Connect with us

TEKNOLOJİ

Mustafa Varank: Dünyanın en hızlı dronu Türkiye’de üretiliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin özellikle sanayide büyük bir ivme yakaladığını belirterek, Türkiye’nin her alanda üretim yapan bir ülke olduğunu vurguladı.

Published

on

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, AirTaxi Dünya Kongresi kapsamında Bilişim Vadisi’ndeki helikopter pistinde düzenlenen AirTaxi Dikey Hava Gösterisi’ni izledi. Burada açıklamalar yapan Varank, dünyanın en hızlı dronunun Türkiye’de üretildiğini de vurguladı.

“Bilişim Vadisi mobilite çalışmalarına büyük katkı veriyor”

Varank, gazetecilere, Bilişim Vadisi’nin mobilite çalışmalarına en büyük katkıyı veren Türkiye’nin en büyük teknoparkı olduğunu söyledi.

Kişisel hava araçlarının tartışıldığı bir kongre gerçekleşti

Varank, Kocaeli’de düzenlenen kongre kapsamında Bilişim Vadisi’nde Türkiye’deki girişimlerin ve firmaların kabiliyetlerini ortaya koyabilecekleri ufak bir gösteri yaptıklarını anlatarak, “AirTaxi Dünya Kongresi; gittikçe yaygınlaşan uçan arabalar dediğimiz, yani kişisel hava araçlarının tartışıldığı, geleceğe dair projeksiyonların yapıldığı bir kongre. Bu kongrede hem Türkiye’den profesyoneller hem de dünyadan profesyoneller bir araya gelerek 2 gün boyunca hem tartıştılar hem de dünyanın gideceği yönle ilgili neler yapılabilir- özellikle dünyada regülasyonlarla ilgili bu sektördeki regülasyonlarla ilgili eksiklikler var- bunlarla ilgili neler yapılabilir, bunları tartıştılar.” diye konuştu.

 

Mustafa Varank

“Dünyanın en hızlı dronu Türkiye’de üretiliyor”

Varank, “Dünyanın şu anda en hızlı dronunu Türkiye’de bir girişim firmamız üretiyor.” diyerek, şöyle devam etti:

“Bunun bir şovunu izledik. AirCar diye insanlı taşımacılık yapacak yine bir firmamızın küçük bir havalanma gösterisini izledik. Biz inanıyoruz ki doğru zamanda doğru teknolojiye yatırım yaparsanız dünyada çok başarılı olabilirsiniz. İşte bunu İHA’lardan, SİHA’lardan zaten görüyoruz. Dünyada şu anda insansız hava araçları, SİHA’lar dediğimizde insanların aklına ilk Türkiye geliyor. Uçan arabalarda da AirTaxi’lerde de biz Türkiye’de müthiş bir potansiyel olduğunu biliyoruz. Firmalarımız harıl harıl bu alanlarda çalışıyor. Doğru zamanda, daha teknolojinin tam gelişmediği, dünyada bu sektörün ve pazarın açık olduğu bir zamanda, biz de bu işlere yatırım yaparak inşallah dünyada ileride başarılı bir ülke konumuna geleceğiz. Biz buna inanıyoruz.

 

Mustafa Varank

Türkiye’den bir AirTaxi, uçan araba 23 Nisan’da Galataport’tan Üsküdar’a uçmuş olacak

AirCar firmamızın aracını biraz önce inceledik. Kendileri 23 Nisan’da Galataport’tan Üsküdar’a insanlı bir uçuş yapabileceklerine inandıklarını söylediler. Biz de arkadaşlarımızla regülasyon buna müsait midir, güvenlik anlamında bu yapılabilir mi? Bunu çalışacağız. Arkadaşlarımız 23 Nisan’a bunu yetiştirebilirlerse Türkiye’den bir AirTaxi, uçan araba 23 Nisan’da Galataport’tan Üsküdar’a uçmuş olacak. İnşallah başarırlar. İnşallah biz izinleri çıkarabiliriz.”

 

Mustafa Varank

“Baykar, Cezeri’yi insanlı uçuşa hazırlıyor”

Burada görülen kabiliyetlerin, Türkiye’yi ileriye taşıyacak kabiliyetler olduğuna işaret eden Varank, “Her zaman şunu vurguluyoruz; evet, günlük işlerle uğraşmanız gerekiyor. Türkiye’de gündelik işler mutlaka yapmanız gerekiyor ama biz Türkiye’nin geleceğe yönelik teknolojilere yatırım yapması gerektiğine inanıyoruz. Ancak bunu yapabilirsek ileride Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarabiliriz, Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirebiliriz.

 

Mustafa Varank

Türkiye şu anda özellikle sanayide büyük bir ivme yakaladı

Türkiye şu anda özellikle sanayide büyük bir ivme yakaladı. Türkiye’nin ihracatı büyük bir ivme yakaladı. Her alanda üretim yapabilen bir ülkeyiz. Bunlar Türkiye’nin kalkınması için değerli ama fark oluşturacak işler; geleceğin teknolojilerine yatırım yapmaktan, uçan arabalara, insansız hava araçlarına, uzaya yatırım yapmaktan, biyoteknolojiye, nanoteknolojiye yatırım yapmaktan geçiyor. Biz de bu alanlara çok ciddi yatırımlar yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Mustafa Varank

AirTaxi alanında da Türkiye’deki kabiliyetleri desteklemeye devam edeceğiz

Bu ivmeyi devam ettireceklerini vurgulayan Varank, “Bu manada AirTaxi Dünya Kongresi’ni de bu sene ülkemizde yapmaktan çok memnunuz. Özellikle uçan araçlar, AirTaxi alanında da Türkiye’deki kabiliyetleri desteklemeye devam edeceğiz. Arkamızda Cezeri duruyor, Baykar’ın bir aracı, onlar harıl harıl bunu insanlı uçuşa hazırlıyorlar. AirCar’ı burada gördük, arkamızda 150 kilogram kargo taşıyabilecek devasa bir dron var. Bunların hepsi bizim şirketlerimizin tasarladığı, geliştirdiği ürünler. İnşallah bu alanda bir başarı hikayesi yazmakta kararlıyız.” şeklinde konuştu.

 

Mustafa Varank

“Misafirlerimiz etkinlikten memnun”

Türkiye’nin otomobilinin burada olduğunu aktaran Varank, “29 Ekim’de inşallah fabrikasının açılışını yapacağız. Togg’u kendilerine tanıtacağız. Misafirlerimiz etkinlikten memnun.” dedi.