Connect with us

GÜNDEM

HDP Milletvekili kürsüden Almanca ve Kürtçe konuştu

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı Almanca ve Kürtçe tekrar etti. MHP ve AK Partili sıralardan tepki geldi.

Published

on

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Meclis Genel Kurulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşülürken kürsüde görüşlerini dile getirdi. Kürtçe eğitim yasağı nedeniyle hükümeti eleştiren Feleknas Uca, konuşmasını tamamladıktan sonra “Şimdi bu konuşmamı çok dilli bir vekil olarak Almanca ve Kürtçe tekrar yapacağım” dedi.

Uca bu sözlerin üzerine önce Almanca konuşmaya başladı. AK Parti ve MHP sıralarından tepkiler yükselirken TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Feleknas Uca’ya müdahale ederek “Sayın hatip, belki bir kelime belki bir cümle olabilir ama hangi dil olursa olsun bir metin okunamaz. Resmi dilimiz Türkçe” diye konuştu.

Uca Almanca konuşmasını bitirdikten sonra konuşmasının bir kısmını Kürtçe olarak da tekrar etti. Akar, tepki gösteren MHP ve AK Partililere “Hatip iki dilde daha konuşmasını tekrarlayacağını söyledi. İlk konuşması Almanca’ydı, Almanca da olsa, İngilizce de olsa Fransızca da olsa ana dilde de olsa mutlaka birkaç kelime söylenebilir ama bir metin uzun süre kullanılamaz. Çünkü Türkiye’nin resmi dili Türkçe’dir. Zaten hatip de bir metnin tümünü okumamıştır” diyerek oturuma devam etti.