Connect with us

GÜNDEM

Yeni parti sahaya indi

Yeni Parti, kuruluşundan bir hafta sonra sahaya indi. Genel Başkan Meral Akşener, ilk yurt içi gezisini, ev kiraladığı Bitlis-Ahlat’a yaptı. Bir sonraki gezi Edirne’ye, ardından da Van olacak. İşte Akşener’in gezisini izleyen sozcu.com.tr Ankara Temsilcisi Zeynep Gürcanlı’nın izlenimleri…

Published

on

Meral Akşener’in ilk ziyareti sembollerle doluydu; Ahlat’a gelir gelmez, ilk ziyaretini Selçuklu mezarlığına yaptı ve ilk mesajını verdi; “Bu topraklar için büyük bedeler ödenmiş. Ben de Türkiye için çok çalışacağım. Sandalye değil, ayakkabı eskiteceğim. Rekabet herkese iyi gelecek.”

Akşener’in bir iddiası da, kendi deyimiyle Türkiye’de hakim olan “kriminal dili” sonlandırmak. Bir kadın liderolarak siyasette sahaya inmesinin, bu “kriminal dili” değiştirmeye başladığını belirtti ve “Ayna tutmuş olduk hep birlikte Türkiye’deki bu şiddet içeren ve şedit dile. Bunun değişeceğine dair inancım var. Bunun emareleri de görülmeye başlandı” diye konuştu.

“İNSANLAR TEK ADAMIN AKLINDAN BIKTI”

Akşener, ziyaretinde doğrudan hiç bir siyasi partiyi ya da lideri hedef almadı, isim vermedi. Ancak konuşmalarında, eleştirilerinin hedefine iktidardaki AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vardı.
“Millet tek adamın aklından bıktı” diye konuşan Akşener, buna örnek olarak da TEOG sınavında, Erdoğan’ın çıkışından sonra gerçekleşen değişimi gösterdi; “Milli Eğitim Bakanı bile TEOG’un kalktığını basından öğrendi” dedi. Akşener, Türkiye’de mevcut sistemde sürekli “parmak sallayan birilerinin” olduğuna da dikkat çekerek, “Herkes çemkiriyor. Yöneten parmağını sallıyor. Bu buraya, o oraya sallıyor. Bir silsile halinde, bütün dezatavantajlı gruplara, çocuklara, yaşlılara, kadınlara, hatta hayvanlara inanılmaz bir yansıması var bu çemkiren dilin. İyi Parti ile birlikte o parmaklar yavaş yavaş inecek, inmeye doğru başladı.”

FOTO:SÖZCÜ - Akşener Ahlat'ta, Selçuklu Mezarlığını da ziyaret etti

Akşener Ahlat’ta, Selçuklu Mezarlığını da ziyaret etti

“İNANILMAZ BİR SALDIRI VAR..”

Akşener, Yeni Parti’ye kuruluş aşamasında, siyaseten çok büyük saldırılar yapıldığını, bunu da rakip partilerin “ürkmesine bağlandığını” belirterek, şöyle dedi; “Partimizin amblemini açıkladık, “Niye güneş” dediler. Sana ne? “Adı niye İyi Parti” dediler; Gençler istedi. Türkiye’nin şu anda en önemli sorunu FETÖ. Kuruluş aşamasında en başından sorduk, “sızma varsa bildirin, gereğini yapalım” dedik. Şimdi ilçe teşkilatlarımızı kuruyoruz. Yine sızma varsa, söylesinler gereğini yapalım.”

“PARTİ KURULURKEN ÜÇ ŞEY İSTEDİM”

Akşener, Parti programının yazılmasına hiç karışmadığını, ancak partililerden üç konuyu programa dahil etmelerini istediğini anlattı; “İlk isteğim iki dönem kuralı oldu, arkadaşlar üç dönem yaptılar. İkinci isteğim yüzde 30 kadın kotasıydı. Adamlar direndi, kota yüzde 25 oldu. Üçüncü isteğim ise kadın kolları kurulmasın oldu, kadın kolları kurmadık. Kadınlar artık siyasi oyuncu olarak sahada.”

EĞİTİM DE KONUŞTU, İÇ POLİTİKA DA, DIŞ POLİTİKA DA

Akşener, ilk yurtiçi gezisinde Türkiye’nin her türlü sorununa değinmeye özen gösterdi; iç politika da konuştu, dış politikada da, eğitim politikası da.

Öğretmen kökenli olması nedeniyle eğitim politikalarına son derece hakim; Amacını “sorgulayan bir nesil yetiştirmek” olarak açıkladı. Bunun için de “öğretmen ve öğrenci odaklı eğitime geçileceğini” söyledi.
Dış politika konusuna ise, İyi Parti programında yer alan “NATO’ya üye olmanın Türkiye’nin milli menfaatlerini izlemesine engel olamaz” mesajının yer almasına gelen eleştirilere değinen Akşener, “Ben şimdi tüm siyasi partileri bu NATO konusunda açık net tavır almaya davet ediyorum. Bizim NATO konusundaki görüşümüz çok açık; İnsanların beğenmeme hakkı var. Aydınların bizim programımızdaki ibareye gelen eleştirilerini saygıyla karşıladık. Ancak siyasi partilerin de buna düştüğünü görünce kahkahayla güldük. partilerin programlarında NATO’dan çıkmak vardı da biz mi görmedik? AKP iktidarda, bir kanun,hatta ohal çerçevesinde bir kanun hükmünde kararname çıkarabilir NATO’dan çıkmak için.” dedi.

İç politikada ise gündeminde parlamenter sisteme dönüş vardı. Birkaç kez, üzerine basarak “Parlamenter sistemden yanayız” dedi, ancak ekledi; “referandumda çok sert bir hayır kampanyası yaptık. Ancak sistem değişti. Mecburen bu sisteme göre seçime gireceğiz. Amacımız, kurulacak çifte sandıkta hem parlamentoda iktidar olmak, hem de Başkanlığı almak. Bunu yaptıktan sonra da parlamenter sistemi geri getireceğiz. Parlamenter sistemi, işlemeyen taraflarını gözden geçirerek geri getireceğiz” mesajı verdi.Meral Akşener, Ahlat'ta ev alamayınca kiralamış 

Meral Akşener, Ahlat’ta ev alamayınca kiralamış

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir