Connect with us

SAĞLIK

Akşama kadar oturanların cinsel hayatı tehlikede

Akşama kadar oturanların cinsel hayatı tehlikede, Bilgisayar başında geçirilen saatlerin artması erkeklerde cinsel sorun yaratabiliyor…

Published

on

Akşama kadar oturanların cinsel hayatı tehlikede

Teknolojideki gelişmeler, faydalarının yanısıra zararlarıyla da karşımıza çıkabilir. Bilgisayar başında geçirilen saatlerin artması hareketsizliği beraberinde getirmesi nedeniyle çocuk, genç, yetişkin ve yaşlı herkesi tehdit eder. Çocuklar teneffüste bile okulun bahçesinde koşup oynamak yerine cep telefonları ve tabletleriyle oyalanmayı tercih ederken, tüm gün ofiste masa başı çalışanlar da akşam olduğunda bilgisayarın başına geçip zaman geçirebilir. Bilgisayar başında geçirilen saatlerin artması çağın salgın hastalığı obezite başta olmak üzere birçok ciddi tehlikeye zemin hazırlar. Ayrıca hareketsiz yaşam biçimi erkek üreme ve cinsel sağlığı için risk oluşturabilir.

Akşama kadar oturanlar dikkat!

Sedanter yaşam tarzı, yaşam için gerekli birkaç aktivitenin dışında bir fiziksel aktivitede bulunmama olarak tanımlanır. Sedanter yaşam tarzı her geçen gün daha çok kişiyi etkisine alır. Oturma, okuma, televizyon seyretme, bilgisayar başında vakit geçirme dışında bir fiziksel aktivitede bulunmayan kişilerde, egzersiz yokluğu ile de kaslar zayıflamaya başlar. Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün 2008 yılında yaptığı bir araştırmaya göre yetişkinlerin yüzde 36’sı sedanter yaşam tarzını benimsemiş durumda. Araştırmada elde edilen bir diğer sonuç da yetişkinlerin yüzde 59’unun haftada 10 dakikayı aşan ciddi bir fiziksel aktivitede bulunmadıkları. Sanayileşmiş ülkelerde sanıldığının aksine düzenli egzersiz yapan insanların oranı ise son derece düşük. Hareketsiz yaşam tarzının erkeklerde sertleşme bozukluğuna yol açabiir, Bu nedenle ciddi bir risk faktörüdür. Üreme, ereksiyon ve ejakülasyon (boşalma) kalitesini kontrol altında tutmak isteyen erkekler hareketsiz yaşam tarzı yerine aktif, hareketli, sağlıklı yaşam tarzını benimsemelidir.

Hareketsiz yaşam cinselliği etkiliyor

Araştırmalar yaşla birlikte sertleşme bozukluğunun artış gösterdiğini de ortaya koyuyor. Erkeklerin yüzde 60’ı 50’li yaşlarda normal bir erektil işleve sahip olabilirken 70’li yaşlarda bu oran yüzde 33’e düşüyor. Yaşlı insanlar arasında fiziksel açıdan aktif olanların, aktivitede bulunmayanlarla karşılaştırıldıklarında cinsel açıdan daha sağlıklı oldukları görülür. Obez erkeklerin zayıfladıktan sonra hareket de ederek cinsel fonksiyonlarının düzeldiğini destekleyen çok sayıda araştırma da bulunuyor. Hareketsiz yaşam süren orta yaşlı bir erkek en az günlük 200 kalori yakacak bir fiziksel aktivitede bulunmayı alışkanlık haline getirecek olursa sertleşme bozukluğu riskini azaltma şansına sahip olabilir. 200 kalori yakmak içinse yaklaşık 3 kilometre tempolu yürüyüş gerekir. Ayrıca fiziksel aktivitede bulunan yaşlı erkeklerde depresyon görülme oranı, hareketsiz yaşam tarzını benimseyenlere göre çok daha düşüktür.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir