Connect with us

Genel

Ekrem İmamoğlu ‘turuncı lider’le görüştü

Münih Güvenlik Konferansı’na katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Belarus’un ABD’nin Lukaşenko’ya karşı desteklediği “turuncu lideri” Sviatlana Tsikhanouskaya’yla bir araya geldi.

Published

on

58’inci Münih Güvenlik Konferansı dün sona erdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu da konferansa davet edilen yerel yöneticilerden biri oldu. Burada diğer belediye başkanlarıyla panelde konuşan İmamoğlu birebir temaslarda bulundu. En dikkat çekeni Belarus’un turuncu lideri Svyatlana Tsihanouskaya ile yaptığı görüşmeydi.

Temaslarının ardından sosyal medya hesabından fotoğraf paylaşan Tsihanouskaya, “Yeni arkadaşlar edinmenin heyecan verici bir duygusu. İstanbul Belediye Başkanı’na bu kadar destek olduğu için teşekkür ederiz. Ona yeni Belarus’un Türkiye ve özellikle İstanbul şehri için bir dost ve ortak olacağına dair güvence verdim. Sayın İmamoğlu’nu bir gün Minsk’e davet etmeyi dört gözle bekliyorum” notu paylaştı.

Tsihanouskaya, Ukrayna gündeminin ağırlıklı olduğu konferansta, yoğun olarak Rusya’ya karşı isimlerle görüşmeler yaptı. ABD’li senatörlerle yan yana gelen Tsihanouskaya, “Belarus’un bağımsızlığı artık tehlikede. ABD Senatörleri bu krizin ortasında Belarus’u gözden kaybetmemeye çağırdım. Hareketimiz için tekrar koşulsuz desteklerini almaktan memnuniyet duyuyorum. Artık egemenliğimizi de korumamız gerekiyor, demokratik ülkelerin kararlı duruşu hayati önem taşıyor” dedi.

BLINKEN: TSIHANOUSKAYA’NIN YANINDAYIZ

Turuncu lider ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’la da görüştü. Blinken buluşmayı “Belarus muhalefet lideri Sviatlana Tsihanouskaya ile bir kez daha görüşmek harika. Belarus’ta demokrasinin ve ülkelerinin geleceğine ilişkin vizyonları olanların yanındayız” diyerek paylaştı.

Tsihanouskaya da “Antony Blinken’ın Belarus’un demokrasi mücadelesinin büyük  destekçileri arasında olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Ne yazık ki artık egemenliğimize yönelik bir tehditle de karşı karşıyayız. ABD’yi sağlam ve ilkeli kalmaya çağırdım. Belarus, Avrupa’da barış için kritik öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

SVIATLANA TSIHANOUSKAYA KİMDİR?

Svyatlana Tsikhanouskaya, ABD’nin Belarus’ta Lukaşenko’ya karşı desteklediği bir isim.

Ağustos 2020’de Belarus’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini, ülkeyi 26 yıl boyunca yöneten Aleksandr Lukaşenko yeniden kazanmıştı. Seçim Komisyonu mevcut başkanın oyların yüzde 80,23’ünü aldığını, Lukaşenko’nun en güçlü rakibi konumundaki Sviatlana Tsikhanouskaya’nın da yüzde 9,9 oy oranına ulaştığını duyurmuştu. Tsihanouskaya’nın seçim sonuçlarını tanımadıklarını açıklamasının ardından ülke genelinde “seçime hile karıştırıldığı” iddiasıyla olaylar başlamıştı. Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ise, protestoların Batı tarafından kışkırtıldığını duyurmuş, ABD ve AB ülkelerinden protestoculara destek gelmişti. Eylemler haftalarca sürdü. Tsihanouskaya ülkeden ayrılarak Litvanya’ya gitti.