Connect with us

DÜNYA

Macron: Notre Dame daha güzel olacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yangın sonucu büyük hasar gören tarihi Notre-Dame Katedrali’nin yeniden inşa edildikten sonra çok daha güzel olacağını söyledi ve inşa çalışmalarının beş yıl içinde bitmesini istediğini söyledi.

Published

on

Pazartesi günü çıkan büyük yangın, 850 yıllık Gotik mimari ürünü binayı sarmış, çatısının büyük kısmının ve çan kulesinin çökmesine neden olmuştu.

Yangının neden çıktığını bulmak için yapılacak araştırmada 50 kişi yer alacak.

Paris Başsavcısı Rémy Heitz, ilk belirlemelere göre yangının kundaklama sonucu çıktığına dair bir işaret olmadığını söylemişti.

Unesco Dünya Mirası kadetralin yeniden inşası için bir grup şirket ve iş insanı toplam 800 milyon euro vermeyi taahhüt etti.

Macron ne dedi?

Macron dün akşam televizyondan canlı yayımlanan konuşmasında, katedralin yeniden inşasının Paris’in Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapacağı 2024’e dek tamamlanmasını istediğini söyledi.

Macron “Notre-Dame’ı daha bile güzel yeniden inşa edeceğiz ve beş yıl içinde tamamlanmasını istiyorum, bunu yapabiliriz.” dedi. Macron daha önce de yeniden inşa için bir uluslararası fon oluşturma plani açıklamıştı.

Macron “Bu faciayı, bir araya gelmek için bir fırsata dönüştürmek bize kalmış.” dedi.

Ancak, 1000 yıllık Strasbourg Katedrali’nin yeniden inşası için kurulan vakfın başkanı Eric Fishcher, AFP Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada Notre-Dame’ın yeniden inşasının “onyıllar” sürebileceğini söyledi.

Tarihi Binaların Restorasyonu adlı şirketler grubunun başkanı Frederic Letoffe de, yeniden inşanın 10 ila 15 yıl süreceğini ve restorasyonun başlamasından önce binayı güven altına almak için kayde değer bir çalışma gerektiği uyarısında bulundu.

Yangına katedraldeki bakım ve onarım çalışmalarının neden olmuş olabileceği bildiriliyor.

Ülkenin önde gelen milyarderlerinden Bernard Arnault ve Francois-Henri Pinault, katedralin yeniden inşasına katkı için 300’er milyon euro vereceklerini açıklamıştı.

Reuters ajansına göre tarihi katedrali en çok ziyaret eden ülkelerden olan ABD’nin vatandaşları, bağış kampanyasına da en fazla ilgiyi gösterenler arasında bulunuyor.

Vatikan da restorasyon çalışmalarına katkıda bulunacağını açıklarken, Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco “Fransa’nın yanındayız” dedi.

Alevlerin hızla 850 yıllık yapının etrafını sarması sonrası, katedralin çatısı ve kulesi çöktü.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir