Connect with us

3. SAYFA

Topyekün karantina mı geliyor?

Koronavirüs salgını ile mücadelede her uygulama öncesi ve sonrası, “Önceliğimiz üretimin ve ihracatın durmamasıdır” vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Kurulu’nun tavsiyelerini dikkate almamak ve topyekün karantina önerilerine direnmekle eleştiriliyordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın her akşam iyimser bir yaklaşımla mücadelenin olumlu seyrettiği yönündeki açıklamalarına rağmen TTB ile Dünya Sağlık Örgütü’nden Türkiye ile ilgili karamsar açıklamalar geldi. Pik noktanın henüz görülmediği Türkiye’de şimdi hükümet yeni bir hazırlığın içine girdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 81 ile gönderdiği genelge ile ihracat bağlantılı üretim yapan tüm firmalardan sokağa çıkma yasağı ile ilgili taleplerini acilen iletmelerini istedi. Genelgenin 81 ile gönderilmesi, topyekün bir karantina sinyali olarak değerlendirildi.

Published

on

Hürriyet’ten Erdinç Çelikkan‘ın haberine göre, hükümet üretim taahhüdü bulunan, ihracat bağlantısı olan, çarkların durması durumunda zarar görecek olan tekstil, makine, gıda, giyim, eczacılık ürünleri gibi imalat sanayi firmalarının sokağa çıkma yasağıyla ilgili taleplerini acil iletmelerini istedi.

Cumhurbaşkanlığı talimatıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeyle koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta sonu yasağı nedeniyle sıkıntı yaşayan firmalar için çalışma başlatıldığı belirtildi.

Genelgede 81 ilde günlük ihracat bağlantısı ve taahhüdü olan firmalardan 31 ilde uygulanan sokağa çıkma yasağından en az zararla çıkılması için atılacak adımlar konusunda talepleri istendi.

TALEPLER TOPLANIYOR

Genelgede koronavirüs nedeniyle faaliyetlerine ara vermeleri durumunda büyük zarar oluşturacak gıda, içecek, giyim, makine, tekstil, eczacılık, deri, kimya, mobilya, motorlu kara taşıtı gibi imalat sanayi firmalarının yanı sıra çarklarını durduramayan, sektörlere girdi ve hammadde sağlayan firmaların sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde faaliyetlerine devam edebilmeleri için bulundukları il valiliklerine başvurarak talepleri aktarması gerektiği vurgulandı. 81 ildeki sanayi ve ticaret odalarından genelge kapsamındaki firmalardan istenen önerilerin ivedilikle alınması da istendi.

Hükümet, ihracatçıların ve firmaların koronavirüs nedeniyle kayıplarının telafi edilmesi ve sıkıntı yaşamaması için bir süre önce çeşitli destek paketlerini hayata geçirmişti.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir