Connect with us

DÜNYA

İnsani koridor için geçici ateşkes kararı

Rusya-Ukrayna savaşının 10. gününde bölgeden korkutan haberler gelmeye devam ediyor. Bu sabah Ukrayna’nın stratejik liman kenti Mariupol’un Rus güçleri tarafından ablukaya alındığı duyuruldu. Belediye başkanı insani koridor için yardım isterken, Rusya az önce Ukrayna’da geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu. Ordu bir süre beklemeye geçecek ve Mariupol’deki sivillere insani koridor açılacak. Tahliyeler Türkiye saati ile saat 12:00 ile 17:00 saatleri arasında yapılacak. İşte dakika dakika Ukrayna savaşında yaşananlar…

Published

on

Rusya Ukrayna savaşında bugün 10. güne girilirken bölgedeki çatışmalar tüm şiddetiyle devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski dün ilk Kez NATO’yı hedefe koyarak, “NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna’nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bugünden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek” ifadelerini kullandı. Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu sosyal medya devi Facebook ve Twitter’a erişimin kısıtlandığını açıkladı.

Öte yandan bu sabah Ukrayna’nın stratejik liman kenti Mariupol, Rus güçleri tarafından ablukaya alındı. Rusya, Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko’nun çağrılarına cevap vererek, bölgedeki sivillere insani koridor açılması için ateşkesi kabul etti. Tahliyeler Türkiye saati ile 12:00’da başlayacak.

İşte dakika dakika bölgede yaşananlar…

11:20 Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, 66.224 Ukraynalı erkeğin Rusya’nın işgaline karşı mücadeleye yardım etmek için yurt dışından döndüğünü duyurdu.

10:40 Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko insani koridor haberini doğruladı. Tahliyeler Türkiye saati ile saat 12:00 ile 17:00 saatleri arasında yapılacak.

Şehir yetkilileri tahliyelere ilişkin yaptıkları açıklamada şehirden ayrılan tüm sürücülere, sivil nüfusun tahliyesine mümkün olduğu kadar katkıda bulunmaları ricada bulunarak, “İnsanları yanınıza alın, araçları mümkün olduğunca doldurun” dedi.

Yapılan duyuruda sivil nüfusun tamamının şehirden çıkmasına izin vermek için tahliyenin birkaç gün süreceği belirtilirken şehir yetkilileri, özel araçlarla ayrılan sakinlere tahliye yollarından rota dışına çıkmanın “kesinlikle yasak” olduğunu söyledi.

Mesajda, belediye otobüslerinin de şehirdeki üç noktadan insanların ayrılmasına yardımcı olmak için hareket edeceği belirtildi.

09:55 Müzakerelerde görüşülen insani koridor kararı Rusya savunma bakanlığında kabul edildi. Yaklaşık 450 bin kişiye ev sahipliği yapan Mariupol, Donbass bölgesindeki sınır bölgesinde yer alıyor. 200 bin sivil oluşturulan insani koridorla tahliye edilecek. Saat 10’dan itibaren insani koridorun açılması planlanıyor. Ateşkes sadece bu bölgeyi kapsıyor.

RUSYA’DAN ATEŞKES KARARI

09:30 Rusya savunma bakanlığı Ukrayna’da ateşkes ilan edildiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bugün Moskova saatiyle 10.00’dan itibaren Rus tarafı bir sessizlik rejimi ilan ediyor ve Mariupol ve Volnovakha’dan sivillerin çıkışı için insani koridorlar açıyor” denildi.

08:00 Singapur Rusya’ya uygulayacağı yaptırımların ayrıntılarını açıkladı. Bakanlığın internet sitesinde yer alan detaylara göre, belirlenen Rus bankalarına ve kuruluşlarına mali tedbirler uygulanacak. Singapur Güneydoğu Asya’da Rusya’ya yaptırım uygulayan ilk ülke oldu.

07:06 Washington Post gazetenin güvenliğini korumak için Rusya’daki muhabirler tarafından üretilen haberlerde artık personel isimlerine yer vermeyeceğini duyurdu.

06:47 ABD’nin Ukrayna’daki Büyükelçiliği, Rus ordusunun Ukrayna’nın Energodar kentindeki Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısını kınadı.

06:16 Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları üzerine ABD, B-52 Stratofortress bombardıman uçakları ile NATO’nun doğu kanadı üzerinde Almanya ve Romanya ordularıyla birlikte tatbikat düzenledi.

MARİUPOL ABLUKAYA ALINDI

06:00 Ukrayna’nın stratejik liman kenti Mariupol, Rus güçleri tarafından ablukaya alındı. Mariupol belediye başkanı Vadym Boychenko 400.000 kent sakininin bir kısmının güvenli bir şekilde tahliyesine izin vermek için askeri yardım ve insani bir koridor istedi.

Ukrayna’nın en büyük limanlarından biri olan Mariupol, Kırım ile ayrılıkçı Luhansk ve Donetsk bölgeleri arasında oluşturulması beklenen bir kara koridoru için stratejik öneme sahip.

05:45 ABD’nin BM büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rus kuvvetlerinin şu anda Ukrayna’nın en büyük ikinci nükleer tesisine yaklaştığını söyledi ve tehlikenin devam ettiği konusunda uyardı.

05:30 Bloomberg’in aktardığı bilgiye göre göre Samsung, Rusya’ya sevkiyatları askıya alan en son şirket oldu.Şirket ayrıca bölgedeki insani yardım çabalarına 6 milyon Dolar bağışta bulunacak.

05:00 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında, Rusya’nın diğer çatışmalarda kullandığı acımasız taktikler nedeniyle Ukrayna’daki savaşın muhtemelen siviller için daha da yıkıcı bir hale geleceğini belirterek, Rusya’nın Ukrayna işgaline devam etmesi halinde ABD’nin Ukrayna’ya yönelik desteğinin artacağına dikkat çekti.

04.15 Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna’daki Rus işgali devam ederken diğer Dünya liderleriyle görüşmeler gerçekleştirmek üzere önümüzdeki hafta İngiltere ve Letonya, Almanya ve Polonya’ya ziyaret düzenleyeceğini duyurdu.

03.50 Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve Avrupa Birliği’ne (AB) müfettiş görevlendirme konusunda çağrı yaptı. Shmyhal, “AB, IAEA ve Ukrayna Devlet Nükleer Düzenleme Müfettişliği temsilcilerinden oluşan barışı koruma gruplarının, Ukrayna’daki 5 nükleer santralin tümünde güvenliği sağlama çağrısında bulunuyorum. Bu bir dünya güvenliği meselesidir” ifadelerini kullandı.

01.50 Rusya’da “sahte haber” yapanlara hapis cezası öngören yasanın geçmesinin ardından CNN, bu ülkedeki yayınlarını durdurma kararı aldı. Ayrıca Bloomberg de Rusya’daki gazetecilerinin çalışmalarını ‘geçici olarak’ askıya alacağını açıkladı.

00.40 Ukrayna lideri Vladimir Zelenski, yaptığı açıklamada NATO’ya sert bir tepki göstererek, “İttifakın bugün yapabileceği tek şey, Ukrayna’ya 50 ton dizel akaryakıt yakıt tedarik etmek! Muhtemelen Budapeşte Memorandumu’nu yakalım ki daha iyi yansın diye. Yeni saldırıların ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilen NATO, bilinçli bir kararla Ukrayna’nın hava sahasını kapatmama kararı aldı. Bu günden itibaren ölenlerin hepsi sizin yüzünüzden ölecek!” ifadelerini kullandı.

00.18 Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Sumy Oblastı’na bağlı Trostyanets kenti Rus güçlerinin eline geçti. Ukrayna basınının iddiasına göre; Rus askerleri ambulansların giriş-çıkışını engelliyor. Bölgede yaşayanlar dükkânlar yağmalandığı için yiyecek satın alamıyor. Kentte elektriklerin de kesik olduğu bildirildi.