Connect with us

EKONOMİ

BOTAŞ: İran dahil hiçbir tedarikçiye borcumuz yok

‘İran’a borcu olduğu için doğalgaz kesintisi yapıldığı’ ve ‘depoların doldurulmadığı’ iddialarına yönelik açıklama yayınlayan BOTAŞ, “İran dahil hiçbir tedarikçiye borcumuz bulunmamaktadır” dedi.

Published

on

Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. (BOTAŞ), yaz döneminde doğalgaz temin ederek depoları doldurmadığı ve İran’a borcu olması dolasıyla doğalgazın kesildiği yönündeki iddialara yanıt verdi. “Bu iddia tamamıyla gerçek dışıdır. BOTAŞ’ın İran dahil hiçbir tedarikçisine borcu bulunmamaktadır” denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“TESİSLERDE AZAMİ MİKTARDA DEPOLANMIŞTIR”

“Türkiye’nin yaz dönemi doğal gaz talebi uzun dönemli doğalgaz alım ve satım anlaşmalarımıza bağlı boru ve LNG arz kaynaklarından sağlanmaktadır. Yaz döneminde doğalgaz depolama tesislerimizde depolama yapılmakta olup her yıl olduğu gibi bu yıl da planlamalarımız kapsamında depolama tesislerimizde azami miktarda doğal gaz depolanmıştır. İhtiyaç duyulan günlerde doğalgaz depolarından gaz kullanımı yapılmaktadır.

‘BOTAŞ’ın İran’a borcu olduğu için böyle bir kesinti yapıldı’; bu iddia tamamıyla gerçek dışıdır. BOTAŞ’ın İran dahil hiçbir tedarikçisine borcu bulunmamaktadır.

‘2018 Ocak ayında depolarda var olan doğal gaz yüzde 73 oranında iken şimdi yüzde 32 seviyesinde’ iddiası doğru değildir. Depolar yaz dönemlerinde doldurulup kış dönemlerinde ihtiyaca göre kullanılmaktadır. Depo doluluk oranları kış koşullarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Mevcut durumda ortaya çıkan kış koşullarındaki doğal gaz talebini karşılamak adına doğal gaz depolarımız planlamalarımız çerçevesinde azami seviyede kullanılmaktadır.”