Connect with us

DÜNYA

Riyad’da korku hakim

İngiliz gazetesi The Independent, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden Suudi yönetiminin sorumlu tutulması konusunda Riyad’da neler konuşulduğunu yazdı. Üst düzey bir yetkili, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’a büyük öfke duyulduğunu söyledi.

Published

on

Suudi Prensi Muhammed bin Selman’la ters düşen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul başkonsolosluğunda öldürüldüğü suçlamaları sonrasında Riyad’da neler oluyor, kraliyet ailesi çevreleri ve halk ne düşünüyor? İngiliz gazetesi The Independent, kraliyet ailesi mensupları ve üst düzey yetkililerle görüşmelerine dayandırdığı haberde, ülkede Prens Selman’a büyük öfke olduğunu ama can güvenliği korkusuyla kimsenin sesini çıkaramadığını yazdı. Haberde, Cemal Kaşıkçı’nın Selman’a muhalefeti değil, ailesinin iş ortaklıkları nedeniyle öldürülmüş olabileceği de iddia edildi.

Borzou Daragahi imzalı haberde, Riyad’da en üst iktidar çevrelerinde şu an ülkenin bir ‘liderlik krizi’ yaşadığı konuşuluyor. Gazeteye isim vermeden konuşan Suudi hükümeti yetkilileri, Kaşıkçı’nın kaybolmasının ülkenin Yemen’deki savaş ve kraliyet ailesi üyeleri ile muhaliflerin gözaltına alınması sonrası bozulan itibarına iyice zarar verdiğini söyledi.

“BEDELİNİ BÜTÜN ÜLKE ÖDEYECEK”

Üst düzey bir yetkili, “Şu an herkes korkuyor. Biz konuşamıyoruz. Her zamankinden daha büyük bir sessizlik var” dedi. “Burada aynı zamanda, ülkenin bu olayla kaybettikleri nedeniyle öfke ve üzüntü yaşanıyor” diyen yetkili, prensin ‘çok ileri gittiğinin’ düşünüldüğünü belirterek şöyle devam etti: “Birçok kişi Suudi Arabistan’ı terk etmekten söz ediyor ama batan bir gemi nasıl terk edilir? Bu hataların bedelini bütün ülke ödeyecek.”

“DEHŞET İÇİNDEYİZ”

Birçok Suudinin kendilerini ‘kuşatılmış’ hissettiği belirtilen bir haberde, Cidde’de yaşayan 29 yaşındaki bir beyaz yakalının şu sözleri aktarıldı: “İnsanlar dehşet içinde. Seslerini yükseltirlerse başlarına her şeyin gelebileceğini ve bunu kimsenin umursamayacağını biliyorlar. Hayatımıza devam etmek için bu tirana itaat etmekten başka şansımız yok.”

Kraliyet ailesinin bir kolunun eski bir çalışanı olan bir kişi ise “Durumları çok tehlikeli olan insanlar var. Kraliyet ailesinin hali iyi değil. Muhammed bin Selman, bir zamanlar oybirliğiyle karar veren bir monarşiyi mutlak diktatörlüğe çevirdi. Sadece nakit para ve toprak çalmakla kalmadı, insanların özgürlüklerini de çaldı” dedi.

“AİLE ÜYELERİ BİRBİRLERİNİ İSPİYONLAMAYA BAŞLADI”

Haberde sürgünde yaşayan muhalif Suudilerin tüm aile üyelerinin telefonlarının dinlenmesinden korktuğu belirtilirken, bir zamanlar Prens’in yakın çevresinde olduğu belirtilen Abdülaziz Almoayyad isimli muhalif “Herkes korkuyor. Hiç bu kadar kötü olmamıştı. Aile üyeleri birbirlerini ispiyonluyor” dedi. Almoayyad, ailesi ile onların güvenliği için bir yıldan uzun süredir konuşmadığını söyledi.

“11 EYLÜL’DEN BİLE KÖTÜ”

Kraliyet ailesinin ‘muhalif bir kolu’na mensup olduğu belirtilen bir diğer kaynak ise Veliaht Prens hakkında şunları söyledi: “Aceleciliğinden dolayı endişe vardı. Fakat böylesi bir durum hiç yaşanmamıştı. Büyük bir utanca sebep oldu. 11 Eylül’den sonra bile Batı yaptırımlarından söz edilmemişti.”