Connect with us

DÜNYA

Trump İran için düğmeye bastı

ABD, Başkan Trump’ın da onayı ile dünden itibaren İran’la ilgili yeni ve tehlikeli bir süreç başlattı. İran’ın bölgede genişlemeci ve tahrikkar politikalarının önüne geçmek amacıyla ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, kısmen Afganistan, dünden itibaren İran’ı mercek altına aldı. Başkan Trump, 3 ülkenin “İran gündemi” ile periyodik olarak toplanmasını içeren karar tasarısını onayladı.

Published

on

ABD-Rusya ilişkileri yeni krizin eşiğinde

Yaklaşık bir hafta önce uygulamaya konan plan gereği ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin, İran’ın genişlemeci saldırganlığına karşı çıkmak için ulusal güvenlik danışmanlarının düzenli olarak bir araya gelmesi önerisi Trump’ın da onayını aldı.

İran’ın yakın takibe alınmasını amaçlayan karar dün (26 Mart Pazartesi) Beyaz Saray tarafından onaylandı.

İlk toplantı geride bıraktığımız cuma günü, “İran rejiminin kötü huylu etkisine ve kışkırtıcı davranışlarına karşı ortak çabalar da dahil olmak üzere stratejik öneme sahip meseleler” gündem başlığı altında yapıldı.

Cuma günkü toplantıya, Pentagon, Dışişleri, Hazine Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililer ve üç ülkenin istihbarat birimleri katıldı. Beyaz Saray’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Liderler, bölgesel güvenliğe yönelik tehditleri azaltmak için ortak perspektifler geliştirmek ve uygulamak için düzenli olarak toplanmayı kabul etti” dendi.

Başkan Trump’ın “İran’la yapılan nükleer anlaşma” konusunda mutabık kalmadığı Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ı görevden almasından hemen sonra uygulamaya koyduğu bu planın İran’la sıcak temasa kadar uzanabileceği Washington’da konuşulmaya başlandı.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster ile Suudi Arabistan ve BAE’li mevkidaşlarının görüşmesinde, “İran rejiminin bölgedeki zararlı etkisi ve provokatif davranışlarına karşı koymak için gösterilecek ortak çabalar” da dahil üçlü ve bölgesel meselelerin ele alındığı kaydedildi.

Üçlü görüşmeler düzenli hale getirilecek

Toplantıya ABD Dışişleri Bakanlığı, Pentagon, ABD Hazine Bakanlığı ve istihbarat yetkililerinin de katıldığı ve ABD, Suudi Arabistan ve BAE arasında bu tür toplantıların düzenli hale getirilmesi konusunda mutabakata varıldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Afganistan ulusal güvenlik danışmanının da toplantının bir bölümüne katıldığı ve bu bölümde Afganistan’la ilgili konuların ulusal güvenlik danışmanları arasında ele alındığı ifade edildi.

McMaster, ABD Başkanı Donald Trump tarafından 9 Nisan’da görevini ABD’nin eski BM Daimi Temsilcisi John Bolton’a devretmek üzere görevinden alınmıştı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, 20 Mart’ta Beyaz Saray’da Trump ile görüşmüş, söz konusu görüşmede iki ülke arasındaki milyarlarca dolarlık yeni silah anlaşması ve İran’a karşı ortak tutum öne çıkmıştı.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir