Connect with us

3. SAYFA

Korkut Eken: Peker’le Kıbrıs’a gittim

Published

on

Sedat Peker’in açıklamalarıyla gazeteci Kutlu Adalı suikasti yeniden gündeme geldi. Kutlu Adalı cinayetini gerçekleştiren ekibin başında olduğu öne sürülen emekli asker ve eski MİT yöneticisi Korkut Eken, o dönem Korgeneral olan Hasan Kundakçı’nın Kıbrıs’taki ‘PKK faaliyetleri’ iddiasıyla Mehmet Ağar’dan yardım istediğini, bunun üzerine Kıbrıs’a gittiğini söyledi.

NEDEN RESMİ GÖREVLİ DEĞİL DE, MAFYADAN BİR İSMİ YANINA ALDI?

O dönem özel harekat polislerini eğiten Korkut Eken, yanına neden resmi görevlileri değil de, kendi ifadesiyle ‘her ihtimale karşı’ mafyadan bir ismi aldığına ise açıklama getiremedi. Eken, Kutlu Adalı cinayetiyle ise ilgisi olmadığını iddia etti, “O gazeteciyi tanıyorsam, biliyorsam şerefsizim. Öldürülmesiyle de da alakam yok” dedi.

“HASAN PAŞA TELEFON ETMİŞ”

‘MENDİ ARABA VERDİ’

Sedat ve Atilla Peker’in açıklama ve ifadesinde adı geçen emekli Orgeneral ve eski Jandarma Genel Komutanı Galip Mendi’yi ziyaretini ise şöyle gerekçelendirdi:

“O dönem Albay rütbesinde olan Galip Mendi Paşa benim çok sevdiğim kahraman askerlerden birisidir. Gitmişken kendilerini ziyaret ettim. Lefke’ye gideceğim zaman da otomobil verdiler. Şimdi duyuyorum ki Atilla Peker, gazeteci kutlu Adalı’nın öldürülmesi olayı ile ilgili olarak C.Savcılığı’na  suç duyurusunda bulunmuş. Sebep? Ben Sedat Peker’e ne yaptımsa aşırı bir düşmanlığı oluşmuş. Atilla Peker’in buna alet olmaması lazım. Nasıl yaptı bilmiyorum.”

KUTLU ADALI İÇİN “GAZETECİ OLDUĞU BELİRTİLEN” İFADESİNİ KULLANDI

Korkut Eken’in yaptığı açıklama şöyle:

“Gazeteci olduğu belirtilen Kutlu Adalı’yı tanımıyorum ki hakkında bir kelime konuşayım. Olayın araştırılması için suç duyurusunda bulunacağım. Siyasiler birbirlerine sahip çıkıyor. Eee bizi kim kollayacak. Sahip çıkan yok. Kutlu Adalı olayının faillerini bilenler, benim de bir ilgim olmadığını biliyorlardır. Bir kişi yok mu yani ‘Korkut Eken’in bir ilgisi yoktur’ diyecek adam. (‘Kutlu Adalı suikastıyla niçin gündeme geldiniz?’ sorusu üzerine) Vallahi, billahi bilmem, tanımam. Olsa da söylerim. Ben doğruyu söylerim. Susurluk olayında yalan söyleyemediğim için 6 yıl hapis cezasına çarptırıldım, 2,5 yıl hapis yattım.

SOYLU, ÖZEL HAREKATIN KURULUŞUNA BAKMIŞ MI?

Süleyman Soylu konuşuyor ama beni hiç tanımaz. ‘Korkut Eken’i ben sevmem, karanlık bir tiptir’ diyor. Şimdi yolda bir polis araması olsa bana nasıl davranacaklar? Karanlık tipim. İçişleri Bakanı öyle söylemiş çünkü. Polis Özel Harekat Timlerinin kuruluşuna bakmış mı? Kimler ne kadar emek vermiş, kimler ne kadar çalışmış biliyor mu? 1980’li yıllarda onun temelini attım. O zaman Süleyman Soylu kaç yaşındaydı? Benim 53 yaşında oğlum var. Yani günah.

‘BU SUSURLUK, FAİLİ MEÇHULLERİ BİLİYORSAM ŞEREFSİZİM’

(‘İddiaların araştırılması için siz de C. Savcılığı’na başvuracak mısınız?’ sorusu üzerine) Tabii ki başvuracağım, hakkımdaki iddianın araştırılmasını isteyeceğim. Bu Susurluk, faili meçhulleri biliyorsam kendi adıma şerefsizim. Ben özel harekat polislerini sadece eğittim. Ben, PKK ile mücadele ettim. Şehirlerde işim olmadı, olmaz da. Bir kez daha belirtiyorum, Kutlu Adalı’yı tanımıyorum, bilmiyorum adını da duymamıştım. Gazeteci ile ne işim olur? PKK ile mücadelem var.”

NE OLMUŞTU?

Sedat Peker, 1996 yılında öldürülen Kutlu Adalı için Korkut Eken’in kendisinden adam istemesi üzerine bizzat kardeşi Atilla Peker’i gönderdiğini söyledi. Korkut Eken’in kardeşiyle birlikte Kutlu Adalı’yı öldürmek için Kıbrıs’a gittiğini belirten Sedat Peker, o zaman cinayetin işlenemediğini, ancak daha sonra Eken’in kendisine “O işi hallettik” dediğini aktardı. Atilla Peker de önceki gün savcılığa giderek, olaya ilişkin ayrıntılı ifade verdi, Sedat Peker’in anlatımlarını doğruladı. Sedat Peker o dönem Kıbrıs’ta komutan olan emekli Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi’nin de işin içinde olduğunu öne sürdü.

Sedat Peker’in konuya ilişkin anlatımları şöyle:

“Biz o zaman Mehmet Ağar, Korkut Eken hep beraberiz… Genciz, vatanseveriz.. Bana genelde iş adamlarını yönlendiriyorlar, faili meçhullerden ziyade. Onları da anlatacağım. Bana dedi ki, “Kıbrıs’ta bir adam var, Kıbrıs’ı Rumlara satmak istiyor.” İki profesyonel dedi… Dedim sana öz kardeşimi vereceğim, Atilla Peker’i. Uzmandır, sokaklarda yetişmiştir. Biletlerden bakabilirler. Yüce Allah o insanın kanını bize nasip etmedi. Aradan zaman geçti, döndüler üç dört gün sonra. Denk gelinemedi. Korkut abiyle konuştuk. Dedi sonra gideceğiz. Onlara bağlı başka bir ekip öldürmüş. Karşılaştık Korkut abiyle, ‘Halloldu o iş’ dedi.

GALİP MENDİ GÖRÜŞTÜKLERİNİ DOĞRULADI

Sedat Peker’in kardeşi Atilla Peker ise Kıbrıslı gazeteci Kutlu Adalı cinayetine ilişkin savcılığa sunduğu dilekçede, “Kıbrıs’ta Sivil Savunma Daire Başkanlığı’na gittik. Orada Kurmay Albay Galip Mendi ile tanıştım. Yardımcısı Enver Tosun Yarbay ile tanıştım. Sonrasında yan odada Korkut Eken Uzi marka silahı bana verdi, bu silahın nasıl kullanılacağını ve susturucunun nasıl sökülüp takılacağını bana öğretti” anlatımında bulundu.

Galip Mendi ise Odatv‘ye yaptığı açıklamada, söz konusu iddiaya ilişkin şunları söyledi: 1994-1996 arasında Sivil Savunma Daire Başkanlığı’nda görevliydim. 1996 yılında Özel Kuvvetler Komutanlığına tayinim çıktı. Tayinimden hemen önce gazeteci Kutlu Adalı öldürüldü. Kıbrıs’taki bir grup Sivil Savunma Daire Başkanlığı’nı Türk Mukavemet Teşkilatı’nın devamı gibi görüyordu. Olaydan sonra da sanki bununla bağlantılı gibi gösterilmeye çalışıldı. Bu olayın bizimle uzaktan yakından bir ilgisi yok.

KORKUT EKEN SAYGI DUYDUĞUM BÜYÜĞÜM

Korkut Eken Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapmış bir büyüğümüz. Saygı duyduğum bir kişi. Kahraman bir subay. Beni de ziyaret etti. Yanında da Atilla Peker isimli kişi vardı. Ama o gün adını bilmiyordum. Onun Sedat Peker’in kardeşi olduğunu sonradan öğrendim.”

“ELİNDE BOND ÇANTA VARDI”

Atilla Peker’in “Galip Mendi ile tanıştım. Sonra yan odada Korkut Eken Uzi marka silahı bana verdi” iddiasına da yanıt veren Galip Mendi, “Korkut Eken’in yanında bond çanta vardı. Ama içinde ne vardı onu bilemiyorum” diye konuştu.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir