Connect with us

DÜNYA

Referandum sonrasında bölgede sıcak gelişmeler

Bütün dünyanın karşı çıktığı sözde bağımsızlık referandumu sonrasında bölgede sular ısınıyor. IKBY lideri Barzani yanlısı Rudaw televizyonu, IKBY’nin Irak’ın sınır kapılarını Bağdat yönetimine teslim etmeyeceğini duyurdu.

Published

on

IKBY yetkililerine dayandırılan habere göre Irak’ın cuma gününe (dün) kadar süre tanıdığı Kürt yönetimi bu talebi geri çevirdi. Bağdat yönetimi Türkiye, İran ve Suriye sınırlarının teslim edilmesini açıkça ifade etmişti.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, düzenlediği basın toplantısında, “Referandumun tüm Irak ve IKBY’ye olumsuz etkileri olacak. Bu tek taraflı bir adımdı, bununla ortaklık anlayışıyla ve uluslararası irade dinlenmedi. Irak’ın birliği ve egemenliğinden asla taviz vermeyeceğiz. Referandumun sonucuyla ilgili müzakerelerde bulunmayacağız” açıklamasını yapmıştı.

İRAN’DAN FLAŞ PETROL KARARI
Öte yandan Tahran, İran firmalarının kuzey Iraktan petrol nakliyatını geçici olarak yasakladı. İran, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumunda Bağdat hükümetini desteklemeye söz vermesinin ardından, İranlı şirketlerin İran ile IKBY arasında petrol ürünleri sevkiyatını geçici olarak yasakladı.

Tasnim haber ajansında yer alan açıklamada “Karayolları ve Ulaştırma Kurumu tarafından yayınlanan bir yönetmelikle IKBY’de yaşanan son gelişmelerin ardından İran’ın IKBY’den ve IKBY’ye petrol ürünleri sevkiyatını geçici olarak yasaklandı” denildi. Kendi Kürt azınlığına sahip İran, IKBY’deki referandumun krizden zarar görmüş bölgede istikrara yönelik bir tehdit olduğunu belirtiyor.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir