Connect with us

EKONOMİ

Sayıştay’dan kiraya çıkan İller Bankası’na uyarı

Sayıştay, 1937’de yapılan binası cami inşaat alanının genişletilmesi için yıkılınca kiraya çıkan İller Bankası’nı uyardı. Sayıştay raporunda, “Bir an önce bina yapılarak, İller Bankası kiradan kurtulmalı” uyarısı yapıldı. Cumhuriyet mimarisinin simgelerindenbiri olmasına rağmen 2017’de yıkılan bina, ‘Atatürk’ün mimarı’ olan Seyfi Arkan tarafından yarışmada seçilerek inşa edilmişti.

Published

on

Sayıştay, Cumhuriyet döneminin simge yapılarından biri olan binası ‘yeni yapılacak caminin alanına girdiği için’ 2017’de yıkılınca kiraya çıkmak durumda bırakılan İller Bankası’nı uyardı. Sayıştay raporunda, biri kiralık olmak üzere dört farklı yerde hizmet veren bankaya “Bir an önce bina yapılarak, İller Bankası kiradan kurtulmalı” uyarısı yapıldı. Sayıştay, “Genel Müdürlük’ün Ankara ilindeki tüm hizmet birimlerinin bir arada toplanmasını sağlayacak büyüklükte bir Genel Müdürlük hizmet binasının bir an önce yapılmasının yararlı olacağı değerlendirilmektedir” dedi.

PROJESİ 1935’TE YARIŞMA İLE SEÇİLMİŞTİ

İller Bankası’nın yıkılan binası, 1937’de ‘Atatürk’ün mimarı’ olarak tanınan Seyfi Arkan tarafından Ulus’ta inşa edilmişti. Banka 1933 yılında belediyelerin imar faaliyetlerini finanse etmek amacıyla ‘Belediyeler Bankası’ adı ile kurulurken, yeni inşa edilecek bina için de 1935’te yarışma açılmıştı. 18 farklı proje arasından, Seyfi Arkan’ın sunduğu iki projeden biri seçilmişti. İnşaat 1937’de tamamlanan yapı, erken Cumhuriyet döneminin en önemli mimarı ve kültürel miraslarından biri olageldi.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir