Connect with us

GÜNDEM

Tahir Elçi Diyarbakır’da öldürüldüğü yerde anıldı

Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada polis ile PKK’lı teröristler arasında çıkan çatışmada vurulan eski baro başkanı Tahir Elçi için anma programı düzenlendi.

Published

on

Tahir Elçi, Diyarbakır Baro Başkanı iken tarihi dokunun tahrip olmasına tepki amacıyla 28 Kasım 2015’te, merkez Sur ilçesindeki Yenikapı Sokak’ta bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünde basın toplantısı düzenledi.

Elçi açıklama sırada güvenlik güçleri ile PKK’lı teröristler arasında çıkan çatışmada başından vurularak yaşamını yitirdi.

Ölümünün 7’nci yılında anıldı

Elçi için ölümünün 7’nci yıl dönümü nedeniyle vurulduğu yerde anma töreni düzenlendi.

Anmaya Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Türkiye Barolar Birliği yöneticileri ile Diyarbakır ve bölge kentlerin barolarına üye avukatlar, adliye önünde bir araya gelerek tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önüne kadar yürüdü.

Kalabalık, Elçi’nin vurulduğu yere karanfiller bıraktı. Tahir Elçi’nin vurulduğu gün yaptığı basın açıklamasının metninin okunduğu anmada, saygı duruşunda bulunuldu.

“Failler hala tespit edilememiş veya cezalandırılmamıştır”

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren burada yaptığı konuşmada, “Tahir Elçi bu kadim kentin tarihi ve kültürel mirasını korumak, savaşa, operasyona ve çatışmaya karşı barışın sesini yükseltmek istediği esnada aramızdan alındı. Değerli bir hukukçu ve insan hakları savunucusunun aramızdan alındığı 28 Kasım 2015 tarihi, aynı zamanda Türkiye’de yeni bir karanlık dönemin başlangıç tarihi olmuştur.

Bu tarihi alanda başlayan çatışmalar o günden sonra yıkıcılığı artarak devam etmiş, insan hakları ihlallerinde dramatik bir yükseliş görülmüş, temel hak ve özgürlükler askıya alınmış, on binlerce insan yerlerinden ayrılmak zorunda bırakılmış, ülkenin en önemli ve can yakıcı meselesi olan Kürt meselesinde yeniden güvenlikçi politikalara dönülmüştür. Karanlık bir dönemin başlangıcı olan bu cinayetin üzerinden 7 yıl geçmiş olmasına rağmen failler hala tespit edilememiş veya cezalandırılmamıştır.

Elçi ailesinin, hukuk camiasının ve toplumun adalet duygusu maalesef hala tatmin edilememiştir. İlk andan itibaren yargı makamlarının isteksiz tutumu, soruşturma aşamasındaki skandal gelişmeler, bizlere bu cinayetin aydınlatılmasını istemeyen bir iradenin varlığını göstermiştir. Bütün bu isteksizlikliğe rağmen Diyarbakır Barosu ve Elçi ailesinin avukatlarının ısrarı neticesinde, cinayetin üstünden 4,5 yıl geçtikten sonra vasat bir iddianame hazırlanmış ve yargılama süreci başlamıştır” dedi.

“Her sonbahar biraz daha karanfil birikiyor”

Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ise, “Her sonbahar minarenin ayakları altında biraz daha karanfil birikiyor. Taşa düştük, sokak kırıldı, mahalle yıkıldı, düş bitirildi. Ölüm sessizliğinde gün bitirdik, yasaklarda ay geçirdik, yıl devirdik. Bugün kısılmak istenen sese ses vermek için daha da gür haykırmak için çok ses çok nefesle kara taşa karanfil bırakmaya geldik. Bugün karanfiller bizi anlatacak” diye konuştu.

Buradaki anmanın ardından grup, Elçi’nin mezarının bulunduğu Yeniköy Mezarlığı’na gitti.

Tahir Elçi soruşturması

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Tahir Elçi’nin ölümüne ilişkin Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılama devam ediyor.

Davada, firari PKK’lı terörist Uğur Yakışır ile olayın meydana geldiği gün görevli olan tutuksuz sanık polisler S.T., F.T. ve M.S. sanık olarak yargılanıyor. Davanın 7’nci duruşması 5 Temmuz 2023’de görülecek.