Connect with us

3. SAYFA

HDP’lilerin yürüyüşüne polis engeli

HDP milletvekilleri, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın tecrit edildiği gerekçesiyle açlık grevine başlayan DTK Eş Başkanı Leyla Güven’e destek amacıyla bugün İstiklal Caddesi’nde yapmayı planladıkları yürüyüş polis engeli nedeni ile hala başlamadı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün, “Sizi orada yürüten adam değildir” diyerek yürüyüşe izin verilmeyeceğinin ilk sinyalini vermişti.

Published

on

HDP Hakkâri Milletvekili ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için başladığını duyurduğu açlık grevi eylemi 100. gününe yaklaşıyor. HDP de bugün İstiklâl Caddesi’nde “tecrite karşı” yürüyüş yapacağını duyurdu. Ancak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün yaptığı açıklamada “Şimdi ‘Apo’ içeride diye, güya milletvekilleri yürüyüş yapacaklarmış sağda solda. Sizi yürüten adam değildir” dedi. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı İstiklâl Caddesi’nin HDP’lilerin yürüyüşünün saat 11.30’da başlaması bekleniyordu. Yürüyüşe izin vermeyen polis ile vekiller arasında görüşmeler devam ediyor.

İstiklal Caddesi’nde çok sayıda sivil polis olduğu, Mis Sokak girişinin de TOMA tarafından kapatıldığı görüldü.

Yürüşün başlaması planlanan Taxim Hill Otel’in hemen karşısına ve İstiklal Caddesi’nin girişindeki Taksim Caddesi’nin başlangıcına da TOMA ve polis yerleştirildi.

HDP Sözcüsü Saruhan Oluç, Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran yürüyüşe katılmak için Taksim’de bulunuyor. Soylu’nun açıklamalarının ardından yürüyüşe bütün HDP milletvekillerinin katıldığı belirtiliyor.

Polis, HDP’lilerin bulunduğu otelin çıkışını kapattı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, otelin önünde herhangi bir açıklama yapmayacaklarını, İstiklâl Caddesi’ndeki yürüyüşün ardından Galatasaray Lisesi önünde açıklama yapacaklarını söyledi. Buldan’ın açıklamasının ardından HDP’liler ile polis arasında yürüyüş için görüşmeler başladı.

HDP’den anayasa hatırlatması

Polis, İstiklâl’de yürüyüşe izin verilmeyeceğini söyleyip otel önünde açıklama yapılmasını istedi. HDP adına konuşan TBMM Başkanvekili ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, toplanma ve eylem hakkının anayasayla korunduğunu hatırlattı.

Polis, Sancar’a “Sizin kadar olmasa da biz de Anayasa’yı biliyoruz, siyasal okudum” dedi. Bunun üzerine Sancar, polise “uygunsuz emir” kavramını hatırlattı. Vekiller, “Tek tek, küçük gruplar olarak yürüyeceğiz” diyerek tekrar taleplerini iletti.

Polis: Size izin verirsem aylardır yaptıklarımı nasıl açıklayacağım?

Polis de 18 Ağustos’tan beri İstiklâl’de yürüyüş ve eyleme izin verilmediğini belirterek, “Size izin verirsem, aylardır yaptıklarımı nasıl açıklayacağım” dedi, “Biz yasaları uyguluyoruz; ben yapmıyorum ki yasaları, siz yaptınız” diye ekledi.

Yapılan görüşmeler sonucunda HDP milletvekilleri, Gümüşsuyu’na doğru yöneldi ancak polis buradan yürüyüşe izin vermeyeceğini bildirdi.