Connect with us

Genel

İçindeki şeker miktarıyla şaşırtan besinler

Published

on

İçindeki şeker miktarıyla şaşırtan besinler

Beslenme düzeninizde sağlıklı besinlere yer verdiğinizi düşünürken kan şekerinizle ilgili sorun mu yaşıyorsunuz? Özellikle diyabetiniz varsa ne tükettiğiniz kadar, ne kadar miktar tükettiğiniz büyük önem taşıyor. Karbonhidratlı yiyecekleri tüketirken diyabeti olan kişilerin özellikle özen göstermeleri gerekiyor. Karbonhidrat içeriği yüksek besinleri tamamen beslenme düzeninden çıkarmak çözüm değil. Bunun yerine kontrollü tüketim önemli. Özellikle içeriğindeki doğal şeker miktarıyla bazı besinlerin diyabeti olmayanlar tarafından bile kontrollü tüketilmeleri gerekiyor. Zira bu besinler kan şekerini hızlı yükseltiyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı İpek Ertan, bazı sağlıklı bildiğimiz ve içerisinde çokça karbonhidrat bulunan besinleri anlattı ve özellikle diyabeti olanlar için önemli uyarılarda bulundu.

Kuru baklagiller

Kuru baklagiller şüphesiz, mutfağımızdan eksik etmeyeceğimiz besinlerden. Ancak 4 yemek kaşığı kuru fasulye/nohut/yeşil mercimek gibi kuru baklagillerde 15 gram karbonhidrat bulunduğunu unutmayın. Bu bir dilim ekmeğin içerdiği karbonhidrata eş değerdir.

Kırmızıbiber

Yaz mevsiminde tezgahları süsleyen kırmızıbiber de glisemik indeksi yüksek bir sebze. Bir adet kırmızıbiberde (kapya biber) 5 gram karbonhidrat bulunuyor. Özellikle karbonhidrat sayarak insülin diyeti uygulayan kişiler için dikkat edilmesi gereken bir besindir.

Patates

Pek çok yemeğe de eklenen patates tehlikeli olabiliyor. Yaklaşık 100 gram, yani 1 küçük boy, fırında pişmiş patatesin içerisinde 15 gram karbonhidrat bulunuyor. Burada önemli bir nokta daha var. Bu karbonhidratın çok büyük bir kısmı nişastadan oluşuyor. Bu da patatesin kan şekerine çok hızlı dönüşmesi anlamına geliyor.

Mısır

Yazın çocuk yetişkin haşlanıp severek yenilen mısır, patates kadar zararlı olabiliyor. Bir koçan haşlanmış mısırda 21 gram karbonhidrat vardır. Bu yaklaşık 1,5 dilim ekmekte bulunan karbonhidrata denktir. Mısırdaki posa miktarı çok olsa da karbonhidratın asıl kaynağı nişasta olduğu için kan şekerine hızlı dönüşüyor.

Kavun-karpuz

Yazın en sevilen, en çok serinleten meyvelerinden kavun ve karpuz, lif oranları düşük meyvelerdir. Bu nedenle de glisemik indeksleri düşüktür. 200 gram karpuz ve kavunda 15-13 gram karbonhidrat bulunuyor. Diyabetli bir bireyin ara öğünde 200 gramdan fazla kavun ya da karpuz yememesi gerekiyor.

Boza

Kışın vazgeçilmez içeceği boza, bol miktarda karbonhidrat içeriyor. Bir su bardağı bozada (200 gram) 30 gram karbonhidrat bulunuyor. Bu miktar, diyabeti olanlar için ara öğünde tüketilebilecek makul ölçünün üzerindedir. Ayrıca glisemik indeksi yüksek olduğundan kan şekerini hızlı yükseltiyor.

Lavaş

İncecik görünümüyle ekmekten daha masum sayılan lavaş, aslında karbonhidrat deposu. Bir adet lavaş (yaklaşık 70-80 gram) neredeyse 2,5 dilim ekmeğe eş değer ve 40 grama yakın karbonhidrat içeriyor. Dürüm yapılırken genellikle 2 adet lavaş kullanıldığı düşünülürse 1 porsiyon dürümden 80 grama yakın karbonhidrat alınabiliyor. Bu miktar ise birçok insanın bir günde alması gereken karbonhidratın neredeyse yarısını oluşturuyor.

Unlu çorbalar

Çorbalara kıvam vermek için kullanılan un miktarı artıkça karbonhidrat miktarı da artıyor. Bir kase unlu bir çorbada en az 10 gram karbonhidrat bulunuyor. Diyabeti olan bir kişinin kan şekerini dengelemek için çorba içerken ekmek tüketmemesi gerekiyor.

Meyveli yoğurt-kefir

Yoğurt ve kefir önemli probiyotiklerdir. Ancak meyvelerle buluşunca tehlikeli olabiliyor. 200 gram meyveli yoğurt/kefir, 28 gram karbonhidrat içeriyor. Bu karbonhidratın az bir miktarı yoğurt/kefirden gelirken büyük çoğunluğu meyve şekeri olan fruktozdan ve 8 gramı şekerden geliyor.