Connect with us

DÜNYA

Soylu, BAE’nin milli gün etkinliğinde pasta kesti

BAE’nin milli günü etkinliklerine katılan Süleyman Soylu, Büyükelçi Al Dhaheri ile pasta kesti. Soylu geçtiğimiz sene yaptığı bir açıklamada, “BAE, ABD ile birlikte 15 Temmuz’un failidir” demişti.

Published

on

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) 51’inci milli günü kapsamında Ankara’da düzenlenen etkinliğine katılarak Büyükelçisi Saeed Thani Hareb Al Dhaheri ile pasta kesti. Soylu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tebrik mesajını da paylaştı.

BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın ekonomik kalkınma, siyasal güç ve teknolojik gelişmişliği devam ettiren çizgi ortaya koyduğunu vurgulayan Soylu, “2021’in sonunda Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’la attıkları adım, daha sonra şubat 2022’de BAE’de gerçekleştirdikleri toplantı ve oradan başlayan süreç elbette ki bölgemizde büyük bir güç vermiş hem de dünyaya önemli bir nefes aldırmıştır” ifadelerini kullandı.

‘DOĞUNUN YÜKSELİŞİNİ HEP BERABER BÜTÜN DÜNYAYA GÖSTERECEĞİZ’

Soylu, geçtiğimiz günlerdeki BAE ziyaretine değinerek, “Al Nahyan’ın bize söylediği ‘yapacak çok işimiz, atacak çok adımımız var. Hem ümmete hem dünyaya elbette ki yapacaklarımız, sorumluluklarımız var’ sözü bundan sonra da yolculuğumuzun çok uzun süreceğinin en büyük delilidir” dedi. Ziyaretinde iki ülke bakanlıkları arasında, “ortak stratejik güvenlik diyaloğu”nun kurulmasını kararlaştırdıklarını anlatan Soylu, iki ülke arasında ticaret, sanayi, teknoloji, tarım ve turizm alanında birçok ortak adım attıklarını ve birçok başarılı girişim olduğunu kaydetti.

“İnşallah doğunun yükselişini hep beraber bütün dünyaya göstereceğiz. Bizim yükselişimiz, kardeşlik, dostluk adına olacak. İslamiyet’in bize emirlerinin bütün dünyaya anlatılması adına olacak.” ifadesini kullanan Soylu, 2023’te Türkiye’nin 100. yılının BAE’yle ilişkilerin 50’inci yılı olacağını söyledi.

‘İKİ DOST ÜLKE VE HALK ARASINDAKİ BAĞLAR DERİNLEŞMİŞTİR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Şubat 2022’de BAE’yi ziyaret ettiğine işaret eden Al Dhaheri, “Bu ziyaret, çeşitli alanlarda anlaşma ve mutabakat zaptı imzalanmasıyla sonuçlanmıştı ve bundan dolayı iki dost ülke ve halk arasındaki siyasi, ekonomik, endüstriyel, kültürel ve iklimsel bağlar derinleşmiştir.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından, Bakan Soylu ve Büyükelçi Al Dhaheri pasta kesti.

’15 TEMMUZ’UN FAİLİ DEMİŞTİ’

Süleyman Soylu 19 Mayıs 2021’de katıldığı bir televizyon programında, “BAE, ABD ile birlikte 15 Temmuz darbesinin failidir. 15 Temmuz’u yapanları ABD’de saklıyorlar, ortakları da Birleşik Arap Emirlikleri’nde” ifadelerini kullanmıştı.