Connect with us

DÜNYA

Tahran’da imzalar atıldı

Resmi görüşmeler kapsamında İran’ın başkenti Tahran’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile ikili görüşme ve Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin 7’nci toplantısının ardından ortak basın toplantısına katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada “30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı. Maalesef Covid olayı nedeniyle ciddi manada gerilemeyle karşı karşıya kaldık. Şu an itibarıyla 7,5 milyar doları yakaladık. En kısa zamanda 30 milyar dolar ticaret hedefini yakalamayı umuyoruz.” ifadelerini kullandı. İran Cumhurbaşkanı Reisi ise açıklamasında, “Erdoğan’ın ziyareti iki ülke ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olacaktır” dedi.

Published

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin Yedinci Toplantısı ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

Az önce değerli kardeşimle önce dar kapsamlı sonra heyetler arası toplantılarımızı gerçekleştirdik. İstişarelerimizin ilişkilerime yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Siyasi, askeri, ekonomik tüm bu konularda görüşlerimizi ifade etmek fırsatı bulduk. Tabii bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı.

Maalesef Covid olayı nedeniyle ciddi manada gerilemeyle karşı karşıya kaldık. Şu an itibarıyla 7,5 milyar doları yakaladık. İnanıyorum ki iki ülkenin kararlı yürüyüşüyle biz 30 milyar dolara yine ulaşacağız.

Savunma sanayiinde atacağımız adımlarla bu süreci hızlandırmamız mümkün. Gerek petrol gerek doğal gaz alanında atılacak adımlarla da bu hızlanabilir.

“TERÖRLE DAYANIŞMA İÇERİSİNDE MÜCADELEYİ SÜRDÜRMELİYİZ”

Sayın cumhurbaşkanının da ifade ettiği gibi terörle mücadelemiz büyük bir önem arz ediyor. PJAK, PKK, PYD, YPG, FETÖ terör örgütleri her iki ülkenin de ciddi manada baş belasıdır. Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesinin içerisine de soktuk. Çünkü bunlar hangi ülkede olursa olsun o ülkenin huzurunu kaçıran baş belalarıdır. Bunlarla dayanışma içerisinde bir mücadeleyi sürdürmeliyiz.

ASTANA SÜRECİ

Bugün burada yüksek düzeyli istişari toplantımızın dışında bir diğer önemli toplantıyı daha gerçekleştiriyoruz. O da Astana üçlüsü olarak burada liderler olarak bir araya geliyoruz. Gerek sayın Putin gerek şahsım gerekse sayın Reisi, birlikte bir araya gelip bir gelişmelerin son halini masaya yatırmış olacağız. Tabii bu Astana sürecinin yeniden bir değerlendirme, yeniden Astana sürecini şöyle ayağa kaldırma durumu olacaktır. Bu vesileyle tüm bakan arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum. Aralarındaki dayanışmayı devam ettirmelerini rica ediyorum.

REİSİ: ZİYARET, İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI

İşte İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin açıklamalarından satır başları:

Sayın Erdoğan’ın ziyareti iki ülke ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olacaktır. Yaptığımız görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle ilgili görüş alışverişinde bulunduk. İki ülke arasında yatırımın geliştirilmesini ele aldık.

İki ülke arasında 30 milyar dolar ticaret hacmi belirledik. Bu mevcut ortak ticaret hacminin 3 katına çıkarılması demek. İki ülkenin ortak sanayi şirketleri kurması da bugün üzerinde anlaştığımız konulardan biri.

İki ülkede bilgi ve teknoloji parkları, bilim şirketleri kurulması müzakerelerimizin konularından bir tanesi olmuştur. İki ülke arasında doğalgaz ihracatı anlaşmasının uzatılması gerektiği vurgulandı.

Bugünkü toplantılarımızda yatırım konularının genişletilmesi de konuşuldu ve görüşüldü. İki ülkede bulunan ve aktif olarak çalışan şirketlerin faaliyetlerin artırılması, ticaretin artmasına vesile olacaktır. Güvenlik alanı konusunda iş birliği çok önemli, toplantıda ele aldığımız konulardan birisi oldu. Terörizmle, uyuşturucu ve organize suçlarla mücadele konuşuldu.

Terörist ve terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir, her kim ki insanlar için tehlike oluşturuyorsa teröristtir ve mücadele edilmesi gerektiğini vurguladık. Bölgesel konular ile ilgili konular da toplantımızda konuşuldu. Her iki taraf da Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurguladı.

Bugün imzalanan iş birliği belgesi iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle sonuçlanacağına inanıyorum. Bir kez daha Saygıdeğer Erdoğan ve heyete hoş geldiniz diyorum. İki ülke arasındaki ilişkiler için bereketli ziyaret olmuştur.

RESMİ TÖRENLE KARŞILANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İranlı mevkidaşı Reisi ile görüşmek üzere geldiği Sadabad Sarayı’nda resmi törenle karşılandı. İki ülke marşlarının okunduğu törende, Erdoğan askeri kıtayı selamladı.

ERDOĞAN, REİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Reisi, daha sonra ikili görüşme gerçekleştirdi. İkili görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

3’LÜ ZİRVE BUGÜN

Erdoğan daha sonra Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı’na ve İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ev sahipliğinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla düzenlenecek Astana formatında Yedinci Üçlü Zirve’ye katılacak.

Astana formatındaki zirvede, Suriye’deki güncel gelişmeler, PKK/YPG ve DEAŞ başta olmak üzere bölge güvenliğine tehdit teşkil eden terör örgütleriyle mücadele, siyasi çözüme yönelik çabalar, insani durum ve Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüşleri konularının istişare edilmesi öngörülüyor. Erdoğan ayrıca, Rus mevkidaşı Putin ile ikili görüşme de gerçekleştirecek.

Erdoğan’a ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ticaret Bakanı Mehmet Muş eşlik ediyor.