Connect with us

DÜNYA

Putin ABD’nin çekilmesini inandırıcı bulmadı

Rusya Devlet Başkanı Putin, yıllık geleneksel büyük basın toplantısında Rusya’nın ve dünyanın gündemini değerlendirdi; soruları yanıtladı. Putin, ABD’nin Suriye’den çekilme kararı ile ilgili, “Yıllar önce Afganistan’dan da çekildiklerini söylemişlerdi ama hala Afganistan’dalar. Şu ana kadar ABD’nin Suriye’den çekildiğine dair bir emare yok” dedi.

Published

on

Rusya lideri Vladimir Putin, büyük yıl sonu basın toplantısı için Rus ve yabancı gazetecilerle bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 2001’den beri düzenlediği büyük basın toplantısı için bu yıl 1.702 gazetecinin akredite olduğu belirtildi.

Rus liderin ekonomiden iç siyasete, uluslararası meselelerden Rusya’daki sosyal sorunlara kadar çeşitli alanlarda değerlendirmeler yaptığı büyük basın toplantısı, hem Kremlin’in dış politika vizyonunun bir özetinin olması hem de ülke içindeki sorunlara çözüm aranması nedeniyle önemli.

Putin’in her yılın sonunda düzenlediği bu basın toplantısının ‘büyük’ olarak tanımlanmasının nedenlerinden biri, toplantının belirli bir bitiş zamanının olmaması. Zira basın toplantısının ne zaman biteceğine Rus lider kendisi karar veriyor.

Putin’in bu yıl 14. kez düzenlediği basın toplantılarının en uzunu 2008’de gerçekleşmişti. Bu basın toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüştü. Putin’in geçen yılki basın toplantısıysa 3 saat 50 dakikanın ardından sonlanmıştı.

“Dişe diş göze göz, kötü bir ilke”

Russia Today (RT) muhabiri, Rusya vatandaşı Mariya Butina’nın ABD’de tutuklanmasını anımsatarak Rusya’nın bu tür siyasi eylemlerde bulunup bulunmayacağını sordu. “Dişe diş göze göz, kötü bir ilke” diyen Putin, Butina’yı neden tutukladıklarına anlam veremediğinin altını çizdi.

Butina’nın Rus devletinin herhangi bir talimatını yerine getirmediğini ve itiraf edeceği bir şeyi bulunmadığını ifade eden Putin, Rusya vatandaşlarının durumu karşısında kayıtsız kalamayacaklarını, Butina’yla ilgili gelişmeleri takip edip gereken desteği sunacaklarını vurguladı.

Rusya’da sosyalizmin yeniden kurulması mümkün mü?

‘Rusya’da sosyalizmin yeniden kurulması mümkün mü?’ sorusunun yöneltildiği Putin: “Mümkün değil.”

“ABD’nin Suriye’den çekildiğine dair bir belirti henüz yok”

ABD’nin Suriye’den çekilme kararını değerlendiren Putin, “IŞİD’in Suriye’de yenildiği konusunda (ABD Başkanı Donald) Trump ile genel olarak aynı fikirdeyim. Fakat IŞİD militanlarının yeniden gruplanması riski hâlâ korunuyor. ABD askerlerinin Suriye’den çekileceği konusunuysa bilmiyorum. Biz henüz herhangi bir geri çekilme belirtisi görmüyoruz. ABD daha önce de defalarca Afganistan’dan çekileceğini söylemişti fakat hala oradalar” diye konuştu.

Putin’den Skripal ile Kaşıkçı yorumu

Putin’den uluslararası toplumun eski Rus ajan Sergey Skripal’in zehirlenmesine ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine verdiği tepkileri kıyaslaması istendi.

Skripal’in hayatta olduğunu, Kaşıkçı’nın ise öldüğünü anımsatan Rus lider, “İlkinde yaptırım uygulandı, ikincisinde ise sessiz kalındı. Bu, Rusya’nın bir rakip olarak gelişmesini dizginlemeye dönük Rusofobik bir yaklaşım ve çifte standart uygulaması. Skipral vakası, uluslararası rekabet kapsamında Rusya’ya saldırmak için bir bahane olarak kullanıldı. Skripal vakası olmasaydı, başka bir şey uydururlardı” dedi.

“Üstün güç olmak için çaba harcamıyoruz, çabamız dengenin korunması”

Rus lider Putin, ‘nükleer savaş çıkmasından korkan küçük çocuğunu nasıl sakinleştirebileceğini’ soran gazeteciye şu cevabı verdi:

“Nükleer savaş tehlikesi önemsizmiş gibi gösteriliyor. Bu şu anda imkansız olan ya da kritik önemde olmayan bir şey gibi görülebilir. Fakat eğer böyle bir şey olursa bu medeniyetin hatta gezegenimizin sonunu getirebilir. (ABD) INF Anlaşması’ndan (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması) çekilmeye hazırlanıyor. Bir sonraki aşamada ne olacağını kestirmek zor. Üstün güç olmak için çaba harcamıyoruz; olması için çaba harcadığımız şey, dengenin korunması. Fakat güvende olduğumuzu temin edebilirim. Bunu nasıl yapmamız gerektiğini biliyoruz.”

“Kiev, Donetsk ve Lugansk’taki insanları vuruyor”

Putin, Ukrayna’nın doğusunda tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk’ta dönem dönem alevlenen çatışmalara ilişkin olaraksa, “Kiev oradaki insanları kendi vatandaşı sayıyor fakat bu bölgeleri tamamen ablukası altına altı ve oradaki insanları vuruyor” ifadelerini kullandı.

Putin’den Ukrayna bayrağı getiren gazeteciye: Skandal mı çıkarmak istiyorsunuz? Lütfen buyurun

Basın toplantısının düzenlendiği salona Ukrayna bayrağı getiren bir gazetecinin sorusunu almaya karar veren Putin, “Skandal mı çıkarmak istiyorsunuz? Lütfen buyurun” dedi.

“Kiev, askerlerini, onları öldüreceğimizi düşündüğü için gönderdi”

Putin, Kırım açıklarında Rus kara sularını ihlal ettikleri için el konulan Ukrayna savaş gemilerindeki askerlere ilişkin olarak, “Kiev, onları (askerleri) öldüreceklerini düşündüğü için gönderdi. (Rusya’da tutuklu bulunan) Ukrayna askerlerinin akıbetinin ne olacağına mahkeme karar verecek” dedi.

Ayrıca Putin, Kırım açıklarında sınır ihlali yapan Ukrayna donanma gemilerine el koyulması olayını bir defa daha ‘provokasyon’ olarak nitelendirdi:

“Bu provokasyonun başarılı olup olmadığı tartışılır. Zira (Ukrayna) Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko’nun desteklenme oranı birazcık büyüdü. Fakat yapılan anketlere göre popülaritesi hâlâ düşük.”

“Dünyada silah kontrolü için kurulan sistem çöküyor”

Putin, nükleer savaş tehdidi hakkındaki bir soruya şu yanıtı verdi:

“Nükleer savaş tehdidi şu anda gerçekten de Soğuk Savaş döneminde olduğundan daha az ciddiye alınıyor. Fakat bu tehdit gerçekte daha az şiddetli hale gelmedi. Dünyada silah kontrolü için kurulan sistemin çökmekte olduğu gözleniyor.”

Rossiya 1 televizyon kanalından (çocukluğunu Sovyetler Birliği döneminde yaşamış) bir gazeteci: “Çocukluğumuzda nükleer savaştan çok korkardık.”

Putin: Şimdi korkmuyor musunuz?

“Ulusal projeler ekonominin hızlı büyümesi için fırsat”

Aldığı bir soru karşısında Putin, ‘ekonominin elbette daha hızlı büyümesinin gerektiğini, ulusal projelerin de bunun için birer fırsat olduğunu’ söyledi.

“Fakat bu zaman alacak bir şey” diyen Rus lider, hükümetin ekonomi alanındaki çalışmalarından genel olarak memnun olduğunu kaydetti.

“Büyük bir hamleye ihtiyacımız var”

Ulusal projelerin ülkenin kaynaklarına odaklanmak için bir araç olduğunu ifade eden Putin, Rusya’yı teknolojik açıdan bir sonraki basamağa taşıması için bu alanın desteklenmesi gerektiğini belirtti ve “Bu alanda büyük bir hamleye ihtiyacımız var” dedi.

“Rusya’da işsizlik azalıyor, yaşam süresi uzuyor”

Putin’in, Rusya’nın sosyo-ekonomik durumuna ilişkin verdiği diğer rakamlarsa şöyle:

– İşsizlik oranı giderek azalıyor, bu oran geçen sene tarihte görülen en düşük düzeye geriledi.

– Rusya’nın altın rezervleri giderek artıyor. Ayrıca 2011’den beri ilk kez bütçe açığı verilmedi.

– Bunların yanı sıra emeklilik maaşlarında yükseliş izlenirken, Rusların yaşam süresinde de artış gözleniyor.

Enflasyon değerleri ‘kabul edilebilir’ düzeyde

Soru almaya başlamadan önce ülkesinin ekonomik durumu hakkında açıklamalarda bulunan Putin, gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 1.7 oranında büyüdüğünü, halkın reel gelirlerinde de 0.5 oranında bir büyüme izlendiğini kaydetti.

Rus lider ayrıca, geçen sene küçük bir büyüme gösterse de enflasyon değerlerinin de ‘kabul edilebilir’ düzeyde olduğunu söyledi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir