Connect with us

DÜNYA

İran’da kaos! İlk kez yetkili bir isim konuştu: Kamuoyu bilgilendirilseydi işler bu noktaya gelmezdi!

İran’da Masha Amini’nin öldürülmesinden sonra başlayan ve iki aydır devam eden protestolara ilişkin ilk kez bir yetkili isim açıklamalarda bulundu. İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, olaylarda 300’den fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtirken, “Kamuoyu zamanında bilgilendirilseydi işler bu noktaya gelmezdi” dedi.

Published

on

İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Kuvveteri Komutanı Tuğgeneral Emir Ali Hacızade, başkent Tahran’da düzenlenen “Güçlü İran” programında ülkede iki aydır devam eden gösterilere değindi.

Gösterilerde yaşanan can kaybı sayısına ilişkin açıklama yapan ilk yetkili olan Hacızade, “Son iki ay içerisinde düşmanı gereken şekilde tanımadığımız için 300’den fazla kişi hayatını kaybetti ve şehit oldu” ifadelerini kullandı.

“KAMUOYU BİLGİLENDİRİLSEYDİ İŞLER BU NOKTAYA VARMAYABİLİRDİ”

Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından kamuoyunun iyi bir şekilde yönlendirilmediğini belirten Hacızade, benzer durumun Ukrayna yolcu uçağının düşürülmesinde yaşandığını söyledi.

Hacızade, “Mahsa Amini hayatını kaybettiğinde daha dikkatli ve doğru bir şekilde kamuoyu bilgilendirilseydi işler bu noktaya varmayabilirdi. Ukrayna yolcu uçağına ne olduğunu daha olayın ilk saatlerinde biliyorduk. Ancak diğer kurumlarımız bunu kabul etmediler ve biz onları bilgilendirdikten 48 saat sonra ne yapacaklarına karar verdiler” ifadelerini kullandı.

“SON OLAYLARDA KANDIRILANLAR REJİM KARŞITI GRUPLAR DEĞİLDİ”

Ülkedeki gösterilerin Batılı ülkeler tarafından kışkırtıldığını vurgulayan Hacızade, “İngiltere merkezli BBC’yi dost mu görmeliyiz yoksa düşman mı? Son olaylarda kandırılanlar rejim karşıtı gruplar değildi. Halkı ve gençleri kandırdılar. Bu nedenle düşmanı halka tanıtmak için daha çok çalışmalıyız ve hatta bu konuda üniversitelerde dersler verilmeli” dedi.

“ABD, İNGİLTERE VE SUUDİLER TÜM İMKANLARI KULLANARAK ÜLKEMİZE KARŞI FAALİYETLERDE BULUNUYORLAR”

Hacızade, İngiltere, ABD ve Suudi Arabistan’ı İran’da kaos çıkartmak ve gösterileri kışkırtmakla suçlayarak bu ülkelerin İran karşıtı faaliyetlerde bulunduklarını kaydetti. Hacızade, “ABD, İngiltere ve Suudiler ellerindeki tüm imkanları kullanarak ülkemize karşı faaliyetlerde bulunuyorlar. Obama ve Trump döneminde ABD ekonomimizi felç edecek ağır ekonomik yaptırımlar uyguladı. ABD bizim düşmanımız ama bazıları ABD ile sorunları çözmemiz gerektiğini söylüyor. Onlar bizim yok olmamızı isterken, düşman ile sorun çözülebilir mi?” şeklinde konuştu.

Mahsa Amini gösterileri sonrası yapılan referandum çağrıları ve meşruiyet tartışmalarına değinen Hacızade, “Biz bir kez referandum gerçekleştirdik ve halk İslam Cumhuriyetine oy verdi. Her yıl devrim kutlamalarında milyonlarca İranlı devrim yürüyüşlerine katılıyor. Bunun kendisi bir referandumdur” dedi.

NE OLMUŞTU?

İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı. Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı. İran devlet televizyonu, gösterilerde aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 41 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) ise 22 Kasım’da yayımladığı raporda, Amini’nin ölümü sonrasında başlayan sokak gösterilerinde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu 416 protestocunun öldüğünü belirtmişti.