Connect with us

DÜNYA

Endonezya’nın başkenti değişiyor: Yeni adı da belli oldu

Endonezya’da parlamento, ülkenin başkentinin Cakarta’dan Borneo’ya taşınmasını onayladı. Devlet Başkanı Joko Widodo, yeni başkentin adının ‘Nusantara’ olmasına karar verdi.

Published

on

Endonezya Planlama Bakanı Suharso Monoarfa, bugün yaptığı açıklamada, parlamentonun ülkenin başkentinin Cakarta’dan Borneo adasındaki ormanlık bir Kalimantan bölgesine taşınmasını öngören yasa tasarısını onayladığını duyurdu.

Bakan Monoarfa, yeni merkezin Devlet Başkanı Widodo tarafından seçildiğini ve adının ‘Nusantara’ olacağını belirtti. Nusantara, Cava dilinde ‘takımadalar’ anlamına geliyor.

Devlet Başkanı Joko Widodo’nun 33 milyar dolarlık iddialı ‘mega projesi’ için yasal bir çerçeve sağlayan yeni yasa, başkentin gelişiminin nasıl finanse edileceğini ve yönetileceğini de içeriyor.

Bakan Suharso Monoarfa, tasarının kabulünden sonra meclise verdiği demeçte, “Yeni başkentin merkezi bir işlevi var. Bu kent, ulusun kimliğinin yanı sıra yeni bir ekonomik ağırlık merkezinin de simgesi” dedi.

Yeni başkent için yaklaşık 33 milyar dolar harcama öngörülürken, taşınma işleminin de 2024 yılında başlaması planlanıyor.