredi, 267 bin KOBİ’ye 6.5 milyar kredi 2017 yılı büyümesine 0.6 puan katkı sağladı. Mobilya sektöründe satışlar şubat-mayıs aylarında yüzde 23, beyaz eşya sektöründe de yüzde 35 arttı.

* Geçen yıl kasım ayında uygulamaya konulan yeniden yapılandırma yasası kapsamında vergi daireleri tarafından 18 milyar lira, diğer kurumlar tarafından 1.5 milyar lira, SGK tarafından ise 3.7 milyar lira prim tahsilatı olmak üzere 23.2 milyar lira tahsilat yapıldı. Yapılandırma kapsamında 1 Ocak’tan bugüne kadar da 7.9 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi.

* Haziran ayında 1 Temmuz 2016-31 Mart 2017 arasındaki ödenmemiş kamu alacaklarının yapılandırılması için yapılan düzenleme kapsamında ise vergi dairelerine 1 milyon 892 bin başvuru alındı. 13.4 milyar liralık alacak yapılandırıldı.

* İki yeniden yapılandırma yasası kapsamında toplam 61 milyar liralık vergi alacağı yapılandırıldı. Sosyal güvenlik tarafında yapılandırılan alacak tutarı 35.2 milyar lira oldu. Toplamda 96.2 milyar liralık kamu alacağı yapılandırıldı. Her 2 yeniden yapılandırma yasasının toplam kamu gelirleri olarak yapılandırdığı tutar ise 121 milyar lira.

* Uygulamaya konulan harcama programları ile ilave destekler bütçe harcamaları üzerinde 15.8 milyar lira artış yarattı. Maliye Bakanı Ağbal, ekonomik canlanmayı desteklemek üzere uygulamaya koydukları vergi, teşvik, destek ve indirimlerinin vergi gelirlerine aşağı yönlü toplam etkisinin ilk 6 ay için 3.3 milyar lira olduğunu söyledi.

Vergi artışı yok

* Bu yılın ilk altı ayında 5.8 milyar lira özelleştirme geliri elde edildi. Yıl sonundaki hedef ise 13 milyar lira. Güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları için yapılan harcama bir önceki aya göre 331.8 milyon liradan 816.6 milyon liraya çıktı. 6 aylık harcama toplamı ise 2.8 milyar liraya ulaştı.

* “Örtülü” ödenekten yapılan harcama 166.7 milyon liradan haziran ayında 218.7 milyon liraya çıktı. “Örtülü” ödenekten 6 ayda yapılan harcamaların toplamı da 1.1 milyar liraya yükseldi. Bütçeden hane halkına yapılan transferler 2.9 milyar liraya çıktı. 6 ayda yapılan transferlerin toplamı da 18.6 milyar lira oldu. Sosyal amaçlı transferler de haziran ayında 1.8 milyar lira olarak gerçekleşti.

* Uygulamaya konan birçok ekonomik tedbirin eylül ayı itibarıyla sona ereceğini belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, yıl sonuna kadar vergi artışı planlamadıklarını ifade etti. Ağbal ayrıca, “Bütçe harcamaları kontrol altında, mali disiplinden taviz asla verilmeyecek” diye konuştu.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir