Connect with us

DÜNYA

Erdoğan İran’da konuştu: Irak’ta muhatabımız merkezi yönetimdir

İran’da resmi temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Sadabad Sarayı’nda, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. İkili görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Erdoğan, “Irak’taki muhatabımız merkezi hükümettir” dedi.

Published

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği İran’da, mevkidaşı Hasan Ruhani ile görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı İran ziyaretinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT  Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker eşlik etti.

Görüşme sonrası iki lider basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında ilk olarak İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani konuştu. Ruhani şunları söyledi:

Türkiye ile ticaret milli para birimi ile yapılacak, gümrük kapıları 24 saat çalışacak. Petrol ve doğalgaz konusuyla ilgili Türk tarafı İran’dan daha fazla doğalgaz alacağını bildirildi ve bu konuda kararlar alındı. İki ülkede yıllık olarak 30 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmak istiyor. Suriye ve Irak’ın Kürdistan bölgesi ile ilgili de görüşmelerde bulunduk. En temel amacımız, bölgedeki barış ve istikrarı hakim kılmaktır. İran, Türkiye ve Irak arasında üçlü işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır.

Etnik ve mezhebi ayrımcılık bazı yabancıların isteğidir. Dış güçler bölgeyi bölmeye çalışıyor. Bu kimsenin yararına değildir. Irak Kürdistan’ında bizim çok değerli kardeşlerimiz var. Biz onlara baskı kurulmasını istemiyoruz ama bazı kişiler yanlış karar aldılar.

TİCARETTE YERLİ PARA BİRİMİ KULLANMA KARARI

Ruhani’nin ardından AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu. Erdoğan şunları söyledi:

Gösterilen ev sahipliğine şükranlarımı belirtmek isterim. İran halkının yüksek katılımıyla gerçekleştirilen seçim vesilesiyle seçilen Ruhani kardeşimi tebrik etmek isterim. Muharrem ayının Türk İslam alemi için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bugün dar kapsamlı ve yüksek düzeyli dördüncü stratejik toplantımızı verimli bir şekilde gerçekleştirdik. Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, turizm konularını kapsayan verimli görüşmeler yaptık. Bu vesileyle bakanlarımız kendi aralarında ikili görüşmelerini gerçekleştirdiler. Kurumlar aynı şekilde birbirleriyle bu görüşmeleri gerçekleştirdiler. Tabi Türkiye İran arasındaki son dönemlerde üst düzey görüşmeleri artması, ilişkilerimizi olumlu düzeye taşıyacaktır. Yıllar önce ticarette belirlediğimiz 30 milyar dolar hedefimiz, 10 milyar dolarda takılı kaldı. 30 milyar dolarlık bu hedef toplantımızın ana gündemi oldu. Enerjiden karayolu taşımacılığına, arkadaşlarımızın yoğun bir şekilde çalışmasını teşvik ettik. Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak için yerli paralarla alışveriş yapma kararı verdik. Merkez bankalarımız önümüzdeki günlerde bu konudaki anlaşmayı imzalayacaklar. Bunlarla birlikte aynı zamanda bankalarımızın İran’da şube açmaları ve aynı şekilde İran bankalarının da Türkiye’de şube açmaları sağlanacaktır.

IKBY BAĞIMSIZLIK REFERANDUMU

Irak önümüzdeki ilk madde haline geldi. MOSSAD ile masaya oturularak verilen karar kabul edilemez. Gayri meşrudur. Irak’taki muhattabımız merkezi yönetimdir. Bildiğiniz gibi attığımız adımlar var. Bundan sonra daha ağırlaştırılarak atılacak adımlar var. Suriye’deki çatışmasızlık bölgesi önemli.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir