Connect with us

GÜNDEM

Doğu Perinçek Sabahattin Ali’ye karşı!

Bir dönem merhum Alparslan Türkeş’le yol arkadaşlığı yapan Hüseyin Nihal Atsız’ın Sabahattin Ali’nin açtığı “Irkçılık ve Turancılık” davasından bir yıl sonra 3 Mayıs 1945’te Tophane Askeri Hapishanesi’nde başlattığı “Türkçüler Günü”, o tarihten buyana Atsız, Türkeş ve MHP çizgisindeki kitleler tarafından kutlanıyor. Ancak MHP 1980’lerde siyasi endişelerle “3 Mayıs Türkcüler Günü”nün ismini, daha ılımlı bir yaklaşım olduğu düşüncesiyle “3 Mayıs Milliyetçiler Günü” olarak değiştirmişti. Uzun yıllar MHP’ye karşı kıran kırana mücadele veren Doğu Perinçek, şimdi Türkeş ve Atsız’ın mirası olan eski adıyla “3 Mayıs Türkçüler Günü”ne sahip çıktı. Perinçek bununla da kalmadı, MHP ideolojisinin temel taşlarından biri olan “Turancılık” ülküsüne de sahip çıktı.

Published

on

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 3 Mayıs Milliyetçiler Günü” nedeni ile dün yaptığı açıklamada, güncel siyasi değerlendirmelerde bulunmuş ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nu hedef almıştı.

Fakat Türk  siyasetinde hiç beklenmedik bir sürpriz yaşandı ve neredeyse yarım asırdır MHP ile kıran kırana mücadele eden Doğu Perinçek, Ülkücü-Turancı ideolojinin fikir babaları Hüseyin Nihal Atsız ile Alparslan Türkeş’in isim babası olduğu “3 Mayıs Türkçüler Günü”ne sahip çıktı.

Bugün bir dizi tweet atan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, milliyetçi-ülkücü kesimin “Turancılık” ilkesine de sahip çıktı.

“3 MAYIS TÜRKÇÜLER GÜNÜ”NUN KISA TARİHÇESİ

Sabahattin Ali, bir dönem aynı fikri paylaştığı, aynı dergilerde yazarlık-şairlik yaptığı Hüseyin Nihal Atsız’la Almanya dönüşü, zıt kutuplarda yer almıştı.

1944’te iki yazar arasındaki söz düellosunda Sabahattin Ali’nin kendisini hedef alan hakaret dolu bir yazısı nedeni ile Hüseyin Nihal Atsız’ı mahkemeye verir. Mahkemenin ikinci duruşması 3 Mayıs 1944’te yapılır ve Hüseyin Nihal Atsız ile birlikte yargılananlar davayı kaybeder. Bunun üzerine Ankara’da aralarında üsteğmen rütbesi ile merhum Alparslan Türkeş’in de bulunduğu gençler sokak hareketi başlatır. Ulus Anafartalar Adliyesinde başlayıp Ulus Meydanı’nda polisin sert müdahalesi ile durdurulan bu hareket siyasi tarihe “Ankara Numayişi” diye geçer.

İşte bu olaydan tam bir yıl sonra, 3 Mayıs 1945’te Hüseyin Nihal Atsız, Zeki Velidi Togan, Nejdet Sançar ve Reha Oğuz Türkkan’ın da aralarında bulunduğu 10 mahkum, Tophane Askerî Hapishanesi’nde  “Ankara Numayişi”ni anmak amacıyla bir kutlama yapar. O tarihten buyana da “3 Mayıs Türkçüler Günü” olarak anılagelir.

Ancak, MHP, 1980’li yılların sonunda siyasi endişelerle “3 Mayıs Türkçüler Günü”nün ismini “3 Mayıs Milliyetçiler Günü” olarak değiştirdi.

PERİNÇEK SAHİP ÇIKTI

İşte MHP’nin “ırkçılık” suçlamalarına maruz kalmamak adına geride bıraktığı Sabahattin Ali’nin Hüseyin Nihal Atsız’a açtığı “Irkçılık ve Turancılık” davasının eseri olan “3 Mayıs Türkçüler Günü”ne Doğu Perinçek sahip çıktı. Perinçek, ülkücü kesimin “turancılık” ilkesine de sahip çıktı.

İşte Doğu Perinçek’ın “3 Mayıs Türkçüler Günü” nedeniyle Twitter’dan paylaştığı mesajları:

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir