Connect with us

EKONOMİ

TÜİK’ten izinsiz istatistik yayınlayana hapis cezası geliyor

AK Parti, TÜİK’ten izin almadan istatistik üretip, yayımlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis talebiyle taslak hazırladı. Gerekçe ise TÜİK’in açıkladığı ekonomik göstergelere güvenin azalması…

Published

on

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yanısıra Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) enflasyon verisi hesaplamasının ve DİSK Araştırma’nın işsizliği ölçmesinin önüne geçmek için Meclis’e sunulmak üzere taslak hazırlandı. AK Parti’nin hazırladığı taslağa göre, istatistik üretip TÜİK’e onaylatmadan yayımlayanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

Bloomberg’den Fırat Kozok’un aktardığı taslak çalışmaya göre çevre, demografi, fiyat, işgücü, tarım ve ulusal hesaplar alanlarında TÜİK tarafından üretilen istatistiklere alternatif oluşturacak şekilde istatistiki sonuçlar içeren araştırmalar kamuoyuna açıklanmadan önce bunların kapsamı, örnekleme yöntemi, örnek hacmi, veri derleme yöntemi ve uygulama zamanını gösteren metodolojisi onaylatılmak üzere TÜİK’e başvurulacak.

TÜİK İKİ AY İÇİNDE YANIT VERECEK

Kurum bu başvuruyu iki ay içinde sonuçlandıracak. Metodolojisi TÜİK tarafından onaylanmamış araştırmaların sonuçları herhangi bir yolla kamuoyuna açıklanamayacak.

Taslağın gerekçesinde, metodolojisi belli olmayan istatistiklerin hem TÜİK’e hem de ekonomik göstergelere duyulan güveni hedef aldığı belirtiliyor.

Yasa taslağı ayrıca araştırma sonuçlarının yayımlandığı internet sitelerine de erişim engeline kadar uzanan cezalar öngörülüyor. AK Parti taslağın bu hafta TBMM’ye sunulmasını planlandığını, ancak konu üzerinde bir süre daha çalışma kararı alındığını belirtti.

TÜİK’E GÖRE ENFLASYON YÜZDE 61, ENAG’A GÖRE YÜZDE 142

TÜİK ile ekonomistlerin oluşturduğu ENAG’ın enflasyon verileri arasında büyük fark bulunuyor. TÜİK mart ayı enflasyonunu yüzde 61 olarak açıklarken, ENAG yüzde 142 olarak hesaplamıştı. Aynı şekilde DİSK Araştırma, işsiz sayısının 8 milyon civarında olduğunu duyururken, TÜİK’e göre yaklaşık 3 milyon 800 bin işsiz var.

ENAG: ENFLASYON VERİLERİNİ PAYLAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Öte yandan ENAG tarafından sosyal medyadan üzerinden açıklamada, ”ENAGrup bu sayfada ve her zaman enflasyon oranını halkımız ile paylaşacaktır. Saygılarımızla” denildi.