Connect with us

DÜNYA

Rus istihbarat teşkilatına bombalı saldırı

Soyvetlerin çöküşünden sonra KGB’nin yerini alan istihbarat ve terörle mücedele teşkilatı olan Federal Güvenlik Servisi (FSB)’nin Arhangelsk kentindeki binasında bomba patladı.

Published

on

Rusya’nın kuzeybatısında yer alan Arhangelsk kentindeki Federal Güvenlik Servisi (FSB) binasının girişinde bir patlama meydana geldi.

Rusya Terörle Mücadele Komitesi’nden yapılan bir açıklamada, FSB’nin Arhangelsk’teki binasının girişinde bir patlama meydana geldiği belirtildi.

Arhangelsk’in acil durum servislerinden gelen bir açıklamada patlama sonucu 1 kişinin öldüğü kaydedildi. Açıklamaya göre, patlamada yaralanan kişi, sağlık servislerinin müdahalesi sırasında kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Ölen kişinin FSB çalışanı olmadığı ve kimliğinin belirlenmeye çalışıldığı bilgisi verildi.

Bu arada patlamanın gerçekleştiği FSB binasının tahliye edildiği ve bölgenin polis tarafından kordon altına alındığı belirtiliyor.

Arhangelsk Valisi İgor Orlov’un, olayla ilgili bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Rusya Federal Güvenlik Servisi(FSB) nedir?

Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB), karşı istihbarat, iç güvenlik ve sınır güvenliği, terörizmle mücadele ve gizli izleme faaliyetlerini yürütür. Ana idari binası Kızıl Meydan’da Moskova’nın merkezinde KGB’nin eski ana idari binası ile aynı yerdir.

Kurum önceden Federal Karşı İstihbarat Teşkilatı olarak bilinirdi. Boris Yeltsin tarafından 3 Nisan 1995 tarihinde Rusya Parlamentosu’nun her iki kanadından da geçip yasalaşan FSK’nın yeniden yapılanması ve genişlemesiyle ilgili kanun maddesi yürürlüğe kondu. 9 Mart 2004 tarihindeki başkanlık kararnamesi ile Adalet Bakanlığına bağlandı.

Casusluk görevlerini Rusya Federasyonu Dış İstihbarat Servisi (eski KGB SSCB Birinci Baş Direktörlüğü) üzerine aldığı için FSB daha çok içişleri ile ilgilenir. Ancak FSB ayrıca yurt dışında elektronik dinlemeleri yürüten FAPSI diye adlandırılan daireye de sahiptir.

FSB, son kabul edilen anti-terör yasasına uygun olarak eski Sovyet cumhuriyetleri bölgelerinde serbestçe operasyon yapabilir, eğer Rusya Federasyonu Başkanı emir verirse dünyanın herhangi bir bölgesinde askeri anti-terör harekatları yürütebilir. Rusya’daki bütün kolluk daireleri ve istihbarat daireleri gerektiğinde FSB’nin kılavuzluğunda çalışır. Örnek olarak, GRU, Spetsnaz ve Rusya Federasyonu İçişleri Bakanlığı’nın dahili askeri müfrezeleri Çeçenistan’da FSB ile birlikte çalışırlar.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir