Connect with us

EKONOMİ

Gençler çiftçilikte gelecek görmüyor

PepsiCo Türkiye’nin araştırmasına göre 10 gençten 7’si çiftçi olmak istemiyor.

Published

on

Türkiye’nin bir taraftan tarım yapılan alanları ve çiftçi sayısı düşerken, hem çiftçi çocukları hem de üniversitelerin tarımla ilgili bölümlerinde okuyanlar çiftçilikle uğraşmak istemiyor.

PepsiCo Türkiye’nin çiftçi ailelerinin 16-24 yaş arası çocukları ve üniversitelerin tarımla ilgili bölümlerinde okuyan gençlerle yaptığı ‘Yeni Nesil Tarımcılarda Çiftçilik Algısı ve Motivasyon Unsurlarını Belirleme’ araştırmasına göre, gençlerin yüzde 65.5’inin çiftçilik yapma konusunda kararlı olmadığı görülüyor. Bu meslekle uğraşmayı düşünen yüzde 34.5’lük kesimin çiftçilik yapmak istemelerindeki en önemli unsur yüzde 32.3 ile tarımı seviyor olmaları. Bu mesleği tercih etmeyeceğini ifade eden yüzde 28.2’lik kesim yüzde 10.5 ile en büyük engel olarak çiftçiliğin yorucu olmasını gösterdi. Yine bu gençlerin çiftçiliği tercih etmesi için en önemli motivasyon unsurları teşviklerin ve desteklerin artırılması olarak ortaya çıkıyor; bu bağlamda maddi beklentiler dikkat çekiyor. Her 10 aileden 6’sı, çocuklarının çiftçilik ile uğraşması konusunda istekli. Gençler çiftçiliği yorucu ve asosyal bir iş olarak görüyor.

PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Levent Yüksel, 1.100 çiftçi ile sözleşmeli tarım yaptıklarını, 10 yılda Türkiye’de tarıma 500 milyon dolar yatırım yaptıklarını söyledi.

Altıncı fabrika yolda

Levent Yüksel’in verdiği bilgiye göre, PepsiCo Türkiye içecek alanında İzmir, Çorlu ve Adana’da, yiyecek alanında İzmit ve Tarsus’ta yer alan toplam 5 fabrikayla faaliyette bulunuyor. Haziran 2018’de Mersin’de 350 kişiye istihdam sağlayacak yeni fabrika devreye girecek. PepsiCo Türkiye, yaklaşık 3 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. PepsiCo Global içinde Türkiye ilk 10 pazardan biri, Avrupa’da ise üçüncü.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir