Connect with us

DÜNYA

Rus Ordusu yeniden ilerlemeye başladı

Ukrayna – Rusya savaşında 3’üncü güne girilirken bölgeden çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Washington Post’da yer alan habere göre, ABD’li yetkililerin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’yi Kiev’den ayrılması için yardım etmeye hazırlıklı olduklarını belirtti. Zelenski’den ise bu teklife jet bir yanıtla ret geldi. Sabahın erken saatleriyle birlikte Kiev’den yükselen silah sesleri haberleri gelirken sıcak çatışmanın başkentin sokaklarına taşındığı açıklandı. Ruslar Melitopol şehrini ele geçirdiklerini açıklarken, Zelenski yaptığı son dakika açıklamasında, “Saldırılar püskürtüldü. Başkent Kiev ve çevresindeki kilit noktalar kontrol altında.” dedi. Putin, Ukrayna ile müzakere amacıyla ordunun ilerlemesini durdurmuştu. Ancak Peskov son yaptığı açıklamada, Ukrayna yönetiminin müzakere yanaşmaması nedeniyle Putin’in orduya yeniden ilerleme talimatı verdiğini açıkladı.

Published

on

Rusya Devlet Başkanı Putin’in orduya verdiği emir ile başlayan Rusya – Ukrayna savaşının 3’üncü gününde de bölgeden Çatışma haberleri geliyor. Ruslar Melitopol şehrini ele geçirdiklerini açıklarken Ukrayna ordusu ise şehrin kontrolünün kendilerinde olduğunu iddia etti. Rusların Kiev’de bir sivil yerleşim binasını vurduğu görüntüler ajanslara düşerken binada can kaybı olup olmadığı henüz açıklanmadı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba bir kez daha dünyayı Rusya’yı durdurmaya çağırdı. Gelen son haberlere göre Rus askerleri Lviv’e girdi ancak ilk saldırı püskürtüldü…

Putin’in dün “Dur” emri verdiği Rus ordusu yeniden ilerlemeye başladı. Kremlin Ukrayna’nın müzakereleri reddettiğini de söyledi.

Putin’in dün verdiği bekleme talimatını geri çektiğini ve orduya Ukrayna’da ilerleme talimatını yinelediği açıklandı.

Peskov, Kiev’in müzakereyi reddetmesi nedeniyle Rus ordusunun ilerleyişine devam ettiğini belirterek, “Ukrayna yönetimiyle yapılması beklenen müzakereler nedeniyle Rusya Başkomutanı ve Devlet Başkanı, dün ana Rus güçlerinin ilerleyişini durdurması yönünde emir verdi. Fakat Ukrayna tarafının müzakereyi reddetmesi nedeniyle bu sabah ana Rus güçlerinin ilerleyişi harekat planına uygun olarak yeniden başladı” dedi.

Peskov ayrıca, Putin’in orduya verdiği ilerleyişin durdurulması emri sonrasında Rus ordusu ile Ukrayna’daki milliyetçi gruplar arasındaki çatışmalara devam edildiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna’ya 350 milyon dolarlık yeni askeri yardım yapılacağını duyurdu. Blinken yardım paketinde ölümcül savunma silhları yer alacağını bildirirken bunların karadan ve havadan gelecek saldırılara karşı kullanılabilecek nitelikte olduğunun altını çizdi.

15.47 Rusya, Avrupa’dan peş peşe gelen benzer kararlara misilleme olarak hava sahasını Bulgaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne kapattığını açıkladı