Connect with us

DÜNYA

Erbil’e sınır çiziliyor

Haşdi Şabi’li Irak merkezi ordusu IKBY başkentine 50 km. uzaklıktaki, Kerkük’te peşmergenin elinde kalan son bölge Türkmen nüfuslu Altınköprü’ye girdi. Bağdat yönetiminin Haşdi Şabi’ye Kerkük il sınırını geçmeme talimatı verdiği belirtiliyor.

Published

on

Irak hükümet güçlerinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) yayıldığı Kerkük dahil statüsü tartışmalı bölgeleri geri alma operasyonunda son halka, IKBY başkenti Erbil ile Kerkük arasında bulunan Türkmen nüfuslu Altınköprü (Kürtçe Pırde) kasabası oldu. Hükümet güçleri ile peşmerge arasında çıkan ağır silahlı çatışmalar sonucunda Iraklı yetkililere göre kontrol altına alınan Altınköprü’ye Irak bayrağı çekildi, peşmergeye göre ise hükümet güçleri geri püskürtüldü.

‘Ağır silahlar kullanıldı’

Kerkük vilayetinde peşmergenin elinde kalan son yer olan Altınköprü’nün merkezine ordu, federal polis, terörle mücadele kuvvetleri ve Şii milis gücü Haşdi Şabi’nin girdiğini, belediye binasına da Irak bayrağını çektiğini duyuran Iraklı yetkililer, peşmergenin makineli tüfek, top ve RPG’lerle direniş göstermenin ardından çekildiğini belirtti. Peşmerge Güçleri Komutanlığı ise iki saat süren çatışmanın ardından Irak güçlerini püskürttüğünü ileri sürdü. “Haşdi Şabi, ABD’nin Irak ordusuna verdiği silahlar ve İran topçu desteğiyle peşmerge güçlerine saldırdı. 10’dan fazla Hummer ve Abrams tank imha edilmiştir” iddiasında bulunulan açıklamada “Görünen o ki, bu saldırıyla, Irak hükümetinin Kerkük il sınırlarının sonuna kadar gelmesi amaçlanıyor” denildi.

Irak güçlerinin pazar gecesi başlayan yıldırım harekatı karşısında peşmerge savaşmadan çekildiğinden daha önce sadece pazartesi günü çatışma çıkmasıyla onlarca kişi ölmüş ve yaralanmış, önceki gece de Hanekin’de Kürt protestoculara Irak güçleri ateş açmıştı. Küçük Zap Suyu üzerindeki Altınköprü, Kerkük’ten Erbil’e giden yoldaki son nokta ve Erbil’e sadece 50 km mesafede. O yüzden IKBY’de Irak güçlerinin sınırdan içeri yürüyebileceği endişesi doğarken Erbil Valiliği “Bize yönelik tehdit yok” açıklaması yaptı.

Sistani’den çağrı

Haşdi Şabi yetkilisi de “Pırde saldırısıyla hedef, Kerkük il sınırlarını almaktı. Başbakan İbadi, Kerkük il sınırlarını geçmememiz talimatı verdi” dedi. Iraklı Şiilerinin dini lideri Ayetullah Ali Sistani, Bağdat’ten Kürtleri korumasını istedi. Haşdi Şabi, 2014’te Sistani’nin “IŞİD’e karşı cihat” çağrısı üzerine kurulmuştu.

Bağdat’ın görevden aldığı Kerkük Valisi Necmeddin Kerim ise peşmergenin savaşmadan çekilmesiyle ilgili spekülasyonlara katılarak KYB-İran anlaşmasına işaret etti. KYB’yi yöneten Talabani ailesinin İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ile anlaştığını savundu.

Rusya’dan enerji hamlesi

Diğer yandan Rus devletinin petrol devi Rosneft, IKBY ile birbiri ardına anlaşma yapıyor. Rosneft, IKBY’nin en büyük boru hattını devralıp 1.8 milyar dolar yatırım yapma anlaşmasına vardı. Böylece günlük üretimin üçte bir oranında artarak 950 bin varile çıkması bekleniyor. IKBY’deki en büyük yabancı yatırımcı konumuna gelecek Rosneft, projedeki payının yüzde 60 olacağını, yüzde 40’ın ise Erbil merkezli mevcut boru hattı işletmecisi KAR Group tarafından gerçekleştirileceğini açıkladı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir