Connect with us

GÜNDEM

İsmail Hakkı Pekin: ‘Asıl tehdit Suriye’nin kuzeyinde’

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Kuzey Irak’ta gerçekleşen referandum hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Pekin, bölünmeye yönelik asıl tehdidin Kuzey Suriye’deki oluşum olduğunu belirtti.

Published

on

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin duyurduğu ve Erbil, Süleymaniye, Ninova Ovası, Hanekin, Akre, Gulala, Zaho, Karatepe, Cebare, Soran, Mahmur, Amediye ve Duhok’da yapılan referanduma yönelik tepkiler sürüyor. Türkiye, Irak ve İran başta olmak üzere birçok ülkenin “yok hükmünde” saydığı referandumun; IKBY’nin resmi olarak alanı dahilinde bulunan dört vilayetin dışındaki yerlerde olan Kerkük ve Sincar gibi tartışmalı bölgeleri de kapsaması bölgedeki gerilimi tırmandırdı. Referandum sonraki süreci Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Sozcu.com.tr’ye değerlendirdi. Pekin, Türkiye’nin bölünmesine yönelik asıl tehdidin Kuzey Suriye’deki PYD oluşumundan geldiğini ve bu yapının devletleşmesiyle birlikte Akdeniz’e çıkış imkanı yakalarsa Türkiye’nin bölüneceğini belirtiyor.

‘Türkiye Barzani ile bir iletişim kanalı bulmalı’

Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Türkiye’nin referandum sonrası IKYB ile oluşacak ilişki sürecine değinerek, “Referandum sonrası Türkiye ile IKYB arasında oluşacak krizin boyutlarının çok fazla büyüyeceğini sanmıyorum. Türkiye Bağdat’ı muhatap alırken bir taraftan da bölgedeki Türkmenlerin durumunu takip etmek ve onlara yönelik herhangi bir şiddet veya kıyımı önlemek için tedbir alacaktır. Kritik olan konu bölgede meydana gelebilecek istikrarsızlığın önlenmesi ve etnik bir çatışmaya mani olunmasıdır” açıklamasını yaptı. Türkiye’nin krizi büyütmemesi gerektiğini belirten Pekin, “Türkiye itidalli davranmalı ve Suriye krizinde olduğu gibi yanlış bir dış politika uygulamamalıdır. Bu krizin sıcak bir savaşa dönüşebileceğini sanmıyorum. Türkiye en kritik anda bile sadece İran ve Irak ile değil bir şekilde Barzani ile de bir iletişim kanalı bulmalıdır” diye konuştu.

‘Kerkük-Ceyhan boru hattı kapatılabilir’

IKYB’ye karşı uygulabilecek tedbirleri değerlendiren Pekin, ” Türkiye’nin Habur sınır kapısının kapatılmasından, Kerkük-Ceyhan boru hattının kapatılmasına kadar çok sayıda seçeneği bulunmaktadır. Türkiye’nin silahlı güçleriyle bölgeye girmesi ancak Türkmenlere yönelik şiddet ve kıyımı önlemek için olabilir. Tabii bir de IKYB bölgesindeki PKK teröristleri etkisiz hale getirmek için geçmişte olduğundan daha fazla hava operasyonu icra edilebilir. IKYB bölgesi içindeki PKK bölgelerine özel kuvvet operasyonu ve kısa mesafeli kara operasyonları düzenlenebilir” diye belirtti.

‘Suriye’deki oluşum devletleşirse Türkiye bölünür’

Kuzey Irak’taki oluşumun Türkiye’ye yönelik bölünme tehdidi yaratmasından bahseden Eski İstihbarat Başkanı, “Türkiye, IKYB’de yaşayanları düşman olarak görmezse ve buraya yönelik tepkisi aşırı olmazsa bölünme tehdidi olmaz ve toplumsal ayrışma derinleşmez. Türkiye’nin tehdidi bu şekilde belirlemesi kendi gücünün ve Türk Milletinin yapısının, vatanına bağlılığının hafife alınması olur. Tabii ki Türkiye’ye etkisi olacaktır ancak Türkiye alacağı tedbirlerle bu etkiyi asgari seviyede tutabilir” diye belirtti. Türkiye’nin üniter yapısını bölecek tehdidin Kuzey Suriye’den geleceğini belirten Pekin şöyle konuştu: “Türkiye için bölünme ve toplumsal ayrışmayı derinleştirecek asıl tehdit Suriye’nin kuzeyindeki oluşumdur. Bu oluşumun gelişmesine ve Akdeniz’e çıkışına mani olacak her türlü önlem alınmalıdır. Suriye’nin kuzeyindeki oluşum devletleşir ve Akdeniz’e çıkış imkanı yakalarsa Türkiye o zaman bölünür.”